Również witam!
Akurat jeżeli chodzi o pociągi dalekobieżne, to z zachowanych (cytowanych np. w różnych nr-ach "Świata Kolei") zestawień wynika, że od biedy, ale też nie naginając szczególnie realiów, można przyjąć proporcje klas pierwszej do drugiej jako 1:2.
W pociągach lokalnych natomiast, ta proporcja wynosiła co najmniej 1:4, a absolutne minimum (pociągi relacji Gdynia-Kartuzy, nr nie pomnę, w każdym razie o parowozach serii Oi1) zestawienie wyglądało: F + By + ABy + By
Logiczniejszym (nawet z punktu widzenia producentów) wydaje się, aby zamiast wypuszczać zalążki nowych składów (bagażowy, 1 i 2 klasa), wypuszczać raczej kontynuacje składów już "istniejących na rynku"; chętni powinni znaleźć się w wystarczającej liczbie i z tego założenia wyszedł Tillig.
A co do III epoki i DOKP Gdańsk: parowozem odpowiednim wydaje się być Ok1-112 z MD Toruń (stacjonowanie 1950-1962, z pumktu widzenia purystów taborowych przedział czasowy idealny), sęk w tym że i materiał na konwersję ciężko znaleźć (BR38 od Trixa wchodzi w grę, nie wiem czy Fleischmann wypuścił odpowiednią wersję).
natomiast co do oznaczeń Oi2- oprócz przydziału (na przestrzeni circa 10 lat parowóz z Torunia mógł zostać wystrzelony do Zajączkowa lub pocięty, a w przypadku Oi2 w tym okresie było to normalne) w grę wchodzą też szczegóły wyposażenia i malowania, ale tutaj niech się wypowiadają lepsi ode mnie.
Na chwilę obecną dostępne wydają się (w epoce IIIb i IIIc, wypuszczone i dostępne):
Ok1-322 + F + Ai + ABi + Bi + Bi + Bi + Bi (ten model został wypuszczony w końcu przez Parowozika?) Fleischmann/Roco/Brawa
??? + F + By + ABiy + Ay + By + By + B + Gmy Roco/Trix/Electroten
Oi1-29 + Fg + Bi + Bi + Bi + Bti (suplement zapowiada Tillig, czy parowóz ze Szczecina Portu mógł obsługiwać relację do Krzyża?)
OKl2 + Ci + Ci (sam jestem szczęśliwym posiadaczem pary wagonów Ci ze st. Korsze, z braku laku uzupełniłem Ci ze st. Bydgoszcz i uzupełnię Gmy też ze st. Bydgoszcz- przydziały nie te, ale chociaż epoki i daty rewizji pasują) Brawa/Roco
set z OKi2-67 i wagonami od Fleischmanna- tutaj jest pełna zgodność
jak widać, poza pierwszym przykładem, pole do popisu jest.
pozdrawiam!