• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Trafił do mnie ST43 od MTB na ucyfrowienie. Szkoda, że w dzisiejszej dobie producent się nie postarał i nie wyposażył elektroniki w możliwość wyświetlenia świateł manewrowych. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym się nie pokusił o jej przebudowę.
W prosty sposób wykorzystując wyjścia funkcyjne Aux6 i Aux7 dekodera LokPilot V4.0, można po odpowiednim zmapowaniu dekodera i wykonaniu dwóch nacięć na płytkach czołowych, przylutowaniu dwóch przewodów pod wyjścia funkcyjne, doprowadzić do wyświetlenia świateł zgodnych z E1.
Całą relację z przebudowy zamieszczę już w innym wątku.
Poza tym w instrukcji stoi, że model fabrycznie posiada głośnik, a w modelu, który trafił do mnie go brak. Też tak macie?
Moze nie wiedza o instrukcji E1, dobry moment bys bedac w biznesie dal im te informacje?
A propos glosnika, wprawdzie nie mam jeszcze ST43 MTB, ale to by sie pokrywalo ze swego rodzaju wzorcem blednych informacji. W moim przypadku to MTB CD163 "Basia", ktry trafil do mnie ze sklepu w New Jersey. W instrukcji wyraznie podaje model wyposazony jest w glosnik. Zamowialem Plux22 z MatrixSoft. Zdziwila mnie obecnosc glosnikow w przesylce, "sugar cube" 8 ohm-ow, oraz typowy 4 ohm-owy. Przewidujacy Karol dolaczyl co trzeba, bo kiedy otworzylem elektrowoz glosnika nie bylo. W dodatku nie ma tam zbyt duzo miejsca, tylko pod dachem. Jest jeszcze jedna mylaca informacja o zdejmowaniu obudowy - nieistniejacy kawalek drutu w ksztalcie litery "C", ktory nalezy wyjac zgdonie z rysunkiem!

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Albo buda jest za długa... jeżeli narożne okienka zmieściły się praktycznie na bocznej ścianie i nie zachodzą na czoło to należałoby zmierzyć długość budy.
Co nie zmienia faktu, że projektant chyba słabo obejrzał nawet zdjęcia tej lokomotywy, że te okienka są z boku i nie zachodzą na czoło. Nawet gdyby buda miała być "za długa", to gdyby te okienka zachodziły jak trzeba na czoło, model wyglądałby lepiej.
Tak piszecie, że można by pomyśleć, że okienka były ok, ale ktoś zrobił za długą budę i okienka zsunęły się na boki :D

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.860 10 1
Dla mnie totalnym nieporozumieniem w ST43 MTB są dolne reflektory w stosunku do czołownicy.
Nie wiem co tu jest skopane, ale "długa" czołownica musi wystawać przed reflektory!
W MTB jest dokładnie odwrotnie, i nie wiem, czy reflektory są za długie (najprawdopodobniej), czy też czołownica za krótka (może też), w każdym bądź razie efekt jest jak dla mnie fatalny.
Poniżej model Jan-Kola, który trzyma wg mnie idealnie wymiary reflektorów/czołownicy.

Zobacz załącznik 451087
Panu z MTB to już się kompletnie wszystko pojeb... Lokomotywa jest skopana tak samo jak EP05/EU05 od tejże firmy.
Okna narożne, reflektory dolne i górny, siatka wentylatora, kolory malowania. Myślałem, że będzie dobra baza do przeróbek a tu trzeba zrobić swoją matkę i odlewać. ;/

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Panu z MTB to już się kompletnie wszystko pojeb... Lokomotywa jest skopana tak samo jak EP05/EU05 od tejże firmy.
Okna narożne, reflektory dolne i górny, siatka wentylatora, kolory malowania. Myślałem, że będzie dobra baza do przeróbek a tu trzeba zrobić swoją matkę i odlewać. ;/
Zwlaszcza, ze w dobie obecnie dostepnych technologii, mozna uzyc skanera 3D i uzyskac bryle lokomotywy z doskonala rozdzielczoscia szczegolow. Daje to baze punktow do utworzenia modelu cyfrowego, ktory posluzy do dalszych prac projektowych. Dotyczy to takze podwozia oraz wnetrza pojazdu (np. wagonu). Oczywiscie uwarunkowane to jest dostepem do istniejacego pierwowzoru.
Tego typu technologie stosuje firma Rapido Trains Inc z Toronto (podejrzewam, ze inne firmy, te bardziej zaawansowane, tez to robia). Geometria taboru oraz dokladnosc odwzorownia detali jest perfekcyjna. Na ich stronie mozna zapoznac sie z tematem.

http://rapidotrains.com/3d-scanning/

"On November 7, 2011 Rapido made model railroad history by commissioning from Creaform to perform the first-ever 3D scan of a real MLW/ALCO FA locomotive: FPA-4 #6765 at Exporail, Canada’s national railway museum in Montreal, Quebec. Rapido Trains Inc. and Exporail teamed up to bring you this incredible piece of model railroad history. Exporail is home to the largest collection of heritage railway equipment in Canada, and many of their gems our housed in the new Angus Pavilion, a state-of-the-art railroad artifact exhibition centre."

B

bobby74

Gość
Lista punktów sprzedaży TUTAJ, choć polskich adresów brak...
Na niemieckich forach zasadniczo chwalą ich wagony. Platformy są plastikowe, ale nie sprawiają kłopotów podczas jazdy z powodu małej masy. Cysterny na poziomie tego, co znamy z Piko czy Roco.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.860 10 1
Haha, nie no po co narzekać. Bierzmy wszystko jak leci bez względu na to czy jest ok czy nie.
Prośba, niech ktoś z nie producentów wreszcie obiektywnie porówna model MTB z Kemo/Tillig (już przerobionym) oraz z oryginałem.
Warto aby było pokazane co jest nie tak. Ja tego robić nie będę. Sam zrobiłem ST43 ręcznie ale może to być odebrane jako nieobiektywne.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Haha, nie no po co narzekać. Bierzmy wszystko jak leci bez względu na to czy jest ok czy nie.
Prośba, niech ktoś z nie producentów wreszcie obiektywnie porówna model MTB z Kemo/Tillig (już przerobionym) oraz z oryginałem.
Warto aby było pokazane co jest nie tak. Ja tego robić nie będę. Sam zrobiłem ST43 ręcznie ale może to być odebrane jako nieobiektywne.
Wszystko zależy od tego, co oznacza "ok", bo każda sytuacja lub nieubłagana rzeczywistość, narzuca własna miarę.
Jak to było chyba u Dowłatowa w "Skansenie"? Dokładnie nie pamiętam, więc będę parafrazował -
"Niejaki Helmut, właściciel hotelu w Wiedniu zaproponował wypicie whisky, ale nie miał szklanek, tylko plastikowe kubki, za które bardzo przepraszał. Na to pisarz ( bohater opowiadania ) - "Ja już piłem z etui".

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
Zwlaszcza, ze w dobie obecnie dostepnych technologii, mozna uzyc skanera 3D i uzyskac bryle lokomotywy z doskonala rozdzielczoscia szczegolow. Daje to baze punktow do utworzenia modelu cyfrowego, ktory posluzy do dalszych prac projektowych. Dotyczy to takze podwozia oraz wnetrza pojazdu (np. wagonu). Oczywiscie uwarunkowane to jest dostepem do istniejacego pierwowzoru.
Tego typu technologie stosuje firma Rapido Trains Inc z Toronto (podejrzewam, ze inne firmy, te bardziej zaawansowane, tez to robia). Geometria taboru oraz dokladnosc odwzorownia detali jest perfekcyjna. Na ich stronie mozna zapoznac sie z tematem.

http://rapidotrains.com/3d-scanning/

"On November 7, 2011 Rapido made model railroad history by commissioning from Creaform to perform the first-ever 3D scan of a real MLW/ALCO FA locomotive: FPA-4 #6765 at Exporail, Canada’s national railway museum in Montreal, Quebec. Rapido Trains Inc. and Exporail teamed up to bring you this incredible piece of model railroad history. Exporail is home to the largest collection of heritage railway equipment in Canada, and many of their gems our housed in the new Angus Pavilion, a state-of-the-art railroad artifact exhibition centre."
Cały czas mi się to wiesza,. Może ktoś tu dać zdjęcie tych Tads?

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Zauważyłem ciekawą prawidłowość. Jak model jest naprawdę na najwyższym poziomie, to próbuje się na siłę znaleźć jakieś mankamenty (np. EU07 SM) i wałkuje się je w nieskończoność. Wychodzi model Rumuna, który jest po prostu skopany i trudno nawet porównywać go pod względem odwzorowania z tą "siódemką" ale poza bocznymi okienkami widzę, że model jest ok i na siłę podejmowane są próby przekonania samych siebie i innych, że to dobry model. Nie rozumiem tego w ogóle.

B

bobby74

Gość
To nie bąd, tylko malowanie Puławy jest dopiero w fazie projektowania, czyli będzie jak zrobią ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 18
Tabor 154