• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Też pamiętam jak poprzednie wydania kosztowały 100-110 zł za sztukę. ROCOwska cysterna do gazu kosztowała ok. 130 zł. A to ma być w zestawie zamiast taniej to drożej 3x180 zł. Sporo za dużo podobnie jak Tilligowskie węglarki po 130 zł jak i wagony osobowe ze starych form w kwotach powyżej 200zł. To tak jakby ktoś badał rynek.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
10 1 0
Rozmawiałem z pomysłodawcą i jedynym oficjalnym dystrybutorem tego setu na rynek polski - p. Ćwieczkowskim z AMC Wrocław - o tej właśnie cenie. On NIE wie skąd ta kwota w sklepach! Cena 550 nie była (styczeń) w żaden sposób potwierdzana przez niego. Mogę ponownie zapytać po tych 2-3 miesiącach czy coś może potwierdzić, ale z rozmowy wynikało że na dzień dzisiejszy nie należy sugerowac się tą ceną.

Pozdrawiam
A ja sądzę, że sklepy (Modelmania, Świat Modeli) nie wzięły sobie ceny setu cystern ca. 550 zł z nieba. Wystarczy zobaczyć tutaj:
http://www.modellbahnshop-lippe.com...5-0-0-0-6-10-2-0-gatt-de-p-0/ein_produkt.html
Sugerowana cena 1 cysterny Tilliga 43,90 Euro.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
522 70 1
Był już kartonowy model stacjonarny do sklejania i malowania za 140 zł i też nie zrobił zawrotnej kariery w naszych kolekcjach.
Tak tylko, ze karton jest trudny do tego trzeba doliczyć dawce z ROBO za 130 zł ( wózki, sprzęgi części podwozia) plus kleje, farby i kalkomanie. A nawet nie ma instrukcji jak to zrobić bez błędów. Ciekawe czemu to pudło do 120 A nie zostało wycięte z plastiku.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Byłbym w stanie to nawet wykonać. Od lat czekają na jakiegoś dobrego dawcę kalkomanie na trzy gliwickie "Bonanzy".

Z tego co pamietam to kartonowy dlatego, że autor jest modelarzem "kartonowym" a my się nie znamy.

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 0 1
Widzę, że forum z nowościami zdominowała jak nie Bipa to inne wagony z V i VI epoki,a bez echa rozeszła się wiadomość o nowych wagonach w Ep. IIIc. Najpierw nic nikt nie wspomniał o kwasiarce Tilliga (no coś może ktoś pobrzdąkiwał) a teraz od kilku dni mamy węglarkę Tilliga, ex USA, a słowa o tym żadnego. Model na rysunku p. Koja,nie posiada hamulców, choć oznaczenie na słupkach mówi że takowe posiadać powinien (pewno tylko uproszczenie w rysunku), bo model już jest ok i hamulce ma. Ogólnie model wygląda dość fajnie.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
72 1 0
Widzę, że forum z nowościami zdominowała jak nie Bipa to inne wagony z V i VI epoki,a bez echa rozeszła się wiadomość o nowych wagonach w Ep. IIIc. Najpierw nic nikt nie wspomniał o kwasiarce Tilliga (no coś może ktoś pobrzdąkiwał) a teraz od kilku dni mamy węglarkę Tilliga, ex USA, a słowa o tym żadnego. Model na rysunku p. Koja,nie posiada hamulców, choć oznaczenie na słupkach mówi że takowe posiadać powinien (pewno tylko uproszczenie w rysunku), bo model już jest ok i hamulce ma. Ogólnie model wygląda dość fajnie.
Słabo kolega czytał :) http://forum.modelarstwo.info/threads/nowości-pkp-2014.17908/page-41#post-320923

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 0 1
Karolu, mnie dokładnie chodzi o to, że rozmowy o modelach są tylko dodatkiem do sprzeczki i wymianie poglądów nie na temat... Brak kontynuacji myśli przewodniej tego wątku, a nowości wciskane są pomiędzy. No i fakt, bardziej roztrząsa się współczesne epoki, a te wcześniejsze porusza się tylko jednym postem, krótkim zdaniem, delikatną wzmianką, której już nikt nie ciągnie dalej. Jeszcze z dwa- trzy lata temu najpopularniejszą epoką była III, i co, tak nagle zamarło??? Ja przywiązania do IIIc nie porzucam, bo tylko ta mnie interesuje w kwestii kolekcjonerstwa. :)

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
72 1 0
Masz rację, coraz więcej pojawia się bezużytecznych dyskusji, które nic nie wnoszą do merytorycznej zawartości wątków.
Sam ubolewam nad tym, że ostatnio nowości modelarskie zdominowane zostały przez współczesne modele. Jednak jest to chyba naturalną konsekwencją stanu rzeczy z lat ubiegłych, gdzie głównie wałkowany był temat III epoki. Poza tym społeczność modelarska staje się coraz młodsza.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.575 16 0
Zgadzam się.
Jako kolekcjoner epoki V/VI chciałbym, aby producenci dali finansowo odetchnąć i skupili się bardziej na III i IV :gwizd:
A tak na marginesie, ma ktoś możliwość zapytać u jakiegoś wiarygodnego źródła, czy Roco wypuści jeszcze jakąkolwiek ST44?

Ostatnio edytowane:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
10 0 0

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.575 16 0
Ja również.
Z kolegą jafrap dyskutowaliśmy już na ten temat i z rozmowy wyszło, że osobiście ucieszyłoby mnie takie malowanie:
8108269_st44313.jpg

Ludwigh

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Masz rację, coraz więcej pojawia się bezużytecznych dyskusji, które nic nie wnoszą do merytorycznej zawartości wątków.
Sam ubolewam nad tym, że ostatnio nowości modelarskie zdominowane zostały przez współczesne modele. Jednak jest to chyba naturalną konsekwencją stanu rzeczy z lat ubiegłych, gdzie głównie wałkowany był temat III epoki. Poza tym społeczność modelarska staje się coraz młodsza.
To pozostaje stworzyć wątek "Nowości PKP III i IV epoka"
Mnie osobiście też kolekcjonersko interesuje tylko III epoka. Konsekwentnie nie planuję trakcji i dawno już stwierdziłem, że nie stać mnie na zbieranie wszystkiego co wychodzi.
Jeśli już to jestem skłonny kupić jakiś ładny czajnik innego zarządu np DR który będzie pasował do składu mogącego się pojawić w Polsce, niż kupować na siłę nwości z V, VI ep.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.972 263 31
To pozostaje stworzyć wątek "Nowości PKP III i IV epoka"
Mnie osobiście też kolekcjonersko interesuje tylko III epoka. Konsekwentnie nie planuję trakcji i dawno już stwierdziłem, że nie stać mnie na zbieranie wszystkiego co wychodzi.
Jeśli już to jestem skłonny kupić jakiś ładny czajnik innego zarządu np DR który będzie pasował do składu mogącego się pojawić w Polsce, niż kupować na siłę nwości z V, VI ep.
genialny pomysł,nudzi mnie te papugi i i inne jajecznice z V i VI epoki .................................

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 63
Tabor 654
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 297