• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Reakcje
1.780 13 0
EU07 może być co prawda hitem tak jak Stonki, ale jak pisałem wcześniej, szałem był by SN61 lub SN80..:p(o "zawał", przyprawił by już SN52 z wagonem doczepnym:love:)... te modele "motorówek" schodziły by jak świeże bułki..... Szkoda ,że wcześniej nikt o tym nie pomyślał, tym bardziej ,że mamy ryflaki...

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1.780 13 0
....Wszyscy pragną - tylko jak się sugeruje przyszłym producentom, co było by "trafionym:love:" modelem na tak zwane "JUŻ", to słyszałem:.." no tak , rzeczywiscie to było by nie złe, ale jest w planach"... Tylko kiedy, "pytam ja się":rolleyes:?.....

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Nie zgodzę się, że SN52 byłby wielkim hitem. Ile osób tak naprawdę zna ten wagon i wie w ogóle co to jest? SN61 już jest nieco lepszym kandydatem na hit, ale wątpię, by przebił EU07. Czemu? Temu, że EU07 eksploatowane są licznie do dziś, więc znają je dobrze zarówno starsi miłośnicy kolei, jak i Ci najmłodsi. Jeździ to chyba w każdy zakątek Polski, albo przynajmniej jeździło kiedyś. To jest hit. Nie zrobimy hitu z modelu jakiego nie kupią młodsi miłośnicy z powodu nieznajomości danej serii.

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.606 26 0
Nie zgodzę się, że SN52 byłby wielkim hitem. Ile osób tak naprawdę zna ten wagon i wie w ogóle co to jest? SN61 już jest nieco lepszym kandydatem na hit, ale wątpię, by przebił EU07. Czemu? Temu, że EU07 eksploatowane są licznie do dziś, więc znają je dobrze zarówno starsi miłośnicy kolei, jak i Ci najmłodsi. Jeździ to chyba w każdy zakątek Polski, albo przynajmniej jeździło kiedyś. To jest hit. Nie zrobimy hitu z modelu jakiego nie kupią młodsi miłośnicy z powodu nieznajomości danej serii.
Hitem byłby nie SN52 czy też SN61, tylko EN57 m.in. właśnie z powodu, o którym wspomniał CoCu, bo jest eksploatowane do dziś.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Hitem na poziomie SMki na pewno nie będzie motorak. Nawet gdyby był w cenie w.w. modelu może bym kupił jedną sztukę. Nie znam tych serii, także nie stwarzają we mnie jakieś manii posiadania, tak samo Ryflaki. Jest jeszcze druga sprawa odnośnie wagonów. Kiedyś przyjąłem sobie, że nie dam za wagon więcej niż 200zł/szt i jak na razie się tego trzymam. Niestety, cena 230zł jest dla mnie za dużo.
Modele, które z chęcią bym zobaczył w seryjnej produkcji i mogły by być hitem to EU07, SP45, SU46, EP09, ET22, ET41 i EN57

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
....Wszyscy pragną - tylko jak się sugeruje przyszłym producentom, co było by "trafionym:love:" modelem na tak zwane "JUŻ", to słyszałem:.." no tak , rzeczywiscie to było by nie złe, ale jest w planach"... Tylko kiedy, "pytam ja się":rolleyes:?.....
Wiesz czemu Ci tak odpowiadają? Bo dobrze wiedzą co jest największym hitem. I te modele o których Ty piszesz muszą poczekać w kolejce, by w pierwszej kolejności wypuścić coś co jest większym pewnikiem. Bo żaden producent nie zrobi seryjnej produkcji modelu, jaki nie gwarantuje sukcesu. Bo to doprowadziłoby do utopienia ogromnej ilości pieniędzy i zamiast zwrócenia się inwestycji i przeznaczenia części zysków na opracowanie kolejnego modelu, dałoby tyko stratę. A nasz rynek nie jest zbyt chłonny.

Reakcje
1.780 13 0
Irku , no nie wiem czy SN61 nie było by pewnikiem takim jak np. Stonka...;). Oczywiście piszę tutaj raczej subiektywnie , bo raczej za "elektrykami" nie tęsknię...z tym ,że EU07 powinno się mieć w kolekcji , a tym bardziej ET22 czy 21, o ile się ukażą....:)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Nie byłby, nie byłby. Na pewno.
Zresztą z EU07 byłoby podobnie jak z SM42 - ludzie kupiliby zapewne nie jeden model. Z SN61 już niekoniecznie.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Hitem byłby nie SN52 czy też SN61, tylko EN57 m.in. właśnie z powodu, o którym wspomniał CoCu, bo jest eksploatowane do dziś.
Ja natomiast EN57 nie kupiłbym bo mi się nie podoba, ale to kwestia gustu.Natomiast EU07 kupiłbym bez wachania.[DOUBLEPOST=1389009847,1389009380][/DOUBLEPOST]
fajnie by było chociaż w to watpie już dwie edycje były. Piko mogłoby się pokusic o wznowienie Husarza w wersji expert z poprawionym malowaniem
Firma Piko niech poprawi właściwości jezdne naszych Polskich modeli. Co z tego, że mamy za 400pln. model jak zaczniemy nim jeździć i po paru dniach nam się to cacko zepsuje. I co dalej wtapiamy następną kase na nowy silnik i wychodzi model za tysiaka. A gdzie nasze stracone nerwy?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.144 129 19
Piko mogłoby się pokusic o wznowienie Husarza w wersji expert z poprawionym malowaniem
Co masz na myśli pisząc z poprawnym malowaniem? Czyżby model miał jakiś błąd?

Specjalnie sprawdziłem zdjęcia pierwowzoru oraz jego miniatury i nie dostrzegłem różnic w malowaniu czy oznakowaniu za wyjątkiem braku żółtych tabliczek ostrzegających o wysokim napięciu przewodu ogrzewania składu umieszczanych po zewnętrznej stronie systemu urządzeń czołowozderznych.

Jeśli już jesteśmy w temacie braków, to zalicza się do nich m.in. brak elektromagnesów urządzeń czujności SHP. Brakuje także oznaczeń umieszczanych na belce zderzakowej ponad kranami przewodów hamulcowych.

Przy czym braki te wynikają tylko i wyłącznie z oszczędności, to jest, wyprodukowania modelu w wersji EXPERT. Jednakże jak się okazuje, brakuje ich również w modelu wyprodukowanym przez firmę Roco, którego cena jest jak wiadomo wyższa.

Ostatnio edytowane:

Bardi78

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
nie koniecznie. Mogą wyjść z założenia, że Stonek może być przesyt i rynek się zapcha, nie będzie schodzić po 500sztuk, ja osobiście na ich miejscu bym wypuścił to co mają w planach, a w międzyczasie np. czerwiec/sierpień puszczał już EU07, nie ma czasu na pieszczenie się ze Stonkami, choć tego może być multum (malowanie, przydział etc). Parcie jest powoli, a nawet wielkie na EU07 i nie da się tego ukryć :), oni to wiedzą i zapewne jest taka cisza przed burzą. Więc po cichu liczę, że Sk-Model nagle wyskoczy z EU07 jako niespodzianka dla nas wszystkich :). Wątpię, aby Sk-Model odpuścił rynek Polski z EU07 i byłby drugi czy trzeci z wypuszczeniem EU07. Do Stonek w każdej chwili mogą wrócić z reedycją. Podrośnie następne pokolenie modelarzy i znów będą Stonki schodziły. Chwała im za Bipy, że puszczają jako pierwsi z taką produkcją fabryczną. Więc trzymajmy kasę krótko bo będzie się działo w 2014roku. EU07 w malowaniu cargo zejdzie w 27minut po ukazaniu się zapowiedzi w sklepach.... zakład???
Dlatego uważam że pierwsze malowania EU07 Cargo, ICC czy typowe zielone powinno wyjść w nakładzie 1000 egzemplarzy aby nie było niemiłych sytuacji i zawodu...następne malowania, przydziały itp już tradycyjnie po 500sztuk:)

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Hitem na poziomie SMki na pewno nie będzie motorak. Nawet gdyby był w cenie w.w. modelu może bym kupił jedną sztukę. Nie znam tych serii, także nie stwarzają we mnie jakieś manii posiadania, tak samo Ryflaki. Jest jeszcze druga sprawa odnośnie wagonów. Kiedyś przyjąłem sobie, że nie dam za wagon więcej niż 200zł/szt i jak na razie się tego trzymam. Niestety, cena 230zł jest dla mnie za dużo.
Modele, które z chęcią bym zobaczył w seryjnej produkcji i mogły by być hitem to EU07, SP45, SU46, EP09, ET22, ET41 i EN57
Tak serie typowe i popularne na naszych szlakach....Jeśli chodzi o SM42 to myślę że naprawde by schodziły szybciej gdyby było oprócz malowań VI i końca V, wydawano więcej starszych.Tylko tych Ostatnich nie ma bo ponoć jest spory problem z dokumentacją.

Ostatnio edytowane:

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 10 0
Tak sobie myślę, że z tym EU07, to modele pójdą jak ciepłe bułeczki i to bez względu na malowanie, tak z SK-Model, jak i z Schlesienmodelle (jeśli się w ogóle ukaże). Na pierwsze edycje nie będzie się łatwo załapać, jak będą po 500 szt. Podobnym hitem będą ET22, jak i SP/SU45 - ale jak wiemy planowane są na kolejne lata, więc trzeba być cierpliwym i czekać

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 50
Tabor 393
Tabor 297