• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
463 69 1

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.256 7 0
Jak koledzy wyżej napisali, zabrałem się kilka lat temu za przeróbkę S160 z zestawu Model Loco na naszą Tr203 w epoce IV. Tu można zobaczyć fotki:
http://pmmh0.pl/modele-taboru/tr203-296/
Była masa roboty. Również jak powyżej zostało wspomniane, jakość odlewów była kiepskiej jakości, część detali powstało od nowa. Mnie również ciekawi jak jakościowo wyjdzie model S160 Roco. Jako baza na Tr201/203 pod względem ceny będzie konkurował z angielskim zestawem. Miejmy nadzieję, że konstrukcja modelu Roco będzie tak opracowana, że umożliwi wykonanie modelu fabrycznego wariantu PKP. W przypadku pierwszych lat eksploatacji Tr201/203 na PKP praktycznie nie było zmian względem oryginału. Im później, zmiany pojawiały się, jednak drastycznie nie wpłynęły one na wizerunek lokomotywy.
- przy przeróbce modelu angielskiego ML -pamiętac trzeba o właściwym doborze-wzorze wózka do tendra - ten typ wózka
jest to dokładnie taki jaki powinien być - zaden inny ..
-teraz kolej na koła loka - tu trzeba robic od podstaw - niestety nie mam rysunków technicznych kół tego parowozu ale to nie problem - trzeba tylko ....je zrobić : wzorzec i odlać koła bose , wytoczyć obrecze i je nałozyc plus wytoczyć osie i wszystko złożyć

Ostatnio edytowane:

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.256 7 0
[QUOTE="Flotoma, post: 302890, member: 4"Jeszcze jeden detal, zapomniałem o nim. Z tym mogłoby być więcej roboty przy przeróbce. Z czasem Tr201/203 dostawały charakterystyczny uskok na pomoście od strony maszynisty. S160 fabrycznie i podczas eksploatacji na innych zarządach tego uskoku nie miały.[/QUOTE]
- to podwyższenie pomostu było stosowane w przypadku zamontowania nastawnicy srubowej ( sporej grubosci drąg nastawnicy "idacy" pod kątem kolidowałby z pomostem w tej części i dlatego podwyższano pomost -sporadyczniej nastawnice śrubowe były montowane na maszynach w wytwórniach - ale były - są fotki ,-lecz przede wszystkim ta seria miała nastawnice dżwigniowe z reczna przekładnia ( drąg nastawnicy "szedł" równolegle pod pomostem na całej długości i nigdzie nie kolidował z pomostem)i wtedy pomost był bez podwyższenia , na PKP nie spotkałem przypadku Tr203/201z nastawnicą ręczna czyli z prostym pomostem - a na pewno w 575 sztukach wiekszość była z nastawnicami dzwigniowymi-więc w zetentekach wszystkie z dzwigniowych przerobiono na śrubowe

Ostatnio edytowane:

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jeśli mogę coś wtrącić, to sens to będzie wg mnie miało wówczas i jedynie w przypadku, kiedy każdy model / nr kat. / będzie miał osobny wątek. I jak najbardziej wtedy popieram inicjatywę.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.364 16 0
One już są w sprzedaży.
Roco 67095 | 31 51 6637 915-8 | Falns
Roco 67095 | 31 51 6638 068-5 | Falns
Roco 67095 | 31 51 6638 127-9 | Falns

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Dokładnie
A co do bałaganu to jak widać nie ma za bardzo kto go sprzątać.
Już w tym tygodniu będzie dwóch nowych moderatorów i zaczniemy bardziej pilnować pisania w tematach. Treści nie mające nic wspólnego z tematem będą usuwane na bocznicę lub całkowicie. To samo będzie dotyczyło wpisów "szczęka mi opadła", "ale super", etc bez żadnej dodatkowej merytorycznej treści. W celu doceniania wpisu są ikonki - jeśli brak jakieś opcji można dorobić. Planuję też dodać dwie opcje w stylu podoba mi się/ nie podoba mi się które nie będą ani zwiększały ani zmniejszały punktacji - takie opcje które pozwolą się wypowiedzieć także tym którym wpis się nie podoba ale nie jest to pejoratywne tylko mają cytuję "inną wizję szczęścia".

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Corwin napisał(a):
Już w tym tygodniu (...)".
Błagam, scalić tematów "nowości roku 20XX" się nie da ale może poblokujcie stare i niech będzie jeden wątek-rzeka pt "nowości" (np zrobiony z nowości 2014). Bo tak: coś ma wyjść w 2012, nie wychodzi a tu już jest temat nowości 2013, potem 2014, wychodzi to coś co miało być w 2012 w 2014 i ktoś odświeża kotleta i przez miesiąc czy dwa mamy 3 wątki o tym samym jadące równolegle... (n)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Błagam, scalić tematów "nowości roku 20XX" się nie da ale może poblokujcie stare i niech będzie jeden wątek-rzeka pt "nowości" (np zrobiony z nowości 2014). Bo tak: coś ma wyjść w 2012, nie wychodzi a tu już jest temat nowości 2013, potem 2014, wychodzi to coś co miało być w 2012 w 2014 i ktoś odświeża kotleta i przez miesiąc czy dwa mamy 3 wątki o tym samym jadące równolegle... (n)
Lepiej zrobimy temat Zapowiedzi 20xx który będzie zamykany na koniec roku :) Od niedzieli rozpoczynamy reformę - pierwsza osoba która będzie pisała o nowym taborze który już się ukazał - tworzy temat [producent, numer producenta] dalsza informacja o modelu. Jeśli ktoś tworzy temat i podczas wpisywania system podpowiada mu, że takowy już istnieje - klika na ten temat i kontynuuje swoje popisy stylistyczne w istniejącym temacie.[DOUBLEPOST=1395774778,1395773625][/DOUBLEPOST]

Od dziś powstał dział Opisy taboru. Tam będą trafiać tematy opisujące modele. Dla trzech osób które stworzą najwięcej nowych tematów w roku 2014 w których umieszczą też ładnie wykonane zdjęcia oraz informacje o opisywanym taborze np. numer producenta, epoka, stacja macierzysta, etc. zostaną przygotowane nagrody. Za pierwsze miejsce lokomotywa - Jeśli Zabkret lub/i SK-Model przygotują swoje EU07 do końca grudnia 2015 - będzie to model EU07 jeśli będą obydwie lokomotywy na rynku to wtedy za pierwsze miejsce będzie ten model który będzie lepiej wykonany a drugi trafi do osoby z drugiego miejsca. Gdyby jednak była tylko jedna EU07, osoba z drugiego miejsca otrzyma model SM42. Za 3 miejsce wagon Bipa/Bhp od Rivarossi w wersji 2 członowej.

Wpisy dotyczące modeli mogą dotyczyć modeli które ukażą się w roku 2014 oraz modeli które już się ukazały. Tak więc do boju koledzy i koleżanki. Gdyby dodatkowo pojawił się jeszcze jakiś sponsor liczba nagród może ulec zwiększeniu. Nagrody o których napisałem powyżej będą ufundowane przez forum Modelarstwo.info

UWAGA! Samo stworzenie tematu bez umieszczenia tam informacji o taborze nie liczy się i takie tematy będą usuwane. Zaczynasz temat musisz umieścić informacje o taborze - jeśli dodasz zdjęcia jeszcze lepiej.

Ostatnio edytowane:

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Jak będzie podział na modele to już tak nie będzie.
Jeden temat rzeka jest bez sensu.
A jakby co ja moge być moderatorem:)
Trudniej będzie mi offtoppwać. A i swoje posty też bede mógł usuwać :)
A na forum siedzę prawie nonstop.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak będzie podział na modele to już tak nie będzie.
Jeden temat rzeka jest bez sensu.
A jakby co ja moge być moderatorem:)
...
A kto niby miałby zabronić powstania tematu Zapowiedzi PKP 2015 i pisania tematów łączonych? Forum tworzą forumowicze a nie moderatorzy. Mody są od pomagania a nie dyktowania o czym pisać.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nic co jest pozostawione w rękach ludu do wyłącznej dyspozycji nie kończy się w tym kraju dobrze. Moderatorzy muszą być i w mojej ocenie rządzić.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
A kto niby miałby zabronić powstania tematu Zapowiedzi PKP 2015 i pisania tematów łączonych? Forum tworzą forumowicze a nie moderatorzy. Mody są od pomagania a nie dyktowania o czym pisać.
Ja. Temat Zapowiedzi może być - ale tematy łączone nie bo trzeba wybrać jedną konwencję i się jej trzymać. Na forum nie ma demokracji - bo to ustrój który się nie sprawdza - szczególnie w Polsce.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.120 656 30
Popieram nowe pomysły Kolegi Corwina, mam tylko jeden drobny wniosek: w nowym temacie dodać słowo "modeli": Opisy modeli taboru, żeby nikt nie się nie pomylił i nie wstawiał tam opisów prawdziwego taboru 1:1.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Zapomniałem napisać w zeszłym tygodniu. Do sklepów przyszły drzwi na wymianę do bagażowego F Roco 45577. Więc kto nie został powiadomiony to moze samemu uderzać.

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
czy we wszystkich wagonach są nie pomalowane ramki niektórych okien?. Kiedyś wspominał tu pewnien kolega o tym. Pytam bo też zastanawiam sie nad zakupem tego wagonu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
Tabor 339
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 297