• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Zawsze coś jest do przeróbki, bo ideału nie ma, chyba, że ktoś zamówi sobie zestaw do lutowania w EFC, nie mniej jednak nie zauważyłem, żeby baza Fleischmanna miała właściwą liczbę ryfli dachowych.
Stopnie w każdym wagonie towarowym są nieskalowe, wiec i tak wymagają wymiany, więc pozostaje kwestia na ile chce się przymknąć oko robiąc konwersje lub kupując gotowy, fabryczny model.
Sam posiadam jak i zamierzam na własny użytek zrobić sobie konwersje na bazach Roco, Rivarossi oraz Fleischmanna, gdyż posiadam wszystkie i jestem świadom ich niedoskonałości oraz faktu, że czeka mnie żmudne wyklejanie dachów ryflami we wlaściwej liczbie :)

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.899 5 0
Jakiś czas temu zabrałem się za przeróbkę dwóch Fleischmann-ów (deskowany i gładki). Również według mnie te modele najbardziej nadają się jako modele bazowe. Wagony dostały nowe podesty wejściowe, tablice przestawcze hamulca, w jednym starczyło mi cierpliwości do naklejenia pasków na dachu imitujących przetłoczenia blachy :) Wagony dostały właściwie rozmieszczone poręcze i stopnie manewrowego. Jak widać na zdjęciu, z wnętrz usunąłem imitację ładunku a w ich miejsce pojawiła się podłoga na której stoi ekipa w zielonych mundurach :) Wagony z zamkniętym drzwiami posłużą do uzupełniania składów cywilnych, natomiast po odsunięciu drzwi zostaną włączone do eszelonu.

IMG_0429_.jpg

IMG_0462___.jpg

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Bardzo ładny model Flotoma (y)
Ja mam natomiast pytanie dotyczące sprzęgów. Bardzo ładnie wygląda to, kiedy wagony spięte są ta, że stykają się buforami. Robiłeś pod normę Fremo, czy do gabloty? Skróciłeś gniazdo sprzęgu? Czy poza wyglądem, takie rozwiązanie można zastosować na makiecie... może bufory są ruchome? :ROFL:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.402 137 19
Na zdjęciu wagony są złączone sprzęgami do krótkiego łączenia produkcji FLEISCHMANNa. Ich zastosowanie jest możliwe tylko przy kinematyce krótkiego sprzęgu i gnieździe wymiennych sprzęgów, które to model posiada, o czym można się przekonać oglądając i wyciągając odpowiednie wnioski z zamieszczonej przez użytkownika Flotoma fotografii.

źródło: Normy Europejskich Kolei Modelowych
link: http://pzmk.org.pl/NEM/NEM006.pdf
punkt:
"G. Urządzenia cięgłowe i zderzne
G2 Model posiada gniazdo sprzęgu (NEM 355, 362) i kinematykę krótkiego sprzęgu (NEM 352)
i pozwala po zastosowaniu odpowiednich głowic krótkiego sprzęgu na jazdę ze stykającymi
się zderzakami"

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.899 5 0
Bardzo ładny model Flatoma (y)
Ja mam natomiast pytanie dotyczące sprzęgów. Bardzo ładnie wygląda to, kiedy wagony spięte są ta, że stykają się buforami. Robiłeś pod normę Fremo, czy do gabloty? Skróciłeś gniazdo sprzęgu? Czy poza wyglądem, takie rozwiązanie można zastosować na makiecie... może bufory są ruchome? :ROFL:
Miło mi, że wagony podobają się. W moim nicku wkradło się "a" zamiast "o" :). Efekt stykania się wagonów zderzakami jak na zdjęciu powyżej nie jest osiągnięty żadnymi zabiegami. Standardowe sprzęgi (w tym wypadku Fleischmann) i kinematyki krótkiego sprzęgu w jakie standardowo wyposażone są fabryczne modele. Zderzaki nie są ruchome. Gniazd w tych wagonach raczej nie będę skracać, ponieważ przez większość czasu wagony będą włączone z skład eszelonu, a on z racji swojej specyfiki należy do składów pociągów, które nie poddaje się rozłączaniu podczas spotkań na makietach.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Ma ktoś może już nową ST44-895 (Roco 62759) ?. Interesuje mnie czy ma też może "podświetlaną" kabinę tak jak w przypadku niebieskiej.
Tego nie wiem, ale może i to cię zainteresuje - tutaj znajdziesz 3 realne zdjęcia tego modelu: http://www.lokland.com.pl/pl/p/Spalinowoz-ST44-895-PKP-ep-IVV,-H0,-Roco-62759/4919
Natomiast mnie zaciekawiło na jakiej podstawie w opisie stoi:
- Oświetlenie, światła czołowe 3 białe przód / 2 czerwone tył

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Na tej samej podstawie na jakiej nawet na stronie firmowej Roco obok modeli ST44 była informacja o oświetleniu czerwonym tyłu, czyli z rozpędu. :) W końcu już raczej trudno znaleźć model bez tego.

Mariuszz

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Na tej samej podstawie na jakiej nawet na stronie firmowej Roco obok modeli ST44 była informacja o oświetleniu czerwonym tyłu, czyli z rozpędu. :) W końcu już raczej trudno znaleźć model bez tego.
a w fazie produkcji doszli do wniosku...........eeeeeeeeeeeeee....... czerwone światła Polakom!.........eeeeeeeeeeeeeeeee

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
Wladuchna jest dobrze,fajne foty,masz tez satynę
jako ,że mam parę lat i przyzwyczajeń nie zmieniam ,zakupiłem sobie wagon satynowy ,czyli lekki błysk ,tak jak dawne zajebiste wagony Fleischmanna. Była tez ,,obcia,, z głębszym matem ,ale tego nie lubię.
Tobie też wziąłem satynkę.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 187