• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2015

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Idąc dalej twierdzę, że także obydwa modele parowozów PKP firmy Roco, których ukazanie się zapowiedziano w najnowszym katalogu, będą całkiem przyzwoitymi modelami lokomotyw PKP, tyle tylko, że będą one odwzorowywać wygląd tych lokomotyw PKP z połowy lat 50, a nie z lat 70, czt nawet 80.
Oczywiście wiem, że model parowozu PKP serii Ty2 w wersji z lat 60-90 byłby najbardzej pożądaną wersją wykonania tej lokomotywy PKP, ale nie znaczy to przecież, że model paowozu Ty2 w stanie wyposażenia z roku 1954 jest nieprawidłowo wykonany !
Taka (niestety) była decyzja producenta tego modelu i trzeba się z tym pogodzić, albo... po prostu nie kupować tego modelu.
Pamiętajmy także, że wielu kolekcjonerów i modelarzy zbiera od lat modele taboru PKP w epoce III (a, b, c) i oni powinni chętnie kupić takie właśnie modele parowozów PKP, bo przecież w tamtych latach, parowozy te nie maiały ani "tzw. "wiader", ani pomarańczowych czołownic, ani wielu innych elementów charakterystycznych dla lat późniejszych. A tak w ogóle, to nie ufajmy zbytnio "wizualizacjom" tych modeli przedstawionym w katalogu firmy Roco...;).
Bardzo mnie ta informacja cieszy, trzeba będzie modele kupić. Dodam jeszcze tylko, czy nie lepiej posiadać dobrze wykonany model z małymi reflektorami niż Ty5 z wiaderkami z przodu i krzyczącymi na tendrze małymi światłami?

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Idąc dalej twierdzę, że także obydwa modele parowozów PKP firmy Roco, których ukazanie się zapowiedziano w najnowszym katalogu, będą całkiem przyzwoitymi modelami lokomotyw PKP, tyle tylko, że będą one odwzorowywać wygląd tych lokomotyw PKP z połowy lat 50, a nie z lat 70, czt nawet 80.
Pewnie czegoś nie doczytałem, ale z tego co wiem, to ma się ukazać Tkt2 (jeden) i (?).... no właśnie. Jaki ten drugi?

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
No no.... domyślałem się, ale nie wiedziałem na 100%.
Ten katalog to już się ukazał, czy dopiero ukaże?
Chciałbym zobaczyć tą zapowiedź jeśli jest już takowa oficjalna.
Nie zbieram co prawda III epoki (a domyślam się, że III będzie) ale tak kultowy parnik trzeba będzie kupić.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
A dla chcącego nic trudnego, w końcu jak się jest modelarzem, to można też dać trochę od siebie i już mamy wszystko jak trzeba.
:eek: A dlaczego on taki plastikowy jak się jest modelarzem?

A tak serio to "jak się jest modelarzem"... a jak się jest kolekcjonerem to się chce mieć od razu gotowy model, a jak się kupuje nowe buty to jak się nie jest szewcem, to się chcę, żeby dziurawe nie były... no jak się jest szewcem to też się woli, nie dziurawe jednak. ;)

Bardziej serio jeszcze to fajnie zrobione te światła, mój puki co "krzyczy"!

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Dzięki. Fajne. I fajnie, że również z dźwiękiem, aczkolwiek wizualizacja przedstawia jeszcze wiązary przed liftingiem. Z tego co wiem, potem przeszły takowy i mam nadzieję, że po takowym będą w modelu...
Z opisu:
Triple-headlight that changes with the direction of travel. Rich detailing on the metal wheel set with new coupling rods.
Ciekawe jaka parowozownia i numer to będzie?
Na razie nie wiadomo.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
Karolciu mosz racja ,po kołach z dziurkamy widać ,ze są plastykowe ,co oznacza poprzednie wypusty
i tu jest temat oby nie na 1200 stron postów,
a mianowicie ,może to było przygotowane 2-1 rok temu wiec otrzymamy model na plastykowych kolach ,
lub to tylko jak malujesz wizus na starym zdjęciu, a edycja PKP będzie na nowym modelu z metalfelgami.
przedstawiam zdjęcia porównawcze oby dwie feluchny,\
ta górna plastykowa
ta dolna nowy metal
obie przeszły proces rewaloryzacji w Manu Fenix
ŁADNIEJSZA JEST STARA I CISZEJ JEŹDZI
poza tym te nowe ,metalowe czymś nie stwierdzonym malują -dramat jak mówi mój kolega z Odzi, co wymaga kolejnych godzin pracy..........
ale nie kraczmy

Załączniki

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Karolciu mosz racja ,po kołach z dziurkamy widać ,ze są plastykowe ,co oznacza poprzednie wypusty
i tu jest temat oby nie na 1200 stron postów,
a mianowicie ,może to było przygotowane 2-1 rok temu wiec otrzymamy model na plastykowych kolach ,
lub to tylko jak malujesz wizus na starym zdjęciu, a edycja PKP będzie na nowym modelu z metalfelgami.
przedstawiam zdjęcia porównawcze oby dwie feluchny,\
ta górna plastykowa
ta dolna nowy metal
obie przeszły proces rewaloryzacji w Manu Fenix
ŁADNIEJSZA JEST STARA I CISZEJ JEŹDZI
poza tym te nowe ,metalowe czymś nie stwierdzonym malują -dramat jak mówi mój kolega z Odzi, co wymaga kolejnych godzin pracy..........
ale nie kraczmy
Janusz, oni wzięli pierwsze lepsze zdjęcie BR52 i wkleili tam orzełek, więc pewnie ta wizualizacja jest o kant...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 151