• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
https://www.flickr.com/photos/tcy77/5727125900/

Dach dachem, ale pas jest dobrze zrobiony, jak widać na powyższym zdjęciu. Osobiście mam ból do Tilliga o to, że wykonał tak osobliwy wagon, który jeszcze w 2002 roku miał drzwi w kolorze pudła. Liczyłem na coś podobnego do wypustu Sachsenmodelle. A temat ceny już pominę, bo był wałkowany dziesiątki razy.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.439 23 0
A co do tych nieprawidłowych oznaczeń to dałbyś radę rozwinąć temat ? Co z nimi jest nie tak ?:(
W zasadzie wszystko. Oznaczenia zapewne zostały skopiowane z wagonu budowy zagranicznej i wiele z nich nie zgadza się z opisem polskich wagonów, kilku oznaczeń brakuje, a już szczytem była stacja macierzysta! Nie dosyć, że nieprawidłowa, to jeszcze napisana z błędem!:( Ktoś, kto opracował oznaczenia tych dwóch modeli wagonów 90', polskiego oryginału na oczy nie widział!:mad:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Ale jest nadzieja! Skoro się biorą za restaurację Bautzen, to wreszcie będzie sensowna alternatywa dla starego Sachseno-Tilliga i szerokie pole do popisu w temacie polskich malowań! :)
Szkoda, że nie pokazali modelu, tylko jak na razie zdjęcie prawdziwego wagonu.
Ciekawy jestem jak wyjdzie, ale pewnie znając ACME, nie ma co się obawiać o jakość.
W końcu będzie prawidłowy kształt dachu, jak w wagonach XB.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
W zasadzie wszystko. Oznaczenia zapewne zostały skopiowane z wagonu budowy zagranicznej i wiele z nich nie zgadza się z opisem polskich wagonów, kilku oznaczeń brakuje, a już szczytem była stacja macierzysta! Nie dosyć, że nieprawidłowa, to jeszcze napisana z błędem!:( Ktoś, kto opracował oznaczenia tych dwóch modeli wagonów 90', polskiego oryginału na oczy nie widział!:mad:
Prawdę mówiąc tak porównuję oznaczenia z modelu i rzeczywistych wagonów i nie mogę "wyczaić" jakiejś skandalicznej różnicy. Bardzo Cię proszę o wytłumaczenie mi (jako posiadaczowi dwóch modeli z wielką ochotą na kolejne 3) co dokładnie z tymi oznaczeniami jest nie tak ?

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Hmmm, @ALA nic nie pisze. To może ja...w 1:29 tego filmu widać wagon 061-2. Model ACME to 063-8 więc różnica niewielka. Cóż...porównując model i oryginał (znalazłem też 065, 068) to oznaczenia i napisy są wręcz idealne. I chyba też niczego nie brakuje. Nie wiem o co chodzi @ALA. Coś Ci się pomyliło.

FILM :

MODEL : http://www.reisezugwagen.eu/?p=14738

Reakcje
10 1 0
Szczerze mówiąc patrząc na zdjęcia modelu ST43 MTB kolegi lokfan sklepy modelarskie w Polsce nie powinny przyjąć takiego czegoś od tej firmy ,aż do momentu zrobienia poprawek przynajmniej w malowaniu(Ten Zakład Taboru we Wrocławiu to istne nieporozumienie) . Zawsze doceniałem i szanowałem firmę PIKO ale teraz doceniam ją jeszcze bardziej, model SP45 posiadam i jestem bardzo zadowolony z wykonania i jazdy modelu,a model przecież około 100 zł tańszy od tego całego rumuna. Jeśli PIKO mogło wykonać naprawdę przyzwoicie model to czemu tutaj jaki bubel ? Kto mnie popiera niech zaznaczy...
I tak się stało. jednym z takich sklepów jest Świat modeli Rybnik,Pan Ryszard H. napisał do mnie, że właśnie ze względu na taką jakość modelu nie może on zrealizować zamówienia. Osobiście uważam, że decyzja jak najbardziej trafna. Sprzedaż takich bubli z pewnością nie zwiększyłaby reputacji sklepom... A osoby twierdzące, że lepiej kupić ten model, bo produkują go nasi sąsiedzi i lepiej podtrzymywać dobre relacje są chyba niepoważne...

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.996 8 0
Hmmm, @ALA nic nie pisze. To może ja...w 1:29 tego filmu widać wagon 061-2. Model ACME to 063-8 więc różnica niewielka. Cóż...porównując model i oryginał (znalazłem też 065, 068) to oznaczenia i napisy są wręcz idealne. I chyba też niczego nie brakuje. Nie wiem o co chodzi @ALA. Coś Ci się pomyliło.
Kiedyś poproszono mnie o porównanie modelu i oryginału (wg dokumentacji producenta). Faktycznie są różnice w oznakowaniu modelu - brak niektórych trafaretek i błędne oznaczenie zestawów kołowych. Przyznam się szczerze, że już dokładnie różnic nie pamiętam (wiek ma swoje prawa :podstepny: ) ale, gdybym otrzymał dobrej jakości fotki modelu to mogę porównać opis raz jeszcze.
No nie. Do tej pory sądziłem, że przynajmniej ACME ze swoimi Sggmrss to wiernie odwzorowujący rzeczywistość model. Czy mógłbyś na przykładzie z natury pokazać te różnice ?
Pewnie tak, muszę tylko poszukać odpowiednich fotek. Postaram się też zamieścić rysunek wagonu 627Za (interesującego fragmentu, bo dokumentacja jest własnością producenta), co by zainteresowani mogli porównać kształt ostoi. Ale to dopiero wieczorkiem.

Przy okazji coś o modelach platform kontenerowych TRIX-a. Opis modeli wykonano na podstawie zdjęć prawdziwych wagonów produkowanych w ostrowskiej firmie - EKK Wagon (sam je udostępniałem). Nie widziałem modeli "na żywo", ale na zamieszczonych zdjęciach - wyglądają na oznakowane poprawnie. Pozostaje tylko kwestia "kanciatej" ostoi ...

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
792 87 8
I tak się stało. jednym z takich sklepów jest Świat modeli Rybnik,Pan Ryszard H. napisał do mnie, że właśnie ze względu na taką jakość modelu nie może on zrealizować zamówienia. Osobiście uważam, że decyzja jak najbardziej trafna. Sprzedaż takich bubli z pewnością nie zwiększyłaby reputacji sklepom... A osoby twierdzące, że lepiej kupić ten model, bo produkują go nasi sąsiedzi i lepiej podtrzymywać dobre relacje są chyba niepoważne...
W przypadku "rozmazanego tuszu do rzes" ST43 to wyraznie kompletne zalamanie kontroli technicznej i po otrzymaniu tak wadliwej dostawy, sklep powinnien to odeslac. Z tym, ze sprzedawcy nie bardzo maja mozliwosc zareagowac przed otrzymaniem modeli z produkcji, bo ich jeszcze nie widzieli (prototyp to nie to samo).
Co do popierania naszych sasiadow (a wlasciwie docenianie zainteresowania polskim rynkiem) to jest to zasadne pod warunkiem, ze model spelnia oczekiwania odbiorcow, ktore sa sprawa dosc indywidualna.

Czyli mamy tu dwa stopnie oceny rynkowej:
- Pierwszy to spelnienie poziomu jakosci, wykonania zgodnego z typowym wyrobem MTB (malatura, czystosc odlewu, sprawna elektronika i naped). Modele z "zaplakanymi" napisami pierwszego kryterium nie spelniaja. W tym momencie powinni zadzialac dystrybutorzy oraz sprzedaz detaliczna.
- Drugi stopien to sami odbiorcy, czyli oczekiwania w zakresie wiernosci odwzorowania bryly modelu, bogactwo szczegolow, mozliwosci zestawienie historycznie zgodnych skladow pociagow.

P.S. Sklep on-line "Euro Train Hobby" z New Jersey, to staly odbiorca modeli MTB. Wlasciciel poinformowal mnie, ze ST43 bedzie w sprzedazy. Zobaczymy jak to sie rozwinie.
Jak zludne moze byc pierwsze wrazenie, niech to zilustruje taki fakt, modele MTB maja atest amerykanski na sprzedaz modeli pociagow z napedem elektrycznym, dlatego moga byc w sprzedazy.
Swego czasu panowie z LokoModel poinformowali mnie, ze nie sprzedaja modeli SM z uwagi na brakujace atesty. Czyli, teoretycznie jak pojazd o napedzie elektrycznym bez atestow, "zjara" makiete to ubezpieczenie tego nie pokryje.

Ostatnio edytowane:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.996 8 0
Zgodnie z obietnicą, zamieszczam rysunek (fragment) oraz fotki prawdziwych wagonów (Sgnss i Sggmrss). Na rysunku, zaznaczyłem strzałką łuki ostoi wagonu o których wcześniej wspominałem. Te łuki są charakterystyczne dla wagonów polskiej konstrukcji i budowy.
Czy modele podobne są do "naszych" ? - to powinien ocenić każdy zainteresowany zakupem.

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.996 8 0
Faktycznie, w modelu ACME łuki ostoi są zadowalające :) Zdaję sobie sprawę, że w skali 1:87 te różnice pomiędzy modelem a prawdziwym wagonem aż tak mocno nie rzucają się w oczy. Dlatego dalej twierdzę, że zgodność/poprawność samej konstrukcji wagonu - musi ocenić potencjalny nabywca.

Przy okazji - czy jest takie ładne (i dokładne) zdjęcie całego modelu ACME ? (najlepiej obu stron wagonu).

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Jak dam radę, to przez weekend takowe zdjęcie wykonam. Dziękuję za podjęcie i w ostateczności wyjaśnienie zagadnienia. (y)

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Przy czym należy pamiętać, iż rozmieszczenie oznaczeń różni się w zależności od zakresu numerowego tych wagonów. A tak przy okazji wie ktoś może ile tych wagonów jeździ w PKP Cargo i jakie mają zakresy numerów ?

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.996 8 0
Przy czym należy pamiętać, iż rozmieszczenie oznaczeń różni się w zależności od zakresu numerowego tych wagonów. A tak przy okazji wie ktoś może ile tych wagonów jeździ w PKP Cargo i jakie mają zakresy numerów ?
Może nie tyle od zakresu numerowego co od typu wagonu. W 2010 roku PKP Cargo nabyło 88 wagonów 90' typu 627Za serii Sggmrss (tych jakoś nie kojarzę, bo miałem krótką "przerwę" w pracy :podstepny: ale jest artykuł Pawła Terczyńskiego w "Swiecie kolei" 2/2011).
Z kolei w 2013 roku została podpisana kolejna umowa na dostawę 330 wagonów 80' typu 629Z (serii Sggrss). Zakup był dofinansowany z funduszy Unijnych - stąd na wagonach wielkie "unijne" naklejki. Wagony z drugiej serii produkcyjnej, różniły się od tych z pierwszej długością (są krótsze). Pierwsze wagony zjechały "z taśmy produkcyjnej" w grudniu tego samego roku - również o tym wagonie pisał Paweł Terczyński w marcowym numerze "Swiata kolei" (03/2014) a pierwszy wagon otrzymał numer 31 51 4960 041-5.

Co do kolejnych numerów - musiałbym popytać i poszperać w "papierach" zakładowych.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 154