• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
197 4 0
W końcu poprawili ten rosyjski napis nad oknami... Szkoda że w malowaniu błękitnym musieli zrobić takiego babola, a malowanie IC to nie moja epoka :(

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.974 263 31
Wg. mnie jest to kwota przesadna i wydumana, ale jeśli są tacy co chcą za to tyle zapłacić to przecież nikt im nie zabroni. Niedługo Robo wypuści Gagsy z wtrysku i problem się skończy.
Falsy, które sprzedawał Tomek05 to zupełnie inna bajka produkowane były przez czeskie VDV i mają się nijak do produkcji TMF.
Tak samo wagony tego typu od TMF'u, mają się nijak do blaszanej konstrukcji wagonu Gags.
Same blachy to koszt 280zł. Do tego kalki, zestawy kołowe i montaż z malowaniem za 580zł nie wydają mi się przesadną i wydumaną kwotą za tak złożoną konstrukcję.
raczej nie , sama robocizna specjalisty dobrze oprzyrządowanego w produkcji seryjnej (etapowej) to sumarycznie 3-4 dni pracy ,gdzie dzień pracy specjalisty to od 100 zł w górę ( dolne minium egzystencji bez prawa do życia. ) . Należało by nie zapomnieć o :
a .nośniki energetyczne -średnio 4-7 urządzeń elektrycznych
b. chemia i narzędzia precyzyjne
c. względnie opłaty za lokal i ect.
d. rozumiem ,ze projekt do blach jest wliczony w blachy, bo jeśli nie, to sam projekt wart jest koleje tysiączki
to też ci Elvis radzę podsumuj realnie koszta powstania wagonu.
Na pewno suma 580 to duży pieniążek w kraju gdzie 90 % dochodu narodowego jest rozdzielany na 2 % obywateli ,ale w sąsiednim kraju od zachodu jest to cena przeciętnie normalna za handmustery.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.811 62 3
Co by tu nie pisać, tak wyliczył producent, na tyle jest wyceniony wkład. A czy za drogie?
Dziś byłem w Krakowie, żeby zobaczyć je na własne oczy i ewentualnie kupić. Bo takich rzeczy nie kupuje się jak pierwsze lepsze piko. I co?... Sprzedane wszystkie. Więc chyba jednak cena adekwatna.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 63
Tabor 667
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 297