• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
To ciekawe pytanie, bo nie gdzie indziej, jak właśnie na tym forum czytałem wielokrotnie, że wszystkie modele PKP takich firm jak Roco, czy Fleischmann, to "przemalowanki"...
A więc te cysterny, to oczywiście też tylko "przemalowanki", jak zawsze
Pytanie było nieprecyzyjnie postawione, chciałem tylko wiedzieć, czy przemalowanka modelu jest wzorowana na przemalowance oryginału :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
929 79 5
To ciekawe pytanie, bo nie gdzie indziej, jak właśnie na tym forum czytałem wielokrotnie, że wszystkie modele PKP takich firm jak Roco, czy Fleischmann, to "przemalowanki"...
A więc te cysterny, to oczywiście też tylko "przemalowanki", jak zawsze :)

A co do "Leoparda na platformie", to Roco dysponuje kompletną dokumentacją do prawidłowego oznakowania, zarówno polskiego Leoparda, jak i platformy (oczywiście DB), a co z tego wyniknie ?... zobaczymy.
Już myślałem, że się Pan wypiął na najlepsze forum modelarskie, ale jednak nie, krąży tu Pan, jak ten dobry duch.(y)
Akurat ta przemalowanka z Kluczewa bardzo cieszy, że się pojawi.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Nie ma się co dziwić, jeśli pada pytanie czy model jest bazowany na orginale czy też jest to "przemalowanka" wg jakiegoś widzimisię.
Niestety nie dość, że czasami w katologsch ś aróżne dziwne rzeczy - czyli Roco ma być epoka 5 Leopard na platformie - tymczasem Roco przedstawia czołg na platforme PPy203 w malowaniu z epoki IVa - a docelowa platforma ma być inna. Fleischman - mimo ,że pocżatkowo przedstawił rysynki w nowościach dla platformy i cysterny z epoki III to na stronie przedstawił koślawe wizualizacje. W dodatku nie wszystkie modele są wydawane na podstawie dokumentacji, czego przykrym przykładem jest wagon Roco [ex Klein] mający być Klagenfurtem z epoki 3c. Nie dość, że oznakowanie miał niekompletne to podwozie jeszcze od innej węglarki.
Więc potem ludzie pytają.
Choć pytanie dokładnie powinno brzmieć "Dokumentacja by PMR, czy nie?"

K

krokodyl

Gość
może zrobią(y)

jak policzą i wyjdzie że się bardzo opłaca...

na pewno widzą zarobek piko przy żuczkach...

a sprzedaż roco trzeba u nas rozbujać na uczciwych zasadach- w końcu się to uda..(y)

Graphic1.jpg

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Tyle, że Roco jest na Polskę ciężko obrażone. Wisimy im jako klienci. Widać to po ich ofercie, po kiksach w malowaniach, po cenach, po zasadach sprzedaży.
A już po sukcesie SMek, to tym bardziej nas nienawidzą. ( A w międzyczasie Czesi pewnie dostaną kolejnego swojego loka i może Rumuni czy Bułgarzy też)

K

krokodyl

Gość
a ktoś wyjaśni kto ich tak obraził że wolą się dąsać zamiast kasę brać do ręki?

niewiele jest takich ludzi na świecie- w zasadzie nie ma ich wcale..:niepewny:

nie jestem w temacie- ale co się takiego stało- co my znowu zrobiliśmy jako Polacy że się obrazili?

a może raczej nikt umiejętnie nie umie zorganizować im tu sprzedaży- otworzyć 3-4 sklepów firmowych w dużych centrach handlowych- zrobić mini sieć...zainwestować we franszyznę...może za kilka lat się to uda...

podobnie było z wydawnictwem Taschen- też niby było obrażone- miało jedną firmę od sprzedaży w Polsce która podpisała jeszcze w złodziejskich latach 90 krzywdzącą inne księgarnie umowę na wyłączność- która wreszcie wygasła- i Taschen przestał nagle być obrażony a przygotowuje się do pierwszego salonu w Warszawie- z Roco też tak będzie...

oczywiście sklepy internetowe powinny istnieć nadal- co więcej im sprzedaż jeszcze wzrośnie- i mieć równy dostęp do oferty- to też na pewno się zmieni...bo żadna firma nie chce mieć złego wizerunku...jakiegoś Gargamela który smerfa nie lubi a klakierowi daje model.;)

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
a ktoś wyjaśni kto ich tak obraził że wolą się dąsać zamiast kasę brać do ręki?

niewiele jest takich ludzi na świecie- w zasadzie nie ma ich wcale..:niepewny:

nie jestem w temacie- ale co się takiego stało- co my znowu zrobiliśmy jako Polacy że się obrazili?
Nie no może my nic nie zrobiliśmy, tylko po prostu dziadek/tata właściciela wybił sobie zęby na dziurze w drodze jak jechał w 39' swoim Sd.Kfz 251 z kolegami...
I fakt że w handlu nie ma miejsca na obrażanie się, pieniądz to pieniądz, jedyne co to mogą nas traktować po prostu jako biedaków europy, że nie wietrzą kasy z takiej inwestycji, no ale to chyba nie do końca prawda jest...

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Najaktualniejszy powód: Rzuciliśmy się jak jakaś tłuszcza do kupowania Esemek po 450zl, przez co Piko ( czyli konkurencja) sprzeda ładnych pare tysiecy modeli, podczas gdy Oni mają klopot ze sprzedażą 200 gagarinów w jednym malowaniu ( za 2 x tyle). Hołota jesteśmy i tyle. I w dodatku nie chcemy kupować bubli jak ostatni sraczkowaty wagon 1/2 klasy. Przecież to się we łbie nie mieści. Czy różowe parowozy teżby się ośmielili ( pomylkowo) rzucić na rynek (np. niemiecki)

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
877 9 4
Tyle, że Roco jest na Polskę ciężko obrażone. Wisimy im jako klienci. Widać to po ich ofercie, po kiksach w malowaniach, po cenach, po zasadach sprzedaży.
A już po sukcesie SMek, to tym bardziej nas nienawidzą. ( A w międzyczasie Czesi pewnie dostaną kolejnego swojego loka i może Rumuni czy Bułgarzy też)
Prędzej bym liczył na jakiś elektrowóz od ACME (przecież robią już dla Czechów). Mamy fajne składy wagonowe BWE, Polonia, Bystrzyca, Chrobry a ten elektryk to byłby jak kropka nad i.

K

krokodyl

Gość
złą lokomotywę wybrali...już mniejsza o ilość liberii- chodzi o model.

Piko zrobiło nową formę polskiego loka to sprzedało...

A oni tylko Bęben przerobili , dodali nieumiejętnie (bo bez świecenia na czerwono) wielkie klosze i liczyli na cuda...

jak zrobią EU07 to sprzedadzą krocie...myślę że to wiedzą- i wiedzą dlaczego Trommel nie idzie jak stonka...

ale i Gagara w takich starterach jak zapodałem wyżej wiele by sprzedali- Gagarin Startset to byłoby idealne rozwiązanie problemu nadwyżki...poszłyby jak woda...

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Najaktualniejszy powód: Rzuciliśmy się jak jakaś tłuszcza do kupowania Esemek po 450zl, przez co Piko ( czyli konkurencja) sprzeda ładnych pare tysiecy modeli, podczas gdy Oni mają klopot ze sprzedażą 200 gagarinów w jednym malowaniu ( za 2 x tyle). Hołota jesteśmy i tyle. I w dodatku nie chcemy kupować bubli jak ostatni sraczkowaty wagon 1/2 klasy. Przecież to się we łbie nie mieści. Czy różowe parowozy teżby się ośmielili ( pomylkowo) rzucić na rynek (np. niemiecki)
Mnie osobiście się powiem szczerze średnio ten ich gagar podoba, bije się ze sobą jeśli chodzi o nabycie go od dłuższego czasu, chciałem sobie ruska z żółtą mordą kupić (żółta bo mu pewnie wątroba siadła od księżycówki) ale cholerny świat jest zrobiony tak że wygląda jakoś tak strasznie bardzo plastikowo... a przynajmniej ten egzemplarz, który ja miałem w łapkach swoich...

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
877 9 4
złą lokomotywę wybrali...już mniejsza o ilość liberii- chodzi o model.

Piko zrobiło nową formę polskiego loka to sprzedało...

A oni tylko Bęben przerobili , dodali nieumiejętnie (bo bez świecenia na czerwono) wielkie klosze i liczyli na cuda...

jak zrobią EU07 to sprzedadzą krocie...myślę że to wiedzą- i wiedzą dlaczego Trommel nie idzie jak stonka...

ale i Gagara w takich starterach jak zapodałem wyżej wiele by sprzedali- Gagarin Startset to byłoby idealne rozwiązanie problemu nadwyżki...poszłyby jak woda...
Jak by wiedzieli to by coś już powstało/powstawało...no chyba, że o czymś nie wiemy...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 18
Tabor 187