• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Malkontenci...

Ciekawe, że nikt nie zauważył, że PO RAZ PIERWSZY w historii jest wypuszczany w masowej produkcji polskiej lokomotywy, podobnie jak niemal nikt nie zauważył ubiegłorocznego modelu polskiego wagonu Kleina.
Nie ma to być żadna przemalowanka, i nie wiem, na jakiej podstawie puszczacie takie plotki. I całe szczęście, ża ma być w wykonaniu Hobby. Dzięki temu parę setek ludzi go kupi - ja też.

O ile przeróbka "hobby" na wersję profesjonalną jest możliwa i zabawna, o tyle w drugą stronę to raczej nie działa.

Osobiście bardzo się cieszę, że będzie właśnie tak, jak jest to zapowiadane. I mam nadzieję na nową wersję malowania i numer służbowy S?42 w każdym kolejnym roku, na które będę mógł sobie pozwolić.

Reakcje
0 0 0
Że będzie to model tani dostępny dla każdego, wykonany na podstawie oryginału bez szczególnej dbałości o szczegóły :razz:

Mi chodziło czy ta SU będzie podobna do tej z reala, czy np będzie tylko nowa buda na podwoziu jakiegoś innego loka BR 290 lub 215.

bo patrząc na 101 to wydaje mi sie że budę naciągnęli na jakieś inne podwozie.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
Odpowiedni naped juz maja. spójrzcie na nr katalogowy 96125...francuski diesel... Z tego co wiem to ta lokomotywa ma takies same rozstawy pomiedzy osiami jak SM42...

Reakcje
1 0 0
Grzeju napisał(a):
Odpowiedni naped juz maja. spójrzcie na nr katalogowy 96125...francuski diesel... Z tego co wiem to ta lokomotywa ma takies same rozstawy pomiedzy osiami jak SM42...
Możliwe, że napęd będzie z tego cuda... ale ostoja naszczęście nie, bo francuz ma 169mm długości, a przy stonce napisali 164mm -czyli tyle, ile powinna mieć.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Wagon polskiej konstrukcji typ 1 K (75 W) seria Gt - nowa wersja modelu
numer: 27 51 100 4 469-8

http://wiki.gbbkolejka.com/show_image.php?id=2480

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
W nowym Świecie Kolei 1/2008 są zapowiedziane nowości LokoModel na rok 2008:
[Na razie bez zdjęć (dodane)]

Epoka IIIb:
Węglarka koncepcji Austro-Węgierskiej z kłonicami [pewnie Wdk] - LM06/08
Węglarka budowy włoskiej [pewnie Wddn] - LM07/08

Epoka IIIc:
Chłodnia - Slm - mięso - LM04/08
Kryty - Ksdth - tzw długi Oppeln - LM05/08
Cysterna - RRh - smoła - LM01/08

Epoka IVa:
Cysterna - Uh - spirytus - LM03/08

Epoka V
Węglarka - Eaos - LM02/08

A później jeszcze dodatkowe w drugiej połowie roku.
Zapowiedzi ciekawe.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Dokładniejsze dane nt. modeli z Lokomodel/Klein:

LM01
4- osiowa cysterna niemieckiej budowy wojennej, do przewozu smoły, serii RRh, Zakłady Koksochemiczne "Blachownia", DOKP Katowice, St. mac. Sławęcice, ep. IIIc;

LM02
wagon weglarka Eaos w oznaczeniu PKP - PL Cargo

LM03
Cysterna niemieckiej budowy wojennej "Deutz" z budką hamulcową, do przewozu spirytusu, serii .Uh (Rh), Raciborskie Zakłady Przem. Spirytusowego, DOKP Katowice, St. mac. Racibórz, ep. IVa;

LM04
Chłodnia budowy niemieckiej (ex Tnhs "Berlin"), do przewozu mięsa, serii Slm, Centrala Przemysłu Mięsnego, Zakłady Mięsne w Tarnowie, DOKP Kraków, St. mac. Tarnów, ep. IIIc;

LM05
Kryty budowy niemieckiej z budką hamulcową (ex Ghsu "Oppeln"), serii Kdsth, ep. IIIc;

LM06
Węglarka z kłonicami, budowy austriackiej (KkStB If), serii Wdkt, ep. IIIb;

LM07
Węglarka budowy włoskiej, serii Wddn, ep. IIIb.

PS. Baza uzupełniona: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... zapowiedzi

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
A co z planowaną drugą edycją szutrówek PKP
Dzisiaj dostałem odpowiedż od Dream na temat ww wagonu.
Model wagonu będzie dostepny w 2008 roku i nic nie ulega w tej kwestii zmianie.
O ten wagon pytałem ( Dream ) w sierpniu 2007r. : czy Roco wznowi jego produkcję ?.
Jednak dystrybutor z Łodzi nie potrafił dokładnie określić terminu sprzedazy wagonów.
Trzeba być dobrej myśli.

Pozdrawiam.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
A ja chciałbym zadać pytanie lokalnego patrioty - czy ktoś zna przydziały nowych modeli Roco? Tw1 jest DOKP Gdańsk, jeden z pasażerskich miał być Olsztyn (co sugeruje że to wirtemberski rodzynek) a co z resztą?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 85
Tabor 18
Tabor 28