• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

Reakcje
2 0 0
Już miał być set węglarek Es i nic z tego nie wyszło - brak mocy przerobowych w Roco. Oczywiście zestaw szutrówk to sfera marzeń wielu Modelarzy w Polsce, a i one lubią się spełniać.
Ja mam nadzieję, że Dream uchyli chociaż trochę "żelazną kurtynę tajemniczości" w temacie nowych modeli wagonów towarowych PKP!

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
czy ktoś zna przydziały nowych modeli Roco? Tw1 jest DOKP Gdańsk, jeden z pasażerskich miał być Olsztyn (co sugeruje że to wirtemberski rodzynek) a co z resztą?
Odpowiedź z zaprzyjaźnionego forum: wirtemberski -Olsztyn, boczniak- Toruń, reszta wagonów DOKP Lublin

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 1 0
Ja chciałbym skromnie zapytać kiedy wyjdą jakieś wagon z okolic śląska i małopolski ?
Bez sensu jest, że wszystkie nowości wychodzą z DOKP Lublin, Gdańsk i okolice. Tak jak by to była jedyna możliwość. Nie wszyscy zbierają składy z północy.
Może wreszcie sie doczekam dnia, że dane mi będzie zestawić chociaż lokalny skład na moją makietę (małopolska).

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
pyro napisał(a):
Może wreszcie sie doczekam dnia, że dane mi będzie zestawić chociaż lokalny skład na moją makietę (małopolska).
Na razie jest 2kl włoch Roco St. mac. Kraków Płaszów, nowy bagażowy też stamtąd i podwójny sonderzestaw irkowych schurzenów pięknie dopełnia - choć zaiste średnio lokalny to skład... Dla otuchy dodam że dolnoślązacy mają jeszcze gorzej... A wydawać by się mogło że tam poniemieckich konstrukcji jakby naturalnie najwięcej być powinno :???:

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 1 0
Wydaje mi się, że wybór modeli do odtworzenia z północy jest motywowany lokalizacją dystrybutora Roco. Szkoda, że nie patrzą globalnie na modelarzy i nie biorą pod uwagę tego, że nie wszyscy budują makiety z rejonu pomorza.
Z śląska to wyszedł tak jak piszesz włoch roco i sachseny bagażowy i 1 klasa bo 2 kl juz była z Łodzi.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
369 17 0
I ST44 od Draculi z Czechowic Dziedzic :razz:
Ale faktycznie jest to wyjątek potwierdzający regułę: Taboru ze Śląska generalnie jest brak!

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
pyro napisał(a):
Wydaje mi się, że wybór modeli do odtworzenia z północy jest motywowany lokalizacją dystrybutora Roco. Szkoda, że nie patrzą globalnie na modelarzy i nie biorą pod uwagę tego, że nie wszyscy budują makiety z rejonu pomorza.
Patrza globalnie - na producentow!
I lokalizacja dystrybutora nie ma tu zupelnie znaczenia..
Dla przykladu epopeja donnerow DOKP Lublin zaczela sie od bagazowego i mozliwosci podpiecia go do Ok1 - pierwszej jaskolki wysypu polskich modeli z udzialem braci Fleischmann. Majac taka baze naturalne jest ze projekty dla Roco wykorzystuja ten zalazek i kolejne wagony tej konstrukcji sa z Deblina.
Od drugiej strony: wybor modeli bazowych jest ograniczony wiec wymysla sie takie przydzialy aby mozliwie duzo z nich moglo tworzyc jednolite sklady.
Bolesne to ale prawdziwe... Co gorsza nawet gdyby czlowiek chcial byc 'modelarzem' a nie 'kolekcjonerem' i poprzebijac numery to nie za bardzo wiadomo gdzie (o ile) mozna do takowych zestawien sie dostac.
Aktualnie jedynie 'Parowozik' nie jest skazony lokalnymi animozjami i dwa wroclawskie wyedytowal, a i katowickim skladem sie kiedys odgrazal.

Do moderatora: nie bij za brak ogonkow, co najwyzej wytnij podwatek na jakas bocznice.

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Tak krawiec kraje jak mu materii staje.
Na razie wyszło zbyt mało modeli by można było obdzielić wszystkie regiony. Więc na pytanie co lepsze np donnerbusy równo z każdego regionu [np bagaż z małopolski, C klasa z Torunia/Bydgoszczy {akurat pomiędzy Gdańskiem, Olsztynem i środkiem kraju}, BC z Lublina/Dęblina i C {ex B} z Krzyża {pogranicze rejonu poznańskiego i szczecińskiego}, a i tak nie nic dla górnego i dolnego Śląska, czy też dla Łodzi/warszawy] czy ładny skład donnerbuschów z Deblina, odpowiedz sam sobie.

W przypadku Małopolski jest jeszcze problem z dostępnością modeli, gdyż przez lata dominował tam tabor poaustriacki, którego modeli brakuje. Właściwie ogólnie dostępne osobowe rob tylko Liliput i jedna czeska firma. Kilka osób już o tym myślało, ale zdecydowali się na łatwiejsze rozwiązania. Jednak z czasem...

Na szczęście większość modeli projektuje K. Koj, który naprawdę zna się na rzeczy i może prowadzić długofalową politykę. Czyli w jednym roku 1 czy 2 wagony z tej stacji. Za rok następny i jeszcze kolejny aż wychodzi skład. Ale też musi się skupić najpierw na 1, 2 i 3 regionie.
W tym roku z Piko mają wyjść saskie boczniaki. Właśnie powinny być z Bydgoszczy i Iławy , oraz otworzyć nowy front - dyrekcja katowicka by pasowały do Ok2

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
Tomasz Czapik napisał(a):
W przypadku Małopolski jest jeszcze problem z dostępnością modeli, gdyż przez lata dominował tam tabor poaustriacki, którego modeli brakuje. Właściwie ogólnie dostępne osobowe rob tylko Liliput i jedna czeska firma.
Co ciekawe poludniowi sasiedzi sa nie przesadzajac rozpieszczani! Samych BR52 po 5 rocznie, a skoro forme na tender mazutowy dalo sie zrobic to z polskimi reflektorami chyba klopot mniejszy... :???: Trzeba faktycznie chyba troche poczekac, na posuche i tak narzekac nie mozemy, szczescie na razie ze Roco wciaz daje rade, bo u Kleina jakby zadyszka. Tomek potwierdza ze Piko sie budzi (z SU42 w pelnym katalogu!) tylko Fleischmann po falstarcie jakby pozbierac sie nie moze.

A gdyby tak jeszcze gigant Ma-Trix jakas myszke urodzil ;) Ok1 jak z obrazka, nawet bandaze eleganko nalozone, niuans ze to z ziemi wloskiej nie polskiej :(

(znowu lekko OT-kiedy zdawka na boczny tor?)

Załączniki

Kuba1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A gdyby namówić dystrybutora/producenta na wypuszczenie "halfmadeów"? Mamy cały wagonik, z napisami na ostoi, znaczkami tylko bez numerów i oznaczeń DOKP, a te na dołożonym do pudełka arkusiku kalkomanii. Wtedy można by samemu wybrać stacje macierzystą i takie tam. W wypadku numerów seryjnych też można np. ostatnią lub dwie ostatnie cyfry przygotować jako wersję do wyboru ( dając na arkusiku pojedyncze cyferki ).

Wiem, gryzie sie to z polityką sprzedaży, ale... pomarzyć można :razz:

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Oj! ... zdecydowanie nie wszystkie nowości PKP ukażą się na Targach w Norymberdze.
Nie ukażą sie np. te z nowości PKP 2008, których z różnych powodów nie umieszczono w katalogach i prospektach (a jest tego niemało!), a także te, których pojawienie się jeszcze w roku 2008, będzie właśnie podczas tej imprezy ostatecznie uzgadniane :razz:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
A coś więcej o tej pandzie?? Bo jestem na etapie szukania czegoś w zamian za cieniasa. Może na PW??

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 85
Tabor 18
Tabor 28