• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Miałem na myśli fakt, że zwykle (z naciskiem na "zwykle") ryflaki 1 klasy jeździły w pociągach niższej kategorii, zestawianych z wagonów starszej budowy, albo też ryflaków, albo starszych wagonów przedziałowych (zwanych dawniej "pulmanami"), a raczej rzadko z nowoczesnymi wtedy wagonami "Y", polskiej lub niemieckiej budowy.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
W latach osiemdziesiątych osobowy przyspieszony (uwaga dla młodych - były kiedyś takie pociągi) relacji Kraków - Jelenia Góra normalnie 1kl to był ryflak. Do dziś pamiętam te "lotnicze" siedzenia, niesymetryczne przejście przez wagon. Po stronie gdzie były pojedyncze siedzenia do okna było daleko.

Reakcje
0 0 0
Przełom lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych był też osobowy przyspieszony Gdynia - Mysłowice (w zasadzie dwa takie były - jeden przez Grudziądz - Toruń - Kutno... i drugi przez Bydgoszcz - Inowrocław - Poznań - Ostrów Wlkp.) ja pamiętam ten drugi przez Poznań...
Kiedyś jako zawodnicy sekcji KKS Lech ( wtedy był to jeszcze ... Kolejowy Klub Sportowy Lech ) wracaliśmy tym właśnie pociągiem z turnieju w Katowicach i mieliśmy miejsca w wagonie 1 klasy, którym był właśnie ryflak z wypasionymi fotelami lotniczymi ...

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 1 0
Na stronie sklepu Świat Modeli Rybnik pojawiły się T448p w nowych malowaniach :

T448p 010 CTL

T448p 131 PTK Zabrze

T448p 007 DB Schenker

Mnie osobiście podoba się T448-P040

A najbardziej podoba mi się ta informacja :
Mamy możliwość wykonania krótkich serii modeli T448p w malowaniach innych firm - zapraszamy do skladania propozycji.)

Ostatnio edytowane:

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.608 26 0
Koziołek całkiem zacny, szkoda że przy stosunkowo wysokiej cenie olali kompletnie temat oznaczeń. T448p-131 tak na pewno nie wyglądała....
Faktycznie napis "PTK Holding S.A. Zabrze" na oryginalnej lokomotywie i modelu to zupełnie dwie różne bajki.
Co rzuciło mi się jeszcze w oczy to blady odcień zieleni na modelu (może to kwestia zdjęcia) w porównaniu z oryginałem.

Na stronie
http://gigabyt.cal.pl/galeria6/t448p/do 160.html
jest ta lokomotywa - można sobie samemu porównać z modelem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 187