• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Spokojnie, stonek też w poprzednich katalogach nie było.
I prawdopodobnie nigdy się nie pojawią. SM42 jak i EU07 są zamawianymi modelami TYLKO na rynek polski i TYLKO dla jednego dystrybutora.
Przykładowo, jak porównasz sobie katalog ogólny nowości Herpy z oferowanym w DE, to brakuje w nim wielu pozycji. Nie wiem, czy nadal tak jest w przypadku tego producenta ale kiedyś tak było.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.539 252 31
mnie to coraz bardziej zastanawia ,że w katalogach począwszy od Mikrometakita ,Brawe i innych , nie ma polskich wersji ,czy to może wstyd , czy coś mocniejszego.............bardziej zakamuflowanego

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Coś nie mogę otworzyć katalogu - po każdym pobraniu plik jest rzekomo uszkodzony o_O
Mnie też nie działa - plik uszkodzony.
Tutaj masz nowości -> KLIK

Ogólnie to nic nie ma oprócz tej cysterny PKP i węglarki CTL.

EDIT:
Pobrałem katalog jak zawsze niezawodnym programem GetRight - coś muszą mieć z serwerami bo przy 49% i 97% trzeba było wznawiać połączenie z serwerem.

Wszystko co znalazłem na szybko z PKP/CTL:

Piko 58337
58337.jpg

Piko 57354
57354.jpg

Piko 54533
54533.jpg

Piko 57786
57786.jpg

Ostatnio edytowane:

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
mnie to coraz bardziej zastanawia ,że w katalogach począwszy od Mikrometakita ,Brawe i innych , nie ma polskich wersji ,czy to może wstyd , czy coś mocniejszego.............bardziej zakamuflowanego
Micrometakit z uwagi na marginalną sprzedaż modeli w malowaniu PKP, zrezygnował z ich produkcji - wszystkie zapowiadane modele tej firmy w malowaniu PKP zostały skasowane :cry:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.144 129 19
To się piko nie wykazało:confused:
Co miało się wykazać. Nie opłaca mu się.

SK Model dalej wypuszcza stonki i kociołki, za chwilę będzie dystrybuować model Bipy od Rivarossi. Oprócz tego Robo działa dalej z wagonami. Oczekujemy również wagonów typu 111A od Herisa. Na koniec roku zapowiedziane są wagony piętrowe typu Goerlitz 88, zamawiane przez SK Model u PIKO. Niecierpliwie oczekujemy w tym roku EU07 od Schlesienmodelle oraz tej zapowiedzianej przez SK Model od PIKO. Czekają również wagony od ACME, które zostały przesunięte na ten rok.
O przesuniętych na maj nowościach TILLIG'a z roku minionego nawet nie wspomnę, bo i tak mało kto je kupi, przy założeniu, że w ogóle wyjdą. Niektórzy z nas chcą kupić również modele od EFC Loko - SU45, SM31, EP09, Tkt48, wagon/y - które, co by nie mówić, nie należą do najtańszych.

Jakie jeszcze modele byście chcieli? Kolejne przemalowanki, które się nie sprzedadzą? Niestety to jest biznes. Jak się nie da zarobić, to się nie produkuje. Dokładnie tak samo postępuje Mikrometakit. Chcielibyście dokładać do interesu? Niestety taka jest prawda. Według mnie i tak nie mamy na co narzekać.

Wiadomo nie da się zbierać wszystkiego. Każdy z nas ma przyjęte jakieś kryterium na podstawie, którego wybiera modele, które chce kupić i wtedy rzeczywiście może się okazać, że z zakresu jego zainteresowań, zostanie mu tylko kilka nowości. Pytanie jak wąskie są przyjęte przez nas kryteria?

Poza tym, może warto spróbować swoich sił i zrobić coś w końcu samemu? Chcemy nazywać się modelarzami, a prawda jest tak, że duża część z nas to kolekcjonerzy. Można także budować makietę, zamiast zapełniać nowo kupioną pustą gablotę.

Ja w tym roku bardzo bym chciał uzupełnić kolekcję o brakujące modele. Na dodatek w piwnicy czekają moduły do dokończenia.

Ostatnio edytowane:

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 10 0
Gdyby faktycznie wszystkie nowości na 2014 rok się ukazały: Herisy, stonki, EU07 od Piko i konkurencyjne od Schlesienmodelle, nowe wagony Tilligi, opóźnione ACME, zapowiedzi od Efc, piętrusy to naprawdę trudno będzie zebrać wystarczająco dużo środków, aby wszystko kupić.
Może się cieszmy tym, że wielcy producenci na chwilkę o nas zapomną w tym 2014... I tak ostatnio nie mamy powodów do narzekań.

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5
Gdyby faktycznie wszystkie nowości na 2014 rok się ukazały: Herisy, stonki, EU07 od Piko i konkurencyjne od Schlesienmodelle, nowe wagony Tilligi, opóźnione ACME, zapowiedzi od Efc, piętrusy to naprawdę trudno będzie zebrać wystarczająco dużo środków, aby wszystko kupić.
Może się cieszmy tym, że wielcy producenci na chwilkę o nas zapomną w tym 2014... I tak ostatnio nie mamy powodów do narzekań.
Ja się właśnie z tego bardzo cieszę! Już musiałem np. Zrezygnować z nabycia składu falsów cargo bo by za dużo wyszło!

pkpkol

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ciekawe jakie nowości w tym roku (ale chyba nie na ten rok) zaprazentuje ACME. W zeszłym roku chyba pokazały się pod koniec stycznia.
Kiedy SK-Model napisze jakieś info na stronie nt. EU07?

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Kiedy SK-Model napisze jakieś info na stronie nt. EU07?
Mam dziwne wrażenie że EU07 od Piko/SK Model ukażą się na koniec, lub pod koniec edycji Stonek. Chyba że przeoczyłem coś na forum?
Z ekonomicznego punktu widzenia i mierząc siłę nabywczą Polskiego przeciętnego modelarza, byłoby to w pewnym sensie logiczne.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Mam dziwne wrażenie że EU07 od Piko/SK Model ukażą się na koniec, lub pod koniec edycji Stonek.
nie koniecznie. Mogą wyjść z założenia, że Stonek może być przesyt i rynek się zapcha, nie będzie schodzić po 500sztuk, ja osobiście na ich miejscu bym wypuścił to co mają w planach, a w międzyczasie np. czerwiec/sierpień puszczał już EU07, nie ma czasu na pieszczenie się ze Stonkami, choć tego może być multum (malowanie, przydział etc). Parcie jest powoli, a nawet wielkie na EU07 i nie da się tego ukryć :), oni to wiedzą i zapewne jest taka cisza przed burzą. Więc po cichu liczę, że Sk-Model nagle wyskoczy z EU07 jako niespodzianka dla nas wszystkich :). Wątpię, aby Sk-Model odpuścił rynek Polski z EU07 i byłby drugi czy trzeci z wypuszczeniem EU07. Do Stonek w każdej chwili mogą wrócić z reedycją. Podrośnie następne pokolenie modelarzy i znów będą Stonki schodziły. Chwała im za Bipy, że puszczają jako pierwsi z taką produkcją fabryczną. Więc trzymajmy kasę krótko bo będzie się działo w 2014roku. EU07 w malowaniu cargo zejdzie w 27minut po ukazaniu się zapowiedzi w sklepach.... zakład???

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 393
Tabor 297