• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

akinomrz

Aktywny użytkownik
Reakcje
193 10 2
Mam tego Warsa i w zestawieniu z modelem Roco to Tillig ma wg. mnie ładniejsze wnętrze i bardziej szczegółowy dach - czy zgodne z oryginałem nie wiem ;) ale zasadniczo fajnie wyglądają te dwa wagony obok siebie w składzie :)

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli kupiłem przemalowankę? Normalna granda.:mad:
Zbyszku! Chcesz powiedzieć też nie czytałeś wiadomości z Forum? Gdzieś była wzmianka jak się pierwsze egzemplarze tychże producentów pojawiły.

ROCOwski to taki nieco dłuższy Schicht przepłacony. Może kogoś powalić detalami ale to tylko udawanka. Tilligowski jest dużo bliższy do oryginału. Postarano się o odpowiednie rozmieszczenie wywietrzników które są osobnymi elementami, domalowanie świateł. Nie jest idealnie i może detal nico razić. Ale kupujemy właśnie Tilligowskie a nie ROCOwskie!

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Z tego co robiłem rozpoznanie to dla mnie jest to sypialny Y który jeździł np na Węgrzech, ale akurat nie w Polsce. Roco nie zadało sobie trudu z odpowiednim odwzorowaniem wywietrzników które są charakterystyczne dla PKP

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Trzeba przyznać, że bardzo podobne.
Udał ci się ten żart :) Są podobne na pierwszy rzut oka, ale to dwa różne wagony.. Przynajmniej jak się patrzy na te modele - choćby czoła.... [DOUBLEPOST=1397243577,1397242269][/DOUBLEPOST] A propos tego zdjęcia z porównaniem modeli Roco/Tillig, które pokazał akinomrz... W tego typu porównaniach zawsze brakuje mi zdjęcia prawdziwego wagonu. Porównujecie modele do siebie, ale kto nie kumaty w temacie - i nie wie jak prawdziwy wygląda - więc skąd ma wiedzieć, który lepszy?...
W temacie:
http://forum.modelarstwo.info/threads/roco-64818-vs-sachsenmodelle-74349-porównanie-wagonów-osobowych-yb.16021/page-3 jest zdjęcie takiego jednego :) prawdziwego wagonu (Wlabd): http://forum.modelarstwo.info/attachments/pkp_wlabd_52_51_70-80342-9_essen_1_6_91-jpg.174034/

Zaokrąglenie czoła i krzywizna dachu ma jak na zdjęciu kol. akinomrz w modelu Roco, światła jak w Tilligu... itd... jak widać każdy ma coś, czego brakuje drugiemu. Pamiętam porównanie Y-eków. Do dziś nie wiem, który lepszy. To samo z tymi... Najlepiej byłoby mieć zdjęcie oryginału i dopiero porównywać.

Ostatnio edytowane:

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Udał ci się ten żart :) Są podobne na pierwszy rzut oka, ale to dwa różne wagony.. Przynajmniej jak się patrzy na te modele - choćby czoła.... [DOUBLEPOST=1397243577,1397242269][/DOUBLEPOST]
A propos tego zdjęcia z porównaniem modeli Roco/Tillig, które pokazał akinomrz... W tego typu porównaniach zawsze brakuje mi zdjęcia prawdziwego wagonu. Porównujecie modele do siebie, ale kto nie kumaty w temacie - i nie wie jak prawdziwy wygląda - więc skąd ma wiedzieć, który lepszy?...
W temacie:
http://forum.modelarstwo.info/threads/roco-64818-vs-sachsenmodelle-74349-porównanie-wagonów-osobowych-yb.16021/page-3 jest zdjęcie takiego jednego :) prawdziwego wagonu (Wlabd): http://forum.modelarstwo.info/attachments/pkp_wlabd_52_51_70-80342-9_essen_1_6_91-jpg.174034/

Zaokrąglenie czoła i krzywizna dachu ma jak na zdjęciu kol. akinomrz w modelu Roco, światła jak w Tilligu... itd... jak widać każdy ma coś, czego brakuje drugiemu. Pamiętam porównanie Y-eków. Do dziś nie wiem, który lepszy. To samo z tymi... Najlepiej byłoby mieć zdjęcie oryginału i dopiero porównywać.
Jasne że na pierwszy rzut oka. Oczywiście są to różne wagony. W Świecie Kolei było ich porównanie. Autor w podsumowaniu wskazał na nieznaczną wygraną Tilliga, ale myślę że to była kurtuazja, bo z całego artykułu wynikało, że Tillig sporo lepszy od Roco. Mam nadzieję, że Tillig wypuści sypialne Y-ki z innymi numerami inwentarzowymi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 88
Tabor 18
Tabor 297