• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

sosnama

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jakby kogoś interesowało to nowy wypust węglarki Eanos ROCO 66498 oprócz nowego nr inwentarzowego i daty ważenia ma ciut ciemniejszą i bardziej połyskującą budę względem pierwszej edycji ;)
Dzisiaj dotarł do mnie Eanos ROCO 66498 z II edycji.
Przyjrzałem się dokładnie i na moje oko odcień i połysk są takie same.
Jeżeli już ktoś zakupił tego rocowskiego Eanosa i ma możliwość - prośba o fotki, gdyż w sklepach, w których jest jeszcze dostępny są fotki ze starym numerem inwentarzowym. Ja już zakupiłem i czekam na przesyłkę, trzeba będzie zrobić trochę węglowego ładunku :D.
Takie małe porównanie I i II edycji :) ( góra - I edycja, dół - II )

Wagony5.jpg

Wagony4.jpg

Niestety częste zmiany oświetlenia powodowały, że balans bieli trochę fiksował.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
928 79 5
Niczym się nie przejmuj.(y) W oryginale ten genialny cargokolor też ma różne odcienie. Najładniejsze są wagonu, będące już troszkę w ruchu.
Przybierają kolor nieboszczyka po denaturacie. A rdzawe wykwity to takie czyraki. Tyle lat stosowano ten RAL3009 i znalazł się jakiś specjalista od makeupu czy jak tam się to zwie.

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
75 2 0
Byłemu prezesowi Cargo chodziło o zmianę wizerunku firmy dlatego wymyślono te nowe niebieskie malowanie taboru a tak naprawdę to czy klienci Cargo zwracają na to uwagę w jakim kolorze Cargo podstawi wagon pod załadunek?:)

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Niczym się nie przejmuj.(y) W oryginale ten genialny cargokolor też ma różne odcienie. Najładniejsze są wagonu, będące już troszkę w ruchu.
Przybierają kolor nieboszczyka po denaturacie. A rdzawe wykwity to takie czyraki. Tyle lat stosowano ten RAL3009 i znalazł się jakiś specjalista od makeupu czy jak tam się to zwie.
Był jeszcze ten fajny niebiesko żółty cyrkowy schemat...i ten czerwony lokomotyw...ja bym z chęcią zobaczył powrót zielonych loków

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
928 79 5
Byłemu prezesowi Cargo chodziło o zmianę wizerunku firmy dlatego wymyślono te nowe niebieskie malowanie taboru a tak naprawdę to czy klienci Cargo zwracają na to uwagę w jakim kolorze Cargo podstawi wagon pod załadunek?:)
Klientowi to obojętne, ale uważam, że kolor jest nietrafiony. O ile lokomotywy prezentują się dobrze, to wagony już zdecydowanie gorzej.
To moje zdanie i nie ciągnijmy już tego tematu, bo tylko zaśmiecamy wątek.;)

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.573 42 1
Takie małe porównanie taboru w cargo-kolorze.
Występują od lewej: SM42-678 (Piko 59460), Eaos (Roco 76806), Eanos (Roco 66498 - II edycja), Eanos (Roco 66498 - I edycja), Eanos (Tillig 76587), Eanos (Tillig 501080), Eas (Piko 96013). Jakość zdjęcia nie powala - robione w sztucznym świetle.

Załączniki

akinomrz

Aktywny użytkownik
Reakcje
188 10 2
Dzisiaj dotarł do mnie Eanos ROCO 66498 z II edycji.
Przyjrzałem się dokładnie i na moje oko odcień i połysk są takie same.
Spróbuj w dobrym świetle dziennym - u mnie na 100% jest róznica między I edycją ( bardziej matowa ) i II edycją ( większy połyski i ciut ciemniejsza ) :) Nie wiem czy aparat wyłapie te niuanse ale w weekend spróbuję sfocić te różnice.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
A tak nawiasem mówiąc głowny problem jest ponoć taki, że nawet Niemcy już za mało zarabiają jak na ich ceny. Mam wrażenie, że od czasu zmiany właściciela z Magen...coś na Modelleisenbahn coś ceny Roco poszły w górę o dobre 1/3. Fleischmanna też nieco.

Witos

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A tak nawiasem mówiąc głowny problem jest ponoć taki, że nawet Niemcy już za mało zarabiają jak na ich ceny. Mam wrażenie, że od czasu zmiany właściciela z Magen...coś na Modelleisenbahn coś ceny Roco poszły w górę o dobre 1/3. Fleischmanna też nieco.

No i wlasnie dlatego Roco/Fleischmann ida na rynek Azjatycki. To juz chyba jest powszednie wiadomo ze gospodarka w Europa i Ameryka Pulnocnej podupada a ze gospodarka kraji Azjatyckich wrasta. Tam powstaja nowe grupy ludzi bogatych. Prosze przeczytac ten artykul i zrozumiec ze rynek Europy i Ameryki Pulnocnej nie jest rynkie przyszlosciowym. http://starazure.cloudapp.net/news/story.asp?file=/2013/4/26/metrobiz/13019188&sec=metrobiz
Pamietajcie panowie i panie ze prywatni investorzy wykupili Roco/Fleischmann z bankructwa nie dlatego ze kochaja kolejki, ale poto zeby wycisnac ostatni grosz ze swoich klientuw. Podwyzki cen i ciecia w produkcji to jest klasyczny przyklad zarabiania duzych pieniedzy pracujac mniej. W tej chwili, obecny rynek w Europie i w Ameryce Pulnocnej nie jest juz zyskownym rynkiem.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
No i wlasnie dlatego Roco/Fleischmann ida na rynek Azjatycki. To juz chyba jest powszednie wiadomo ze gospodarka w Europa i Ameryka Pulnocnej podupada a ze gospodarka kraji Azjatyckich wrasta. Tam powstaja nowe grupy ludzi bogatych. Prosze przeczytac ten artykul i zrozumiec ze rynek Europy i Ameryki Pulnocnej nie jest rynkie przyszlosciowym. http://starazure.cloudapp.net/news/story.asp?file=/2013/4/26/metrobiz/13019188&sec=metrobiz
Pamietajcie panowie i panie ze prywatni investorzy wykupili Roco/Fleischmann z bankructwa nie dlatego ze kochaja kolejki, ale poto zeby wycisnac ostatni grosz ze swoich klientuw. Podwyzki cen i ciecia w produkcji to jest klasyczny przyklad zarabiania duzych pieniedzy pracujac mniej. W tej chwili, obecny rynek w Europie i w Ameryce Pulnocnej nie jest juz zyskownym rynkiem.
Na pewno nie jest zyskowne wydawanie słowników ortograficznych, szczerze powiedziawszy koniunktura koniunkturą, ale decyzje odnośnie wydawania modeli mogą być podyktowane różnymi czynnikami...niekoniecznie podupadaniem gospodarki europejskiej, która w dalszym ciągu ma się nieźle, przynajmniej w Niemczech, gdzie gros produkcji ląduje. Poza tym pomijając pogadanki ekonomiczne...też jestem ciekaw co u Herisa...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 187