• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Panie "maxeus", to nie jest temat o przeróbkach modeli wagonów, gdzie pilnikiem spiłowuje się połowę ściany bocznej (a dach pozostaje jeszcze do spiłowania :)), tylko o nowościach PKP, producentów modeli wielkoseryjnych, a to jest zasadnicza różnica.
Myślę więc, że to co Pan (swoją drogą bardzo ładnie !) robi z modelem wagonu krytego standard UIC firmy Rivarossi, nie nadaje się po prostu do tego wątku i nie potrzebnie "miesza" Pan ludziom w głowach.
Krótko mówiąc, model firmy Rivarossi tego wagonu krytego standard UIC, bez "spiłowania" połowy detali nadwozia nie nadaje się na model bazowy polskiego wagonu 23K, więc dyskusja, który model bazowy jest lepszy, wydaje się bezprzedmiotowa. Czy Pan tych różnic nie widzi ???

Osobiście wydaje mi się, że mamy tutaj do czynienia z typowym nieporozumieniem, czyli z wyborem najtańszego modelu bazowego (oczywiście kosztem "spiłowania" niemal wszystkiego) przez indywidualnego modelarza, z wyborem modeleu bazowego najbardziej odpowiedniego dla producenta wielkoseryjnego (w tym przypadku Fleischmanna).
Tych zupełnie skrajnych stanowisk nie da się nigdy pogodzić, co nie oznacza wcale, że model wielkoseryjny będzie w jakikolwiek sposób gorszy od domowego rękodzieła... Często wręcz przeciwnie :)
Szacunek Panie Krzysztofie .Panskie wypowiedzi choc nie czeste , zawsze czyta sie z wielkim zaintersowaniem.Pozdrawiam.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Panie "maxeus", to nie jest temat o przeróbkach modeli wagonów, gdzie pilnikiem spiłowuje się połowę ściany bocznej (a dach pozostaje jeszcze do spiłowania :)), tylko o nowościach PKP, producentów modeli wielkoseryjnych, a to jest zasadnicza różnica.
Myślę więc, że to co Pan (swoją drogą bardzo ładnie !) robi z modelem wagonu krytego standard UIC firmy Rivarossi, nie nadaje się po prostu do tego wątku i nie potrzebnie "miesza" Pan ludziom w głowach.
Krótko mówiąc, model firmy Rivarossi tego wagonu krytego standard UIC, bez "spiłowania" połowy detali nadwozia nie nadaje się na model bazowy polskiego wagonu 23K, więc dyskusja, który model bazowy jest lepszy, wydaje się bezprzedmiotowa. Czy Pan tych różnic nie widzi ???
Wręcz przeciwnie Panie Krzysztofie, dyskusja na ten temat jest jak najbardziej wskazana, a niestety jest zbyt mało osób posiadających fachową wiedzę, więc czasem nie mam wyjścia i podpuszczam do odpowiedzi autorytety - Pan jest niekwestonowanym od lat.
Nie ma się co dziwić, bo jest to wagon tak długo oczekiwany jak SM42, czyli od wielu lat, a pomimo będącego już gdzieś na forum tematu o tym wagonie, nie padło tylu interesujących informacji, co w tym temacie, które sam Pan napisał i są bardzo cenne dla takich dłubaczy jak jak.
Trudno przewidzieć jaki produkt tak naprawdę otrzymamy, bo wizualizacje nie jeden raz nie szły w parze z produktem finalnym, dlatego tak męczę lub "mieszam" jak Pan to pięknie określił, bo mam tupet modelarski :)
Róznice jak najbardziej dostrzegam, ale inaczej ludzie podchodzą do tematu, jak konkrety podaje Pan K.Koj niż jakiś tam maxeus ze wsi pod kopcem, a wiedza przekazana przez Pana świetnie uzupełnia temat o wagonie 23K.

Osobiście wydaje mi się, że mamy tutaj do czynienia z typowym nieporozumieniem, czyli z wyborem najtańszego modelu bazowego (oczywiście kosztem "spiłowania" niemal wszystkiego) przez indywidualnego modelarza, z wyborem modeleu bazowego najbardziej odpowiedniego dla producenta wielkoseryjnego (w tym przypadku Fleischmanna).
Tych zupełnie skrajnych stanowisk nie da się nigdy pogodzić, co nie oznacza wcale, że model wielkoseryjny będzie w jakikolwiek sposób gorszy od domowego rękodzieła... Często wręcz pzreciwnie :)
Nie. Nie jest to najtańsza alternatywa, a efekt indywidualnej pracy zależnej oczywiście od poziomu umiejętności modelarza czasem mimo wszystko potrafi przeskoczyć jakość modelu wielkoseryjnego, ale też nie widzę sensu porównywać modelu z manufaktury z modelem wielkoseryjnym.
Dziękuję za wyłożenie kawy na ławę (y)

Już nie przesadzajmy ... Za to ich lubię :)
Dzięki Mistrzu Tomku za rzeczową charakterystykę bazy Fleischmanna (y)

Szacunek Panie Krzysztofie .Panskie wypowiedzi choc nie czeste , zawsze czyta sie z wielkim zaintersowaniem.Pozdrawiam.
Fajnie Bipa1966, że wpadłeś, to może w innym temacie sprostowałbyś farmazony, które wypisałeś wmawiając, że tak napisałem ?

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Fajnie Bipa1966, że wpadłeś, to może w innym temacie sprostowałbyś farmazony, które wypisałeś wmawiając, że tak napisałem ?[/quote]

Zawsze z wielka niecierpliwoscia i biciem serca czekam az napiszesz cos w moim kierunku max :):) juz zdazylem Cie polubic....i troszeczke zrozumiec ! :p

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.489 112 11

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0
Na drugim zdjęciu od góry, brak kratki na list przewozowy, może gdzieś się zawieruszyła w pudełku.
Nie było w pudełku, mało tego, brakowało oby dwóch. Wymieniłem wagon bez problemu:)[DOUBLEPOST=1364219380][/DOUBLEPOST]
Jeszcze kilka takich kompletow, teigrek z przodu, teigrek z tylu i by byl dolno slaski klimat z czasow pary:) czy taki komplet trzeba zamawiac, czy jest ogolnie dostepny?
Tak naprawdę to dzisiaj się dowiedziałem,że jest taki w ofercie. Nie sądzę aby był kłopot z dostaniem.

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.870 15 0
Czy wiadomo już coś o konkretnej dacie emisji poniższych wagonów od ROBO?

Wagon 102Aa, stacja Piła, wagon 1 klasy, (wózki jezdne typu 4ANc)
Wagon 102Aa, stacja Choszczno, wagon 2 klasy (wózki jezdne typ 101)
Wagon 102Aa, stacja Choszczno, wagon 2 klasy (wózki jezdne typ 4ANc)

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Czy wiadomo już coś o konkretnej dacie emisji poniższych wagonów od ROBO?

Wagon 102Aa, stacja Piła, wagon 1 klasy, (wózki jezdne typu 4ANc)
Wagon 102Aa, stacja Choszczno, wagon 2 klasy (wózki jezdne typ 101)
Wagon 102Aa, stacja Choszczno, wagon 2 klasy (wózki jezdne typ 4ANc)
Taką informację zobaczyłem na stronie Modelmanii:
http://www.modelmania.com.pl/

W sumie to mi nawet leży, mam teraz inne sprawy na talerzu :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
926 79 5
Odniesienie Sląską i wagonów ROCO (tylko bez komentarzy ze nie ten watek, ale edukacji nigdy dość):
http://silesiaimperior.blogspot.com/2009/06/gdzie-lezy-slask.html
"Śląsk jest jeden od Zielonej Góry po Katowice!
a Wrocław ma za swą stolicę.
Tu Odra płynie i Sudetów blask, Tu Piastów Śląskich książęce rubieże!"...
Przenoś się do politykierów(y) Podyskutujemy....Z Dolnym Śląskiem, jak z Mazurami, przez wieki Polskość zgnieciona przez Niemców, po wojnie ludnosć napływowa z Kresów. Siłą i decyzjami politycznymi przeniesiona w inny świat. Nie wszyscy chcieli się odnaleźć w nowym otoczeniu i nie ma się temu, co dziwić.:niepewny:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.489 112 11
Przenoś się do politykierów(y) Podyskutujemy....Z Dolnym Śląskiem, jak z Mazurami, przez wieki Polskość zgnieciona przez Niemców, po wojnie ludnosć napływowa z Kresów. Siłą i decyzjami politycznymi przeniesiona w inny świat. Nie wszyscy chcieli się odnaleźć w nowym otoczeniu i nie ma się temu, co dziwić.:niepewny:
"Jak rozpetalem slaska wojne domowa". Apropo jak znalesc ten temat?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 40
Tabor 18
Tabor 187