/*
Nie, ten model to nie jest "PKP-fikcja".
Poniżej zdjęcie wagonu tego typu, zachowanego w Skansenie, w Chabówce.
/* cytat ze strony 51 tego wątku.
Koledzy, z uwagi na wznowienie i pojawienie się Rocowskiego modelu mini-szutrówki, jako zbieracz epok IVb/c zaryzykuję i ponowię pytanie (być może nikt nie wiedział, albo umknęło).... ktoś wie??? - czy ta szutrówka (na zdjęciu oryginał ze skansenu) wznowiona przez Roco w oznaczeniach sugerujących epokę IVb (Roco 56244) to w oryginale w ogóle w epoce IVb była na stanie PKP? Chetnie bym zakupił ten wagonik, ale nie chciałbym kupować modelu, który jest oznaczony fikcyjnie (jeśli chodzi o epokę, bo pomijam już 'babole' czy uproszczenia w samym oznaczeniu). Krzysztof Koj w cytowanym zdaniu załączył zdjęcie oryginału ze skansenu ale nie ma tam mowy o tym, do kiedy ten typ był eksploatowany przez PKP, a akurat to mnie też interesuje. Nigdzie o tym info nie znalazłem. Wiem, że ten model był juz kilka razy wydawany ale zawsze był oznaczony w epoce III.
Krzysztof Koj rozwiał moje wątpliwości co do tego, że rzeczona szutrówka rzeczywiście istnieje, ale o wspomnianej w moim zapytaniu kwestii nie mam pojęcia.
Data rewizji na wydanym teraz modelu to 23.3.76
Stacja Borów, DOKP Wrocław.