• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.504 34 1
Najwyraźniej te późniejsze epoki mają większe wzięcie, niż IV, nie mówiąc o III.
Ta polityka - jak słyszałem i obserwowałem - ma na celu zachęcenie do zakupów mniej cierpliwych rozwijających swoją pasję młodszych modelarzy oraz bardziej doświadczonych ale lubiących nowsze epoki. Doświadczeni ale lubiący stare epoki, są cierpliwi i będą czekać na swoje malowania. Najlepiej pokazuje to Setka, która pod szyldem IC straciła swój białostocki przydział i wyruszyła w delegację w Polskę. Szkoda, że już jej nie ujrzymy.

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Myślę, i to całkiem logiczne, że IV epoka będzie na końcu... Ale będzie i to jest najważniejsze. Ja też jestem z IV i czekam. W Białymstoku w 1984 roku były jeszcze parowozy (Ty45, Pt47, Ol49), nie wspominając o licznej trakcji spalinowej pojawiły się elektrowozy. Zaczynaliśmy od ET21, ale za nimi niespodziewanie pojawiły się szybko EU07 i ET22. Do czego zmierzam, w okreslonym czasie zmierzyły się ze sobą wszystkie trakcje: parowa, spalinowa, elektryczna.Wiążą się z tym faktem nie tylko maszyny, ale przede wszystkim ludzie.

Ostatnio edytowane:

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Ja tylko jestem trochę rozczarowany, że wśród czterech SP/SU45 w 2016 nie będzie żadnej SP45 z IV epoki.:(
Chwileczkę, po co zaraz się rozczarowywać? To są zapowiedzi natenczas a nastepne wypusty mogą już być w wymarzonym malowaniu ;)

Dopatrujecie się intrygi przeciwko waszym oczekiwaniom, a w rezultacie niejednokrotnie udowodniono ukłony wobec PKP. ja mam zasadnicze pytanie. O co polskim modelarzom, kolekcjonerom chodzi ? Na stabilnym rynku ? Przecież to niemożliwe !
Nie wiem o jakich intrygach piszesz, ale co do oczekiwań to wiadomo że nigdy nie będą jedne, bo jedni będą chcieli "jak najlepszy model w jak najlepszej cenie" a inny "jak najlepszą cenę za jak najlepszy model" i takie są oczekiwania polskich modelarzy/kolekcjonerów.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.386 18 1
Ja żyję w przeświadczeniu, że producenci żyją w przeświadczeniu, iż epoka IV jest skazana na sukces, dlatego jest trzymana "na koniec" serii danego modelu. Inna rzecz to dokumentacja i tym sobie tłumaczę, że modeli z tej epoki zawsze będzie mniej.
I mam przeświadczenie, że producenci się nie mylą odsuwając epokę IV w czasie, bo dzięki temu tacy jak np. ja, nie mogąc się doczekać, kupują i późniejsze epoki, więc sprzedaż w ogólnym podsumowaniu jest większa. A gdy ukaże się w końcu coś w epoce IV, to i tak się na to rzucę.
Za parę(naście) lat już tak raczej nie będzie, ale teraz to podejście jest jeszcze wg mnie uzasadnione ekonomicznie z pktu widzenia producenta. A że cierpią z niecierpliwości kolekcjonerzy? Życie :)

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Piko to zaszalało z cenami i to nie tylko z polskimi modelami. Vectrony są już w nowym katalogu 2016 od 154,99 €, cena na 2015 była 129 € a i tak sklepy po premierze
obniżały cenę do 115 €, można znaleźć więcej przykładów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 61
Tabor 393
Tabor 209