• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
Co z tego, że są blaszki?... Jak blaszkami mam przesunąć to okno? :( suka piko o 100 zeta tańsza, a model o niebo lepszy...

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
hmmm... szczęśliwie jest dostępnych jeszcze sporo bajerów z blaszek do waloryzacji tego modelu...
Blaszki blaszkami, mi spokoju nie daje to okno "narożne" w kabinie... Poza tym jeszcze byłbym w stanie przełknąć ten model, ale ten jeden szczegół psuje całość. Szkoda, nie spodziewałbym się takiej wtopy po MTB, których wcześniejsze modele osobiście widziałem na targach Hobby (742 i 749, znaczy się).

BorekT

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
41 1 0
Model wyglądał by lepiej, albo raczej "mniej źle" gdyby zgarniacz był wysunięty bardziej do przodu. Wygląda jakby ktoś się pomylił i przymocował go o kilka mm za głęboko... Przecież to aż boli jak się patrzy.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Prawidłowa nazwa tego elementu brzmi: pokrywa zewnętrzna kadłuba łożyska osiowego,w tym przypadku tocznego.Zestawy kołowe lokomotyw ST43 są ułożyskowane za pomocą łożysk baryłkowych wahliwych dwurzędowych o oznaczeniu SKF24136C/C3 .
O żesz ty !!!!! Dzięki. Naucze się tego na pamięć i przy jakiejś przyszłej okazji poszpanuje wiedzą ! :)

fred3rg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Czyli model jest jakby mixem dwóch wersji, z mniej i bardziej wystająca czołownicą. Czołownica wyraźnie odstaje od ściany czołowej, co pasowało by do wysokiego numeru, ale sama czołownica jest od numeru niższego, do tego za głęboko zgarniacz i światła wystające przed czołownicę jak w niskich numerach. A za wisienkę robi okno narożne, nie na rogu :p
Jak dla mnie kształt reflektorów pasuje do Gagarina (n)

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Brak polskich modeli u ACME jest bardzo złym znakiem. No ale poczekajmy na katalog-mam nadzieję że w tym tygodniu się pojawi. Bardzo mnie cieszy Pendolino (wreszcie!). Natomiast myślałem, że ten fioletowy wagon Saratov Express to jakaś pomyłka, ale widzę, że naprawdę taki mają zamiar wydać. Co to jest za dziwoląg ?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.436 31 1
W tym "rumunku" z MTB mnie razi jeszcze w oczy ( prócz przytoczonych przez kolegów błędów) krój pisma w oznaczeniu ( dokładnie 4)
Takie czwórki maiły na PKP "fiaty" i "gagariny" . W "rumunach " ta czwórka wyglądała inaczej tak :
oznaczenie ST43.jpg
Zdjęcie mojego autorstwa
Pozdrawiam serdecznie.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Brak polskich modeli u ACME jest bardzo złym znakiem.
Też liczyłem że ACME coś pokaże.
Chociażby wagon 136A w malowaniu InterCity, albo 139A (1 klasy).
Jak do tej pory wypuścili tylko jeden taki wagon, forma im zgnije.
Przecież wagony ACME bardzo ładnie się sprzedają, dziwne to jest.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
No właśnie dziwne. Już rok temu nie było kolorowo...Ale poczekajmy na katalog. Miejmy jednak nadzieję, że to obawy na wyrost, bo ACME obok Piko to główny gracz jeśli chodzi o PL. Wszak im zawdzięczamy prawie wszystkie już typy wagonów standardu Z.

Ryba_miecz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ten fioletowy wagon RŻD widziałem kilka razy w Warszawie w 2006 roku. Wtedy było tak, że z Moskwy po południu przyjeżdżał pociąg, z którego część wagonów przełączano do Kiepury, a pozostałe kończyły bieg na Wschodnim i zjeżdżały na Grochów (przeważnie były to 2 nasze i 2 rosyjskie).

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
ST43? Pewnie nie jeden się ze mną zgodzi lub nie, ale ja napisze wprost. Ten model jest tragiczny. Z boku jeszcze można na niego patrzeć, ale z przodu to jest całkowita porażka. Te lampy wyglądają jakby miały być nie dokończone. Jakiś nie proporcjonalny się wydaje. Tragedia jednym słowem, Nie wiem jak kto i co z nim zrobi z daleka widać, że to zabawka dla dziecka w wieku 10lat.

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
ST43? Pewnie nie jeden się ze mną zgodzi lub nie, ale ja napisze wprost. Ten model jest tragiczny. Z boku jeszcze można na niego patrzeć, ale z przodu to jest całkowita porażka. Te lampy wyglądają jakby miały być nie dokończone. Jakiś nie proporcjonalny się wydaje. Tragedia jednym słowem, Nie wiem jak kto i co z nim zrobi z daleka widać, że to zabawka dla dziecka w wieku 10lat.
Tylko cena jest nie zabawkowa :(

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Ostatnio edytowane:

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
278 0 0
Panowie...nie ma co się oszukiwac...model ST43 od MTB to wyrób rumunopodobny. tak jak w PRLu były wyroby czekoladopodobne...szkoda, naprawdę wielka szkoda bo była szansa na naprawdę ciekawą miniaturę. Swoja drogą Rumun ma pecha...niby zrobił go Tillig z Kkemo (nie qiem do końca jak tam było) ale na skutek jakiegoś konfliktu wyprodukowano niewiele tych modeli ( sądząc po cenach jakie osiągały na portalach aukcyjnych popyt znacznie przewyższał podaż) i to w dodatku w wersji z małymi światłami...zapowiedź MTB wypuszczenia modelu z polskimi garnkami zelektryzowała rynek i obniżyła ceny na rynku wtórnym (konwersję JanKola można było kupić za 1.5k)...a tu góra urodziła mysz.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.049 275 41
Dlatego powinniśmy tą zabawkę dla dzieci w cenie...MODELU ! Jak słusznie przypomniał Badylek Najzwyczajniej olać !
To nie jest sytuacja że jest to jedyny model po 50 latach posuchy w temacie PKP. Te czasy minęły.
Aktualnie mamy co kupować ! : nowość platformo-węglarki Piko, jeszcze SM/SP 42, EU07 i nadchodzący ET22.
Sądzę że po ET22 właśnie następnym modelem może być ST43 ! Przynajmniej być powinien...później ET21 i SU46
Tylko trzeba pisać do Piko , podpowiedzieć zwracając uwagę na błędy dotychczasowych wykonań.
A to że znajdzie się trochę napaleńców i tego gniota kupi to będzie dla rozsądnych właśnie próba charakteru.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 18
Tabor 154