• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Oglądnij katalog bo naprawdę warto:)

Na niemieckiej stronie Piko opis każdej lokomotywy jest tylko że po niemiecku... Nie znam tego języka więc może któryś z kolegów nam pomoże...?...

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Myślę, i to całkiem logiczne, że IV epoka będzie na końcu... Ale będzie i to jest najważniejsze. Ja też jestem z IV i czekam. W Białymstoku w 1984 roku były jeszcze parowozy (Ty45, Pt47, Ol49), nie wspominając o licznej trakcji spalinowej pojawiły się elektrowozy. Zaczynaliśmy od ET21, ale za nimi niespodziewanie pojawiły się szybko EU07 i ET22. Do czego zmierzam, w okreslonym czasie zmierzyły się ze sobą wszystkie trakcje: parowa, spalinowa, elektryczna.Wiążą się z tym faktem nie tylko maszyny, ale przede wszystkim ludzie.
Jedyne co ujdzie to ta Bydgoska z żółtym czołem

KHAB

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
136 7 1
Na niemieckiej stronie Piko opis każdej lokomotywy jest tylko że po niemiecku... Nie znam tego języka więc może któryś z kolegów nam pomoże...?...
Mój niemiecki jest słaby jak Cygan przed obiadem, ale w opisie SU45 przeczytać można między innymi o bardzo szczegółowych (grawerowanych?) wózkach, wiernie oddających detale takie jak elementy sprężyste czy pokrywy maźnic. Dodatkowo informacja o zastosowanym silniku z dwoma kołami zamachowymi i o złączu PluX22. Model ma wyglądać niemal jak oryginał.

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.144 129 19
Hmmm...o_O

Ceny :confused:...
Ilość modeli z nowych form ogółem :eek:...
Rozmach i rozpęd :cool:...

Powiem tak, będzie się działo :gwizd:! Dobrze :) i niedobrze :(! Przejdźmy jednak do modeli taboru jeżdżącego po torach w naszej Ojczyźnie...

Firma PIKO po rozwiązaniu współpracy z przedstawicielem na Polskę wprowadza do swojej oferty wszystkie modele, które się nie sprzedały oraz kilka już zapowiedzianych i jeszcze nieznanych i tak:

- "Stonki" i "Kociołki" - 6 modeli, które już znamy (SP42-118, SP42-037, SM42-1021, SM42-1069, SP42-049, SM42-546) oraz dwa nowe (SM42-894, SM42-607), których - jak się domyślam - nie zdążył nam przedstawić inicjator ich powstania i zamawiający - firma SK Model.

SM42SP42.JPEG

- "Anglik", "Siódemki", "Świnka" - 4 modele, które są już nam znane (EP08-006, EU07-345, EU06-010, EU07-314) i dwa, których zapowiedzi zdążyliśmy już poznać (EU07-169, EU07-161). Na razie nic nie wiadomo o EU07-167.

EP06EU07EP08.JPEG

- "Bolek i Lolek"/"Jamniki" - niedawno wypuszczony ET41-144 i o dziwo, kolejny już trzeci [!] "Jamnik" w malowaniu tzw. "gliwickim" - ET41-171.

ET41.JPEG

- "Fiaty" - dziś mieliście okazję poznać trzy z tych, które tego samego dnia pokazało wam PIKO, a więc SP45-204, SU45-100, SU45-079. Zaskoczeniem, nawet dla mnie jest czwarty "Fiat" - SU45-165.

SP45SU45.JPEG

- "Bonanzy" - wszystkie dotąd zapowiedziane modele - jest ich na tyle dużo (wszystkie są zapowiedziane na I połowę 2016 roku), że nawet PIKO nie zdecydowało się na pokazanie kolejnych albo nie ma ich jeszcze opracowanych...

120A.JPEG

- "Bohuny" - biorąc pod uwagę dramatycznie słabą sprzedaż wagonów piętrowych typu Görlitz 88, nie dziwi ich obecność w katalogu oraz brak kolejnych wersji... szkoda :niepewny:.

Goerlitz88.JPEG

Z innych rzeczy... zestaw startowy już znamy, a wagony towarowe... powtórka z "rozrywki" (n)

Z ciekawostek... czyżby szykował się PIKO Premium Train Set z EU07 typu 303E w malowaniu PKP Cargo?

PIKOSCS.JPEG PIKOSCSPKP.JPEG

Generalnie nie ma za dużo do podsumowywania o_O. Jaki narzuca się wniosek? Gdyby nie wysokie podwyżki cen modeli :confused: - we wszystkich malowaniach :podstepny:, nie tylko PKP :gwizd:, a co dziwniejsze, :eek: nawet modeli już wyprodukowanych [!] - można by się spodziewać modeli "Fiata" na poziomie cenowym oscylującym ok. 114,99 € zamiast obecnych 139,99 €, co w przeliczeniu (przy dzisiejszym kursie 4,25) na "nasze" wynosi odpowiednio 488 zł (y) i 595 zł (n)... czyli ponad 100 zł różnicy :confused:. Powiem Wam, że już sporo wcześniej dochodziły mnie słychy o tym, że cena "Fiata" ma wzrosnąć o 18% w stosunku do zakładanego planu. Owe 18% to równiutko 25 €. PIKO od dawna zakładało podwyżki, ale dopiero teraz wyszło szydło z worka. Jeśli już przy podwyżkach jesteśmy, to:
- ceny modeli SM42/SP42 wzrosły o 25 €, co daje nam 22% wzrost w stosunku do pierwotnej ceny...
- ceny modeli EU06/EU07/EP07 wzrosły o 20 €, co daje nam 17% wzrost w stosunku do poprzedniej ceny...
- ceny modeli ET41 wzrosły o 40€, co stanowi 18% podwyżkę względem obowiązującej wcześniej ceny...
- ceny modeli wagonów typu 120A wzrosły o 5 €, a więc o 12% początkowej ceny...
- ceny modeli wagonów typu Görlitz 88 wzrosły o 15 €, czyli 30% ceny po poprzedniej podwyżce...

Myślę, że to tyle, co tak na szybko chciałem dodać od siebie w temacie...
Ciekawe czy będą foto sesje przed wydaniem każdego loka + dokładny opis lokomotywy.
Nie wiem. Chcemy rozkręcić trochę reklamę wokół nowych produktów. Nie wiem gdzie będzie się ukazywał zebrany materiał reklamowy. Na stronie PIKO? Może - zobaczymy, czas pokaże. Czy Pan @Krzysztof Koj będzie go okraszał takimi szczegółowymi opisami? Należy zapytać zainteresowanego.
Chcemy rozkręcić reklamę? Jesteś nowym przedstawicielem?
Skąd że o_O!? PIKO nie ma przedstawiciela na Polskę! Teraz samo jest sobie sterem, żeglarzem i okrętem :cool:.

- wszystkie grafiki pochodzą z tego źródła: http://www.piko.de/KAT_PDF/99506.pdf

PS wiecie co, popatrzcie jak się przyłożyli do napisania oznaczeń serii lokomotyw (co ciekawe oznaczenia wszystkich "Fiatów" napisali poprawnie :kawa:):

SM42SP42bladpoprawa.JPEG EP06EU07EP08bladpoprawa.JPEG ET41bladpoprawa.JPEG

Ostatnio edytowane:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 34 8
Hmmm...o_O

Ceny :confused:...
Ilość modeli z nowych form ogółem :eek:...
Rozmach i rozpęd :cool:...

Powiem tak, będzie się działo :gwizd:! Dobrze :) i niedobrze :(! Przejdźmy jednak do modeli taboru jeżdżącego po torach w naszej Ojczyźnie...

Firma PIKO po rozwiązaniu współpracy z przedstawicielem na Polskę wprowadza do swojej oferty wszystkie modele, które się nie sprzedały oraz kilka już zapowiedzianych i jeszcze nieznanych i tak:

- "Stonki" i "Kociołki" - 6 modeli, które już znamy (SP42-118, SP42-037, SM42-1021, SM42-1069, SP42-049, SM42-546) oraz dwa nowe (SM42-894, SM42-607), których - jak się domyślam - nie zdążył nam przedstawić inicjator ich powstania i zamawiający - firma SK Model.

Zobacz załącznik 350975

- "Anglik", "Siódemki", "Świnka" - 4 modele, które są już nam znane (EP08-006, EU07-345, EU06-010, EU07-314) i dwa, których zapowiedzi zdążyliśmy już poznać (EU07-169, EU07-161). Na razie nic nie wiadomo o EU07-167.

Zobacz załącznik 351010

- "Bolek i Lolek"/"Jamniki" - niedawno wypuszczony ET41-144 i o dziwo, kolejny już trzeci [!] "Jamnik" w malowaniu tzw. "gliwickim" - ET41-171.

Zobacz załącznik 350981

- "Fiaty" - dziś mieliście okazję poznać trzy z tych, które tego samego dnia pokazało wam PIKO, a więc SP45-204, SU45-100, SU45-079. Zaskoczeniem, nawet dla mnie jest czwarty "Fiat" - SU45-165.

Zobacz załącznik 350986

- "Bonanzy" - wszystkie dotąd zapowiedziane modele - jest ich na tyle dużo (wszystkie są zapowiedziane na I połowę 2016 roku), że nawet PIKO nie zdecydowało się na pokazanie kolejnych albo nie ma ich jeszcze opracowanych...

Zobacz załącznik 350987

- "Bohuny" - biorąc pod uwagę dramatycznie słabą sprzedaż wagonów piętrowych typu Görlitz 88, nie dziwi ich obecność w katalogu oraz brak kolejnych wersji... szkoda :niepewny:.

Zobacz załącznik 350988

Z innych rzeczy... zestaw startowy już znamy, a wagony towarowe... powtórka z "rozrywki" (n).

Generalnie nie ma za dużo do podsumowywania o_O. Jaki narzuca się wniosek? Gdyby nie wysokie podwyżki cen modeli :confused: - we wszystkich malowaniach :podstepny:, nie tylko PKP :gwizd:, a co dziwniejsze, :eek: nawet modeli już wyprodukowanych [!] - można by się spodziewać modeli "Fiata" na poziomie cenowym oscylującym ok. 114,99 € zamiast obecnych 139,99 €, co w przeliczeniu (przy dzisiejszym kursie 4,25) na "nasze" wynosi odpowiednio 488 zł (y) i 595 zł (n)... czyli ponad 100 zł różnicy :confused:. Powiem Wam, że już sporo wcześniej dochodziły mnie słychy o tym, że cena "Fiata" ma wzrosnąć o 18% w stosunku do zakładanego planu. Owe 18% to równiutko 25 €. PIKO od dawna zakładało podwyżki, ale dopiero teraz wyszło szydło z worka. Jeśli już przy podwyżkach jesteśmy, to:
- ceny modeli SM42/SP42 wzrosły o 25 €, co daje nam 22% wzrost w stosunku do pierwotnej ceny...
- ceny modeli EU06/EU07/EP07 wzrosły o 20 €, co daje nam 17% wzrost w stosunku do poprzedniej ceny...
- ceny modeli ET41 wzrosły o 40€, co stanowi 18% podwyżkę względem obowiązującej wcześniej ceny...
- ceny modeli wagonów typu 120A wzrosły o 5 €, a więc o 12% początkowej ceny...
- ceny modeli wagonów typu Görlitz 88 wzrosły o 15 €, czyli 30% ceny po poprzedniej podwyżce...

Myślę, że to tyle, co tak na szybko chciałem dodać od siebie w temacie...
Nie wiem. Chcemy rozkręcić trochę reklamę wokół nowych produktów. Nie wiem gdzie będzie się ukazywał zebrany materiał reklamowy. Na stronie PIKO? Może - zobaczymy, czas pokaże. Czy Pan @Krzysztof Koj będzie go okraszał takimi szczegółowymi opisami? Należy zapytać zainteresowanego.

- wszystkie grafiki pochodzą z tego źródła: http://www.piko.de/KAT_PDF/99506.pdf

PS wiecie co, popatrzcie jak się przyłożyli do napisania oznaczeń serii lokomotyw:

Zobacz załącznik 351015
Chcemy rozkręcić reklamę? Jesteś nowym przedstawicielem?

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Mój niemiecki jest słaby jak Cygan przed obiadem, ale w opisie SU45 przeczytać można między innymi o bardzo szczegółowych (grawerowanych?) wózkach, wiernie oddających detale takie jak elementy sprężyste czy pokrywy maźnic. Dodatkowo informacja o zastosowanym silniku z dwoma kołami zamachowymi i o złączu PluX22. Model ma wyglądać niemal jak oryginał.
Może przerzucili model do standardu "Classic"?

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Wiem,rze przedstawiciel był w Gdańsku teraz jest w Gdyni ale raczej nikt moża nie pżeżucił.;)
A może jednak ;) może morze już gdzie indziej leży, dawno mnie tam nie było, może sobie owo morze np Czesi zabrali...
Na pewno nie. Model zapowiedziany jest w serii Expert.
Niby tak, ale stonkę też początkowo mieli robić w hobby, a skoro tak piszą że tyle bajerów dołożyli... mogli by światła zrobić prawidłowo...

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
163 9 4
Podejrzewam,że PIKO będzie chciało stworzyć coś na wzór sposobu dystrybucji maszyn rolniczych Claas. Przez wiele lat wyłącznym przedstawicielem marki Claas w Polsce była firma Korbanek. W 2009 wspólpraca została rozwiązana i powstała w Polsce firma Claas Polska. Czyżby szykowała się PIKO Polska??? :kawa:

Wzrost cen jest porażający. Kto chciałby zapłacić ponad 150 zł za malowanego GBSa PKP??? To nieporozumienie...

Ostatnio edytowane:

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
693 1 0
Co ciekawe, czeski GBS, który wygląda jak trzeba ( otwierane drzwi, ryfle, poręcze na ścianach czołowych) a nie jak wielkanocna pisanka jest tańszy o jedno ojro od tego czegoś z polskimi oznaczeniami....

GBSy.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 62
Tabor 393
Tabor 209