• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

B

bobby74

Gość
A dokładniej piszą o wagonach 1, 2, 1/2 klasy, wagonach barowych w różnej konfiguracji oraz wagonach osobowo-bagażowych. Tylko, że chyba nie było jeszcze wagonów 1 klasy? No i pytanie, co z kuszetką? Praktycznie jest to wagon 2 klasy, różni się nieznacznie wnętrzem (przedział konwojenta) no i oznaczeniami - takiego też przecież nie było. A 1/2 kl pasuje nie tylko do epoki III...
W tej ulotce jest sporo bałaganu. Do tego Herr Richthammer nigdy nie umiał sie precyzyjnie wysławiać ;) W kontekście planu wydawniczego mają chyba na myśli wszystko, co już w zeszłym roku bylo w planie http://www.heris-modelleisenbahn.de/modelleisenbahnen/andere-laender.html

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.916 387 20
Ja tak się dopytuję, bo czekam na oliwkowe wagony 1 klasy i na oliwkowe wagony barowe z IV epoki. Takimi właśnie jeździłem na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku i z mam chęć taki skład sobie skompletować. No a z tego co widać w zapowiedziach, to barowe będą w kolorze czerwonym, bo wagony typu 112 i 113 poszły w odstawkę.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Ja tak się dopytuję, bo czekam na oliwkowe wagony 1 klasy i na oliwkowe wagony barowe z IV epoki. Takimi właśnie jeździłem na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku i z mam chęć taki skład sobie skompletować. No a z tego co widać w zapowiedziach, to barowe będą w kolorze czerwonym, bo wagony typu 112 i 113 poszły w odstawkę.
Popieram ale byle tylko robili czwartą epokę ewntualnie Va bez trumienki

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
A czy zeszłoroczne zapowiedzi Herisa nadal są planowane? Czekałem sobie grzecznie na dwójeczkę TLK i zieloną z trumienką.

Miałby ktoś może jakieś informacje na temat ich produkcji?

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Barowy oliwkowy jest raczej planowany, bo w tabeli z planem która jest tutaj http://www.heris-modelleisenbahn.de/modelleisenbahnen/andere-laender.html
jest coś takiego:

17033 Barwagen PKP, Typ 113A, grün, Ep. III.
17034 Barwagen PKP, Typ 113A, grün, Ep.IV.

Ale kiedy, co i jak to nie wiadomo.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Zgadza się ,tylko ciężko tak składy datami rewizji na naszym rynku formować . Ja też się staram ale najważniejsze by ogólnie malowaniem i oznaczeniem spełniały wymogi danej epoki .... I w przypadku wagonów pasażerskich przydziałem jednej stacji. Chyba że długi skład łączony to pół na pól

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.916 387 20
Barowy oliwkowy jest raczej planowany, bo w tabeli z planem która jest tutaj http://www.heris-modelleisenbahn.de/modelleisenbahnen/andere-laender.html
jest coś takiego:

17033 Barwagen PKP, Typ 113A, grün, Ep. III.
17034 Barwagen PKP, Typ 113A, grün, Ep.IV.

Ale kiedy, co i jak to nie wiadomo.
Ta tabela to stara jak świat, ma już parę lat i nie wiem, czy można się na niej opierać, tym bardziej, że napisali w najnowszych zapowiedziach o zmianach planów wydawniczych.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Jedyną, charakterystyczną różnicą, "na pierwszy rzut oka" - jest kształt ostoi wagonu. Wszystkie wagony które dotychczas widziałem (różnych producentów) są "kanciate". W wagonach polskiej budowy "poszerzenie" ostoi - to łagodne łuki. I dotyczy to wszystkich typów platform kontenerowych - zarówno czteroosiowych jak i sześcioosiowych (przegubowych).
No nie. Do tej pory sądziłem, że przynajmniej ACME ze swoimi Sggmrss to wiernie odwzorowujący rzeczywistość model. Czy mógłbyś na przykładzie z natury pokazać te różnice ?

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Wystarczy, że Robo się na nich "przejechał". Zresztą z tego co widać oczekiwana jest przede wszystkim epoka IV i V.
Sugerujesz, że Robo "przejechał" się na wagonach 111 dlatego, że były z epoki VI? Ja myślałem, że problemy Robo z tamtym projektem wynikały z czegoś innego (co nie zmienia faktu, że ogromnie żałuję - i pewnie nie tylko ja - iż się urwało, bo czekałem na IV). No ale faktem jest, że wagony Robo w malowaniu TLK są jeszcze dostępne w kilku sklepach...

Ostatnio edytowane:

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
186 0 1
Są dostępne, ale chyba tylko z II ręki. A pro po, niektórzy czekają też na IIIc. Mówiono, że jest to najpopularniejsza epoka, choć po modelach jakie ostatnio są wypuszczane to w tej epoce posucha duża...

B

bobby74

Gość
Zadzwoniłem na infolinię Herisa. Miły Pan zakomunikował, że powyżej zaprezentowane nowości 2017 pojawią się najszybciej na koniec 2017/początek 2018 roku. Za to jeszcze przed nimi - na jesień 2017 - wyjdą oliwkowe 1. klasy oraz kuszetka czerwona - datami rewizji pasujące do wydanych dotychczas oliwkowych.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
877 9 4
Zadzwoniłem na infolinię Herisa. Miły Pan zakomunikował, że powyżej zaprezentowane nowości 2017 pojawią się najszybciej na koniec 2017/początek 2018 roku. Za to jeszcze przed nimi - na jesień 2017 - wyjdą oliwkowe 1. klasy oraz kuszetka czerwona - datami rewizji pasujące do wydanych dotychczas oliwkowych.
kuszetka czerwona?

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
A pro po, niektórzy czekają też na IIIc. Mówiono, że jest to najpopularniejsza epoka, choć po modelach jakie ostatnio są wypuszczane to w tej epoce posucha duża...
Jak dobrze jarzę to jeszcze do chyba 2010 roku ( +/- ) III epoka była dominująca we wszelkich katalogach. Może się rynek nasycił (wydano już wszystko co było do wydania)? Zresztą chyba też jest coś wtym, że to okienko wieku modelarzy zainteresowanych mocno koleją jest w miare stałe, ale z wiekiem przesuwa się w strone coraz to nowszych epok. Ludzie nie żyją wiecznie :( Być może też to jest powodem, że coraz więcej jest teraz IV epoki. Za ileś tam lat V będzie miała przydomek "dawno, dawno temu".... Pokaż mi teraz modele z I albo II epoki. Też jak na lekarstwo. Ale nie będe już tego ciągnął w tym temacie. Tu o nowościach 2017 :) A'propos: Było? http://www.swiatmodeli.com/sr61-001-dcc-sound-p-7178.html

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 154