• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Co masz na myśli pisząc z poprawnym malowaniem? Czyżby model miał jakiś błąd?

Specjalnie sprawdziłem zdjęcia pierwowzoru oraz jego miniatury i nie dostrzegłem różnic w malowaniu czy oznakowaniu za wyjątkiem braku żółtych tabliczek ostrzegających o wysokim napięciu przewodu ogrzewania składu umieszczanych po zewnętrznej stronie systemu urządzeń czołowozderznych.

Jeśli już jesteśmy w temacie braków, to zalicza się do nich m.in. brak elektromagnesów urządzeń czujności SHP. Brakuje także oznaczeń umieszczanych na belce zderzakowej ponad kranami przewodów hamulcowych.

Przy czym braki te wynikają tylko i wyłącznie z oszczędności, to jest, wyprodukowania modelu w wersji EXPERT. Jednakże jak się okazuje, brakuje ich również w modelu wyprodukowanym przez firmę Roco, którego cena jest jak wiadomo wyższa.
Ustaw obok siebie Husarza z Roco i Piko ver. Expert a na pewno różnicę zauważysz w malowaniu pudła;). Kiedyś chyba był tutaj poruszany ten wątek jak pamiętam. Mi osobiście bardzo się podobają te loki w tym malowaniu więc jak bedzie kolejny napewno przytulę :)

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Jest jeszcze jedna kwestia jest w Polsce troche miłośników kolei którzy na ''co dzień'' modelami sie nie parają.A Właśnie malowania w starszych epokach polskich konstrukcji stają się impulsem do zakupu.
Druga sprawa to nie miłosnicy a ludzie czysto bawiący się kolejką sami bądź z dziećmi im więcej takich osób będzie to lepiej bo zwiększa się rynek.Przez to większa szansa na zainteresowanie producentów .Takim ludziom trzeba wskazywewać tanią kolejke a nie straszyć gagarami .parowozami po 1500-2000.

Ostatnio edytowane:

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
nie koniecznie. Mogą wyjść z założenia, że Stonek może być przesyt i rynek się zapcha, nie będzie schodzić po 500sztuk, ja osobiście na ich miejscu bym wypuścił to co mają w planach, a w międzyczasie np. czerwiec/sierpień puszczał już EU07, nie ma czasu na pieszczenie się ze Stonkami, choć tego może być multum (malowanie, przydział etc). Parcie jest powoli, a nawet wielkie na EU07 i nie da się tego ukryć :), oni to wiedzą i zapewne jest taka cisza przed burzą. Więc po cichu liczę, że Sk-Model nagle wyskoczy z EU07 jako niespodzianka dla nas wszystkich :). Wątpię, aby Sk-Model odpuścił rynek Polski z EU07 i byłby drugi czy trzeci z wypuszczeniem EU07. Do Stonek w każdej chwili mogą wrócić z reedycją. Podrośnie następne pokolenie modelarzy i znów będą Stonki schodziły. Chwała im za Bipy, że puszczają jako pierwsi z taką produkcją fabryczną. Więc trzymajmy kasę krótko bo będzie się działo w 2014roku. EU07 w malowaniu cargo zejdzie w 27minut po ukazaniu się zapowiedzi w sklepach.... zakład???
Mimo wszystko z zapowiedzi i plotek piko/SK model nie są jedyną firmą, która za ów model się zabrała, zatem szanse na ukazanie się owego modelu są duże, nie wiem jak się ma to w tej chwili do stonek, ale jeśli konkurencja w tym roku wypuści siódemkę... może być ciekawa konkurencja :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Będzie i ET22, ale musimy wszyscy poczekać.

Naprawdę musicie zrozumieć, że producenci i dystrybutorzy dobrze wiedzą czego oczekujemy, ale nie zrobią nam wszystkiego na raz, bo kto by to wtedy kupił? Po pierwsze, opracowanie modelu od podstaw do momentu puszczenia do sprzedaży to długi okres czasu i wiele pracy. Po drugie zaś, jak już model trafi do sklepów, to dany temat trzeba wyeksploatować na tyle na ile się da, tak by produkcja się zwróciła, oraz by jeszcze na tym zarobić, tak by pieniądze te przeznaczyć na opracowanie następnych modeli. A przy cenach form, nie wystarczy sprzedać 500 sztuk. Inna zaś sprawa, że rynek nie dałby rady wchłonąć na raz kilku modeli lokomotyw.

Proszę zrozumcie to co napisałem, bo nie rozumienie tych faktów powoduje masę niepotrzebnych dyskusji.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Proponuję podkreślić to co napisałeś na czerwono.
SK Model po prostu nie jest w stanie sfinansować form do wszystkich modeli, nawet nie wiemy czy formy z SM42 już się zwróciły.
Pamiętajmy, że opracowanie SM42 trwało kilka lat. Przynajmniej od kilku lat się o niej mówiło, aż do czasu pojawienia się modelu na rynku.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
875 9 4
Będzie i ET22, ale musimy wszyscy poczekać.

Naprawdę musicie zrozumieć, że producenci i dystrybutorzy dobrze wiedzą czego oczekujemy, ale nie zrobią nam wszystkiego na raz, bo kto by to wtedy kupił? Po pierwsze, opracowanie modelu od podstaw do momentu puszczenia do sprzedaży to długi okres czasu i wiele pracy. Po drugie zaś, jak już model trafi do sklepów, to dany temat trzeba wyeksploatować na tyle na ile się da, tak by produkcja się zwróciła, oraz by jeszcze na tym zarobić, tak by pieniądze te przeznaczyć na opracowanie następnych modeli. A przy cenach form, nie wystarczy sprzedać 500 sztuk. Inna zaś sprawa, że rynek nie dałby rady wchłonąć na raz kilku modeli lokomotyw.

Proszę zrozumcie to co napisałem, bo nie rozumienie tych faktów powoduje masę niepotrzebnych dyskusji.
Jednym słowem nie marudzimy tylko zbieramy kasę :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Tak. I kupujmy to, co wyprodukowano specjalnie DLA NAS. Bo tylko to pozwoli na produkcję kolejnych modeli, także tylko dla nas.
Chociaż ten apel ta taka tylko teoria, bo każdy i tak kupi to, co uważa za stosowne.

Reakcje
421 3 0
Gdzieś wcześniej chyba było już pisane, że SK Model ma SM/SP42 na wyłączność na 5 lat. Potem będzie pod szyldem Piko i ogólnie dostępne-też i w innych krajach. I możliwe, że to jest okres w którym dopiero się zwróci koszt form.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Gdzieś wcześniej chyba było już pisane, że SK Model ma SM/SP42 na wyłączność na 5 lat. Potem będzie pod szyldem Piko i ogólnie dostępne-też i w innych krajach. I możliwe, że to jest okres w którym dopiero się zwróci koszt form.
Ludzie, skoro macie taką wiedzę na temat tego, że koszt form się jeszcze nie zwrócił, to napiszcie proszę ile takie formy kosztują? Z ciekawości pytam. Chyba ponad milion nowych złotych....
Tych modeli było już kilka 'rzutów' po 500szt z tego co wiem, w cenie na okrągło 450zł... to już jest ponad bańkę (zakładając, że się sprzedały).

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
fajnie by było chociaż w to watpie już dwie edycje były. Piko mogłoby się pokusic o wznowienie Husarza w wersji expert z poprawionym malowaniem
mam okazję kupić husarza Roco z drugiej edycji. cena wysoka. Roco wypuściło już dwie edycje i teraz pytanie: czy można oczekiwać iż wypuszczą trzecią? oczywiście nie w tym roku ale może w przyszłym czy za dwa. wolałbym nie kupować go teraz bo mam co innego w planach. jak sądziecie będą jeszcze w niedalekiej przyszłości te husarze?

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
ile takie formy kosztują?
Jak rozłożysz stonkę to doliczysz się około 30-40 elementów (nie liczyłem takie przypuszczenie), które są wykonane z kliku rodzai materiałów: metalowe, plastikowe. Zauważ że elementy plastikowe napędu wykonane są z innego rodzaju plastiku niż elementy obudowy, no i są jeszcze okna i przekładnie czyli w sumie czwarty i piaty rodzaj materiału. Koszt dobrej formy wtryskowej (nie Chińskiej) zaczyna się średnio od 50 tysięcy złotych. Z moich doświadczeń, formy do wykonania modelu stonki są raczej droższe ze względu na kąty ujemne.
Czyli po krótce, pięć razy 50 to 250 tys zł. ale obawiam się że ten koszt jest o wiele wyższy.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
mam okazję kupić husarza Roco z drugiej edycji. cena wysoka. Roco wypuściło już dwie edycje i teraz pytanie: czy można oczekiwać iż wypuszczą trzecią? oczywiście nie w tym roku ale może w przyszłym czy za dwa. wolałbym nie kupować go teraz bo mam co innego w planach. jak sądziecie będą jeszcze w niedalekiej przyszłości te husarze?
mair81 jesteś powoli moim idolem :), poczekaj, podejdę do szklanej kuli i zapytam czy będzie III edycja Husarza z Roco........ Niestety nie wie, szklana kula mówi, że ostatnio Roco ma nas hmmmm w siedzisku swoim i szklana kula mówi, żebyś wziął pożyczkę z Providenta i kupił II edycję Husarza, a że drogo to taka cena jak pisałem wcześniej 800zł minimum, ale szklana kula mówi jeszcze, że jak nie masz teraz kasy, a nie chcesz brać od Providenta pożyczki na bandycki procent to kup Husarza od Piko, zawsze to około 280zł :)(y):gwizd: jesteś zwycięzcą, jesteś zwycięzcą ..... :cry:

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
dobre, dobre ;) Oczywiście wiem, że kryształowej kuli nikt nie posiada. Pytanie było bardziej do wieloletnich kolekcjonerów taboru i modelarzy. A czemu do nich? Bo oni zwykle wiedzą, czy można liczyć np na jedną edycję danego modelu może dwie. Ja naprzykład przeanalizowałem ofertę ACME i wynika, że jeszcze nie było modelu który byłby w ofercie / katalogu / dłużej jak trzy lata z rzędu. Np "Wawel" nie powinien pokazać się już w katalogu który wydadzą w tym roku. zobaczymy czy się sprawdzi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 52
Tabor 393
Tabor 297