• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 34 8
Z plot które między innymi po sprawdzeniu dwóch źródeł sam niestety rozpowszechniałem termin wydania na luty jest bardzo realny, powtórzę ploty próbne wtryski październik listopad model finalny po ok 3 miesiącach. No ale ploty to ploty ale jest w nich coś z prawdy. Będzie to będzie.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
680 54 1
SU45 nie jest dla mnie lokomotywą tak atrakcyjną jak SM42:) czy EU07 - nie jeździły na Południu w okolicach Bielska-Białej... jedyne powiązanie z Bielskiem jakie znalazłem to pośpieszny Pogoria z Ełku do Bielska - na odcinku od Ełku - później gdzieś lok był zamieniany na EU. W obecnych czasach stacjonuje jedna w Czechowicach-Dziedzicach w barwach PKP Cargo - ale ona ma nowe - prostokątne lampy.
Tak więc chciałem kupić jedną - w barwach PR - wspomnienia z wakacji - z Bohunami:), ale skoro już również z SM wychodzi - to znając różnicę w detalu - poczekam na SM. :) portfel przynajmniej trochę przy tym loku odpocznie:):)
Z PIKO na pewno przytulę Czekoladkę:) i SM42 w Barwach IC
W Czechowicach stacjonuje ST45.:)
A propos wyglądu zewnętrznego, to mam bardzo mieszane uczucia...
Delikatnie mówiąc reflektory, które zostały zastosowane (chodzi o obudowy i kształt) bardzo popsuły wygląd tej lokomotywy. Podobnie zresztą jak w serii ST46...:eek:
Zastanawiam się, dlaczego przy takiej modernizacji zrobiono dwa kroki do tyłu, gdzie lata wstecz paskudzono już w identyczny sposób, takimi reflektorami, elektrowozy serii ET22. :confused:
Przecież można było iść do przodu, już "wydeptaną ścieżką" w kierunku bardzo ładnych reflektorów EU07A lub ewentualnie EP09.(y)
ST45-14 ex.SU45-208.JPG

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Panowie moje oczy miały przyjemność oglądać rysunki 3D rodziny 45 od Schlesienmodelle i to jest miazga w stosunku do tego co widziałem na elementach od PIKO.
Tak wielu detali i tak szczegółowego modelu jeszcze nie było :) Na 45 od PIKO już nie czekam :cool:

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.448 2 0
Ciekawe, jak będzie z wytrzymałością i poprawnym ustawieniem tych detali ;)
Aczkolwiek chciałbym już zobaczyć obydwa modele :)

4don

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Swoją drogą dziwię się trochę, że Piko nie zdecydowało się w pierwszym wypuście dać SU45-089 w aktualnej malaturze, bo rok 2016 może być ostatnim dzwonkiem na emisję modelu tej maszyny kiedy będzie ona jeszcze czynna. Ciekaw jestem czy docelowo zdecydują się na Unikol, czyli 301Db-143...:niepewny:

czang

Użytkownik
Reakcje
115 2 0
Fajna byłaby ta Cargo, napiszcie proszę kiedy epoka Vb się skończyła? Bo lokomotywy w wersji po modernizacji (takie jak na zdjęciu z postu powyżej) pojawiły się w 2009 roku. Czy to już nie będzie VI?

Nie wiem czemu jeden z producentów nie zrobił np. ST43 czyli "Rumuna"... Rynek zbytu byłby dużo większy (kilka krajów w Europie), z drugiej strony PIKO na pewno przystopuje z nowymi malowaniami, nie wydaje mi się żeby była taka różnorodność w krótkim czasie jak do tej pory.

4don

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie zagłębiając się dalej w temat moje poglądy zmieniły się o 180 stopni, tzn. teraz chciałbym nadmienić, że: słabe, niechlujna pisownia, staroć, kreatywny, optymistyczny, przydatny, kocham to!, wartościowa informacja, super!, śmieszny, jestem na nie, popieram, nie doceniam, doceniam, no i nie takie tam takie same...:ROFL::)

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Jeśli faktycznie będzie taka jakość i detale, to warto będzie poczekać troszkę dłużej. Zważywszy na to ile już się czekało na ten model to nawet ten rok to nie będzie aż tak dużo.

4don

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeśli faktycznie będzie taka jakość i detale, to warto będzie poczekać troszkę dłużej. Zważywszy na to ile już się czekało na ten model to nawet ten rok to nie będzie aż tak dużo.
Oby była ta jakość, o której mówisz, bo w "siódemkach" często jej brakowało, a czekać trzeba było długo. Chodzi mi oczywiście o jakość wykonania, a nie odzwierciedlenia detali. Oby tylko SM projekt SU45 poszedł sprawniej niż EU07, bo jak dotąd to z samymi "siódemkami" zakończyć nie mogą, więc przypomina to trochę porywanie się z motyką na Słońce. Niemniej trzymam kciuki za SM (piszę to bez jakiejkolwiek ironii), gdyż EU07 się zachwycają, trzeba tylko dopracować jakość wykonania (bez wad fabrycznych), no i popracować nad terminowością.

B

bobby74

Gość
menzels-lokschuppen.de podaje za producentem, że SU45 od Piko będą wychodzić co kwartał - czyli ostatnia 96303 dopiero w IV kwartale 2016.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 51
Tabor 209