• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2015

B

bobby74

Gość
I jeszcze kilka fotek detali - cysterna podobno fake, ale calkiem porządnie wykonana :) z pomostami z blachy itd. I są dość ciężkie jak na cysterne, dzięki temu sprawiają wrażenie solidności.

IMG_5465.JPG
IMG_5466.JPG
IMG_5469.JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
A pomijając odległe daty rewizji, to czy wagony 134A w kolorze niebieskim wyblakłym można było spotkać w jednym czasie z wagonami 134A w kolorze znanym z zestawu "Kiepura"?
Nawet mi się udało świeższe znaleźć http://antygaleria.pl/details.php?image_id=10287

Tak - na Warszawa - Szczecin/Świnoujście i Warszawa - Zakopane.
A można by prosić trochę bliższe namiary. Lata, numery pociągów ew. nazwy. Dziękuję.

Reakcje
637 3 1
Myślę, że koledze chodziło o tą zapowiedź: http://www.dcc24.eu/node/874/970 - zestaw Roco 51274
Swoją drogą do niedawna (2-3 tygodnie temu) jeszcze figurowała ta pozycja na stronie Roco, a obecnie zniknęła! Dawny link: http://www.roco.cc/en/product/231282-pkp-0-0-0-0-0-001001/products.html
Co to oznacza? Wypadło całkowicie z planów? Więc co, cieszymy się? ;)
Nie wiem, czy "cieszymy się, czy nie" ? Jedni pewnie się cieszą, a inni są zawiedzeni :).
Ja osobiście nie zbieram modeli, więc jest mi to zupełnie obojętne, chociaż uważam (i proponowałem firmie Roco) wykonanie zupełnie innego zestawu startowego na polski rynek (ST44 + 3x Eaos PKP Cargo).
Większość firm produkujących modele kolejowe na skalę masową (wielkoseryjną) ma w swojej ofercie tzw. "zestawy startowe" oraz "modele" wagonów i lokomotyw określane jako: "junior", "start", "hobby", playtime" itd., zdecydowanie tańsze od modeli spełniających normalne kryteria oceny i adresowane do osób zaczynających przygodę z modelarstwem kolejowym, głównie do dzieci.
Osobiście nie widzę w tym niczego niewłaściwego, a wręcz przeciwnie, ponieważ tego rodzaju zabawki odgrywają istotną rolę w rozwijaniu rynku prawdziwych modeli kolejowych, a często wręcz pokrywają koszty wykonania modeli w pełni zgodnych z oryginałem i zaawansowanych technologicznie.

Inaczej mówiąc, posłużenie się akurat w tym przypadku zapowiedzią niezbyt udanego zestawu startowego PKP Cargo firmy Roco, jako argumentem, że firma Roco oferuje "ordynarne udawanki", jest moim zdaniem "chwytem poniżej pasa" i wynika niestety wyłącznie ze złych intencji...

Przecież dosłownie kilkanaście dni temu w sprzedaży ukazał się model wagonu krytego polskiego typu 1K (75W) firmy Roco, który nie dość, że jest modelem wagonu polskiej konstrukcji, to jest także przyzwoicie wykonany, oznaczony jest całkowicie zgodnie z oryginałem i w dodatku jest modelem w rozsądnej cenie.
Można było więc podać zupełnie inny przykład aktualnej działalności firmy Roco pod kątem polskiego rynku, ale... trzeba byłoby mieć dobre intencje, a nie złe.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.926 531 30
Krzysztof, przecież wiesz, że my najlepiej czujemy się, gdy komuś przywalimy, im dosadniej tym lepiej. Pochwalić kogoś czy coś? Nie, to nie leży w naszej naturze.... Pewnie trochę przesadzam, ale tylko trochę, niestety....

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Albo zbyt krytycznie podchodzimy tutaj w wyniku doświadczenia:) a nikt nie popatrzył na to ze strony o której pisze Pan Krzysztof:) Taki zestaw startowy wykonany jako tylko przemalowanka, ze względu na cenę:
- będzie bardziej dostępny dla początkujących:) tudzież rodzica na prezent
- nawet my czasem kupujemy tańszy zestaw startowy dla bebechów - centralki, geoline, czy też wagonów - bo mniej serce boli, gdy uczymy się patyny na takim wagonie, a nie wagonie gablotkowym:)

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jako osoba która niejako wywołała dyskusje chciałbym nieco sprecyzować swoje stanowisko. Zasadniczo nie mam nic przeciwko zestawom startowym które zaiste mogą stanowić grunt pod prawdziwe modelarstwo (Roco). Nie jest to bowiem w mojej ocenie wciskanie klientowi "kitu" , że lokomotywa ta to np. SM42. Bardziej krytyczny jestem w przypadku gdy producent wydaje na rynek model wagonu fikcyjnego dla PKP, opisuje go zgodnie z oryginałem (Tillig) i stara się wmówić klientowi że jest to model cysterny który można spotkać na polskich torach.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
Inaczej mówiąc, posłużenie się akurat w tym przypadku zapowiedzią niezbyt udanego zestawu startowego PKP Cargo firmy Roco, jako argumentem, że firma Roco oferuje "ordynarne udawanki", jest moim zdaniem "chwytem poniżej pasa" i wynika niestety wyłącznie ze złych intencji...
(...)
Można było więc podać zupełnie inny przykład aktualnej działalności firmy Roco pod kątem polskiego rynku, ale... trzeba byłoby mieć dobre intencje, a nie złe.
Bardzo proszę o nieinsynuowanie mi moich intencji. Napisał Pan zaczepnego posta, na którego odpowiedziałem. W identyczny sposób mógłbym ocenić Pańską wypowiedź - tak, dałem się więc Panu sprowokować. Lokomotywa z tamtego nieistniejącego zestawu mogłaby być ordynarną udawanką - na szczęście nie jest.

Twierdzi Pan, że mam wyłącznie złe intencje - "dziękuję bardzo" za taki osąd mojej osoby. Nie ma to, jak przywalić komuś, prawda?

Inne przykłady działalności firmy Roco pod kątem polskiego rynku - Panu ja mały żuczek mam to wymieniać? Pan doskonale te przykłady zna, jak i zna je całe to forum. Ja mam odwagę się przyznać, że świadomość o tych przykładach mam z tego forum, także dzięki Pańskiej, prezentowanej tu wiedzy. I za to jestem Panu wdzięczny. Jednak z drugiej strony ja się cieszę, że rzeczony zestaw wypadł z planów produkcyjnych - nawet pomimo tego, że miał być w segmencie produktów dla najmłodszych uważam, że to było złe posunięcie. Mam nadzieję, że takich produkcji jakie nam serwowało Piko i jakie miało zaserwować Roco więcej nie będzie.

Krzysztof, przecież wiesz, że my najlepiej czujemy się, gdy komuś przywalimy, im dosadniej tym lepiej. Pochwalić kogoś czy coś? Nie, to nie leży w naszej naturze.... Pewnie trochę przesadzam, ale tylko trochę, niestety....
Dobrze, to tu i teraz pochwalę Roco, że wycofało ten zestaw z oferty. Pochwalam dosadnie. A przywalałem też dosadnie. Nie cierpię polskiego narzekania, ale na litość boską - kiedy należy się krytyka, to czemu mamy się z nią kryć? Nie wszystko musi być hejtem jeśli tylko zawiera odcień negatywny.

Pozostaję do Panów z szacunkiem, absolutnie bez złych intencji, ale nieco z upodlonym humorem w ten niedzielny deszczowy poranek.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 50
Tabor 18
Tabor 151