• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

schumix1982

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dla Piko to strzał w stopę ... jeżeli cena EU wejdzie pod 700 zł to mamy SM w tej cenie z większą ilością detali ... Piko konkurowało ceną a SM jakością i była alternatywa ... Teraz chyba rozumiemy powód rozstania Piko i SK-Model ... Piko chciało sprzedawać drożej a SK-Model znając lepiej rynek trzymała ceny ... Może ktoś w Piko się zreflektuje bo się zaraz zaorają z takimi cenami ...

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 1 0
No właśnie! Zaraz, zaraz...

Włażę na stronę ModellbahnShop Lippe http://www.modellbahnshop-lippe.com...pkp-2-0-0-0-0-grp-de-h-0/produktsucheneu.html i co widzę? Cena sugerowana producenta dla stonek to 129,99 Euro. A my tu w nowym katalogu mamy 134,99 Euro. Drożej o 5 Euro. No owszem: "drożej", ale nie zapominajmy, że część tych lokomotyw trafia już na nasycony nimi rynek (nasz) i sklepy będą musiały nieco zejść z cen. Tyle było biadolenia w okolicach lata o wzrost cen siódemek - i wtedy startowa cena z 550 poszybowała do 580 złotych, a jak zweryfikował to rynek? Ano np. takie EP08 w Loklandzie stoi za 499, a EP06 za 539.

Moim zdaniem nie ma co panikować nad cenami. Jest szansa, że dużych zmian na niekorzyść nie będzie.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.163 98 2
Robert ma rację... Polski rynek skutecznie zweryfikuje ceny- nie da rady mieć wszystkiego, "kieszeni" również się nie oszuka... Stonki/kociołki, siódemki nie są już tak atrakcyjne jak na początku..., co zresztą widać po zapasach na półkach oraz stopniowo niższych cenach. Dlatego w moim odczuciu nie ma co panikować na zapas- będzie dobrze, za dużo już tego PKP na rynku, aby ceny były z kosmosu :)

Reakcje
45 1 5
Jedna tylko rzecz - kiedy orientacyjnie będzie wiadomo co szykuje SK-Model i Rivarossi? Niebiesko-żółte bipy (Chojnice i Toruń) pewnie będą przesunięte na 2016 ale czy poza tym coś nowego? Bipy może ze skośnym dachem?

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Panowie! Spokojnie, pożyjemy, zobaczymy jak będzie to wszystko wyglądać, z drugiej strony może w końcu doczekamy się wymarzonych zestawów startowych w 100% PKP? Ceny zweryfikuje konkurencja, więc tym bym się nie martwił, ciekawią mnie tylko plany Piko, czy teraz skoro fiat, zapewne model jeszcze zamówiony przez SK-Model (osoby posiadające wiedzę i będące w mocy zapewne to moje przypuszczenie zweryfikują, jeśli zechcą) to jak widoki na dalsze modele innych typów lokomotyw?

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.546 60 1
PIKO dokona weryfikacji cen między innymi poprzez wydanie SU45, a podejrzewam, że nawet gdy ten model będzie stosunkowo drogi, to i tak rozejdzie się na pniu, co będzie zachętą dla w/w firmy.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
W końcu producent zacznie zarabiać... Przestańmy się oszukiwać, i tu ukłon do polskiego inwestora, rachunek musi przynajmniej wyjść na 0.
Twierdzisz że nie zarabiał do tej pory? Ja na przykład nie mam wiedzy na temat relacji finansowych pomiędzy Piko i SK-model... poza tym po podniesieniu ceny za swoje modele może dostać niezłą bombę od konkurencji co skończy się tym że się na polski rynek obrazi na długie lata, podobnie jak onegdaj roco...

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Dopatrujecie się intrygi przeciwko waszym oczekiwaniom, a w rezultacie niejednokrotnie udowodniono ukłony wobec PKP. ja mam zasadnicze pytanie. O co polskim modelarzom, kolekcjonerom chodzi ? Na stabilnym rynku ? Przecież to niemożliwe !

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 393
Tabor 209