• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Ja nie rozumiem dlaczego ludziska kupują to sowieckie paskudztwo. Sentyment za pustymi półkami i transmisjami z wytopu surówki w dzienniku TV? Mi się to w każdym razie wyjątkowo źle kojarzy.
:roll:

Ja czekam na S?42. :)

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
Ja też przyznam, że ten model mi się nie podoba... Wolałbym trochę bardziej współczęsną wesję...
Jak sie nie ma co lubi to sie lubi co sie ma :D

Mi jedna sztuka tego jak to nazwał Blue "sowieckiego paskudztwa" w zupełności wystarczy, nabyłem ją ze względu na napęd i właściwości trakcyjne, pomimo że nie zachwyca wyglądem ciężko by mi było się z nią rozstać :)

WITKOIM napisał(a):
ja już mam dwie st44
Jakie nr boczne tych ST44 ?

Blue napisał(a):
Ja czekam na S?42. :)
Jak wszyscy :D

Kuba1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolega Blue mnie rozbroił :razz:
Fajnie że PKPy tłuką... Ja mam stareńkiego Gagara z PIKO. Tylko się zastanawiam czy rozstać się z 120tka, czy przerobić na ST44...

A

Anonymous

Gość
Ja też czekałem na zajawkę Su 42 i poczłapałem na stoisko PIKO podczas tegorocznych targów w Norymberdze.
Tak, tak ! Tolo już w ojczyźnie.
Stoisko TOLOLOKO pozostało pod szczególnym nadzorem kolegi "Gagarina".
Otóż, kolega Zbyszek Kownacki (SK Model) pokazał mi "set - Junior" z lokomotywą Su 42 w wersji: foto cyfrowe z drukarki laserowej (albo i nie).
Zamiast modelu w styropianową bazę zestawu była taka tekturka zadrukowana, znaczy... Miałem nadzieję, ze chociaż jakieś stereolitograficzne studium modelu mi się objawi, ale PIKO uznało, że tekturkowe zdjątko jest jak najbardziej OK. I ja nie mam, broń boże, im tego za złe! Rozmowa na stoisku była bardzo miła i serdeczna. Trzeba zatem uzbroić się w cierpliwość i naciskać firmę EFC o zestawy blach a Klubę o reflektory... tak mi się wydaje.

Za to kolega Irek-Parowozik szalał w hali 4A i czekają nas zapewne jakieś następne wydatki...
Aha! zapowiadane Hechty na stoisku Brawy też są prezentowane w formie 1D - wydruk kolorowy znaczy...

Tolo

A

Anonymous

Gość
Uzupełnienie nowości:
Firma prawie tak znana jak TOLOLOKO: Micrometakit zapowiada na ten rok model parowozu PKP Pn 11 ! Czyli austriacki reihe 210.
Zamówienia jeszcze przyjmuję... Cena katalogowa.
W przyszłym roku będzie do łyknięcia model parowozu Pm 2-36 ! Żarty się kończą Panie i Panowie. Będą niezłe rarytasy.... i wydatki , albo i kredyty nisko oprocentowane, kłótnie małżeńskie i rozwody... :twisted:

Tolo

A

Anonymous

Gość
Proszę moderatora o wprowadzenie poprawki do informacji na temat parowozu firmy Micro Metakit: Pm 2 o numerze 32 a nie jak napisałem 36. Jestem GAPA i tyle, ale to z przemęczenia. Będzie to lok z dyrekcji Gdańsk, rok 1976.
Otrzymałem już bowiem maile z pytaniem, czy aby nie chodzi o Pm 36-2 :D
Też bym chciał. O ileż to tańsze od mozolnego projektowania modelu master, użerania się z ewentualnymi kooperantami (w sumie praktycznie ich wyeliminowałem) i wdrażania serii...

Ponawiam zapytanie o model Pt 47 z APM. Czy ktoś coś wie :?: Mam smaka...
Chyba wezmę i sam do Shepa zadzwonię... :cool:

Tolo

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
430 22 4
Przenoszę doniesienia z Martela:
1. Będzie Bipa produkcji ??? polskiej - podobno w super wykonaniu - zbierać kasę!!!!!!!!!!
2. 14 wagonów z inicjatywy Parowozika, w tym chłodnia "PIWO" ;-) , dwie wersje wagonu pocztowego z IIIb i IIIc ,

2a. Kolejny wagon w tym roku z mojej wiochy "2. Modell des 2- achs. Abteilwagens, sächsischer Bauart, ex Cd Sa 16 der DRG - Basismodell: Piko 53142:
Zchg.Nr. 03.1. PKP 027 960 C, Heimatbahnhof:Kędzierzyn, Ep.IIIb ." , co prawda nie moja epoka ale patriotyzm zobowiązuje.

Informację zapodał wraz ze skanami projektów niejaki LOK77.
link na Martela:
http://www.forum.martel.pl/viewtopic.ph ... 9&start=40

Chyba w tym momencie poprosimy Szanownego Pana Krzysztofa Koja o mniej lub bardziej roszerzone opisy wymienionych przez LOK77 wagonów.

Pozostaje nam nie pisać ile to wszystko będzie kosztować, szkoda miejsca na forum. Cóż wybór robi się coraz bardziej obszerny, szkoda że tak mało z IV i V epoki.

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
2a. Kolejny wagon w tym roku z mojej wiochy "2. Modell des 2- achs. Abteilwagens, sächsischer Bauart, ex Cd Sa 16 der DRG - Basismodell: Piko 53142:
Zchg.Nr. 03.1. PKP 027 960 C, Heimatbahnhof:Kędzierzyn, Ep.IIIb ." , co prawda nie moja epoka ale patriotyzm zobowiązuje.
Cezary oprócz tego masz jeszcze drugi wagon z Kędzierzyna, oraz 2 z Mysłowic z epoki IIIc.

Tak jak pisałem, w końcu roku trwały jeszcze dyskusje co ma wejść do produkcji i plany w szczegółach były nieco inne, chyba, że L77 coś pomieszał, jak z zeszłorocznym sierpniem w ciągu którego miało wyjść 6 modeli z Roco. Być może zresztą to jeszcze nie wszystko. Jeżeli kolegów bardziej to interesuje to polecam bezpośredni kontakt z Irkiem z Parowozika, któremu należą się duże brawa za inicjatywę wydania tych modeli.

Piękne modele i piękne wagony, które jeździły na PKP do początku lat 70-tych.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
430 22 4
Tomasz Czapik napisał(a):
drugi wagon z Kędzierzyna
Tak, zauważyłem ;-)

Tak sobie myślałem, że Panu Parowozikowi należy się jakieś specjalne wyróżnienie za wkład w rozwój i popularyzację Polskiego Modelarstwa Kolejowego oraz Panu Krzysztofowi Kojowi, który z Parowozikiem ściśle współpracuje.
Co prawda nie znam wszystkich ich działań ale jak przypuszczam jest to ogromny nakład pracy poza działalnością stricte handlową sklepu Parowozik. Do tego dochodzi super indywidualne podejście do klienta o czym niejednokrotnie sam się przekonałem. Proszę pamietać także że "Parowozik" to także Pani Joanna, bardzo miła osoba.

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
224 10 0
Parowozik :)
Pani Joanna i Pan Ireneusz, zawsze służą pomocą i nawet jak ma się nie do końca wiarygodne dane o wagonach czy lokomotywach to swoją fachową wiedzą naprowadzą zainteresowanego na właściwy tor, a nie jak doświadczyłem w innym warszawskim sklepie "co pan za głupoty mówi". Tak trzymać Parowoziku :)
Dziękuje za rzetelną pomoc..

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 144
Tabor 10
Tabor 75
Tabor 18
Tabor 28