• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

Reakcje
0 0 0
Kiedyś takie wagony z Ickami jeździły ;)

Odnośnie samego modelu: no cóż, muszę przyznać, że na początku byłem bardzo sceptycznie nastawiony, ale teraz raczej jestem zwolennikiem wersji CoCu: skoro Piko pokazało na swojej stronie zdjęcie oryginału, to trochę by się zbłaźnili sprzedając całkiem inny model ;)

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.045 149 0
Kedziol napisał(a):
czemu PIKO chce sprzedać zestawz SM'ką i jakimiś wagonami osobowymi, których w Polsce nie ma (ja sie nie spotkałem z takimi) :smile:
bo już ma takie wagony i nie trzeba tłuc innych (może na 2009 rok wyciągną stare formy Bipy :) )
zresztą - kto by się skusił na taki zestaw ;-) jak znam życie, będzie więcej kupujących na samą lokomotywę niż na taki zestaw
no, może jeszcze towarowy będzie miał większą sprzedawalność ;-)

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Misiek napisał(a):
zresztą - kto by się skusił na taki zestaw ;-)
No logicznie rzecz biorąc to bardziej opłaca się kupić zestaw i sprzedać to co nam nie potrzebne... ja tak zrobiłem z zestawem ,,bdhpumn" ... wagony sobie zostawiłem a resztę puściłem... łatwo przeliczyć ile na tym zyskałem, no może niewiele, ale wagony wyszły mnie taniej niż gdybym kupił osobno w pudełkach... :idea:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.077 201 22
A czy zapomnieliście po co są zestawy startowe? To produkty przeznaczone dla dzieci, a nie modelarzy, więc zawartość całego setu jest w zasadzie dowolna, byle ładnie wyglądało i dziecko miało radochę.

I jeszcze jedno. Skoro SU42 ma być wypuszczona w dwóch takich zestawach startowych, oraz osobno za niską cenę, znaczy to, że ta sprzedawana osobno będzie identyczna jak te z zestawu. A chyba mniej więcej wiecie jak wykonane są lokomotywy z zestawów? Tak jak pisałem w poście wcześniej: to będzie zapewne taka zabawka wyglądająca jak SU42, co jednak wcale nie oznacza, że nie będzie to całkiem niezły materiał wyjściowy do przeróbek na prawdziwy model.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Misiek napisał(a):
bo już ma takie wagony i nie trzeba tłuc innych (może na 2009 rok wyciągną stare formy Bipy :) )
Problem w tym, że dawna forma Bipy-Prefo podobno jest w Czechach :neutral: i Piko wcale nie jest jej właścicielem.
Cała dyskusja na temat Smki to tymczasem dywagacje. Musimy poczekać do tej nieszczęsnej Norymbergi. :D

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Swoją drogą jeśli wielcy producenci zaczynają się brać za robienie form do polskich modeli to może by im podpowiedzieć EU07...

Bo to nie tylko EU07 w różnych epokach i malowaniach (w tym z żółtym czołem) ale i EP07 w różnych malowaniach jak również EP08 w wersji pomarańcz i brand new granat a i do ET41 niedaleko... Tak więc można by wypuścić naprawdę wiele modeli, po które walilibyśmy drzwiami i oknami. Poza tym byłoby to piękne uzupełnienie dla elitarnej twórczości Tololoko.

Reakcje
17 0 0
psz napisał(a):
Swoją drogą jeśli wielcy producenci zaczynają się brać za robienie form do polskich modeli to może by im podpowiedzieć EU07...

Bo to nie tylko EU07 w różnych epokach i malowaniach (w tym z żółtym czołem) ale i EP07 w różnych malowaniach jak również EP08 w wersji pomarańcz i brand new granat a i do ET41 niedaleko... Tak więc można by wypuścić naprawdę wiele modeli, po które walilibyśmy drzwiami i oknami. Poza tym byłoby to piękne uzupełnienie dla elitarnej twórczości Tololoko.
No właśnie, a możeby tak Ty51, TKt48 no i Ol49 (taką za rozsądną cenę) by zrobili ?
Jakby im się udało w miarę nieźle to zrobić, to by było coś...

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Racja, racja...

Ale w lokomotywie 4E tkwi potencjał. Jedna forma, wiele modeli. Do powyżej przez mnie wymienionych należałoby dodać jeszcze malowanie PTKiGK Zabrze...

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Misiek napisał(a):
zresztą - kto by się skusił na taki zestaw jak znam życie, będzie więcej kupujących na samą lokomotywę niż na taki zestaw
no, może jeszcze towarowy będzie miał większą sprzedawalność
Nie zgadzam się z tobą, od kiedy zobaczyłem zestaw startowy Piko w Smyku w Warszawie! Zestawy się robi, aby go stawić w każdym hipermarkecie! Zobaczycie... I to powinno nam się podobać, bo przyciągnie więcej ludzi... A tego nam trochę brakuje w Polsce.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
To źle? Moim zdaniem - dobrze. Ja wolę, jak w każdym hipermakecie będzie do kupienia zestaw startowy niż gdyby go w ogóle miało nie być. Wolę, jak ten zestaw będzie kosztować 300zł a nie 1000zł, nawet jeżeli będzie to super-gniot.

Niedobrze by było, gdyby oprócz gniotów nic więcej nie produkowali, albo obniżali poziom produkowanych już modeli.

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
516 18 0
Nie dziw się. Duża część naszego społeczeństwa, niestety także tego młodego, jest zbyt egoistyczna. Widzi tylko siebie i własne podwórko. Nie dostrzega potrzeb innych.
Obce jest im powiedzenie "czym skorupka za młodu nasiąknie...".
Choć sam zwykle nie kupuję zestawów to bardzo się cieszę, że w sklepie obok paskudnych wyrobów rodem z małych żółtych rączek młodemu człowiekowi oferuje się "kolejkę elektryczną", i to w dodatku z oznaczeniem polskiego przewoźnika. Dzięki temu jest szansa, że w przyszłości wspomniany egoista będzie mógł narzekać na źle kursujące pociągi czy tramwaje (a nie tylko wspominać, że były). Jest szansa na to, że urośnie kolejny miłośnik, dla którego firmy modelarskie będą chciały wyprodukować jakiś model (zapewne egoista wspomni, że data rewizji krzywo nadrukowana, ale niech mu tam) krajowego przewoźnika.
Bez tych nowych, młodych nie będzie tego co lubimy, czym się zajmujemy. Czy to tak trudno zrozumieć i wyjść poza własne żądania i pretensje? Myślę, że nie Mam nadzieję, że nadchodzący Nowy Rok zmieni podejście choć części czytelników tego forum.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Niestety nie zmieni.....

Musi być nisza "hobby" tak samo jak i niszeczka "profesional".
Inne są wymagania tak samo jak i zasobność portfeli.
Często niestety duże wymagania gryzą się z .... portfelem.... :(

Rynek musi mieć towary dla "wszystkich".
Wielkim postępem byłoby zastąpienie marketowego plastikowego chińskiego (sorrki) g... z plastiku na plastikowych torach z "hamerykanskym parowozem" zestawami hobby PIKO.
Jestem za !!

Nie kupię - ale jestem za !!
To ma być dostępne dla dzieci lub osób nie mających wielkich wymagań.
Dla wymagających jest TRIX, Mearklin, FL......... ROCO.

D

Dariusz

Gość
jacekk napisał(a):
Bez tych nowych, młodych nie będzie tego co lubimy, czym się zajmujemy.
Jacku dokladnie tak ale ja mysle ze w Polsce i tak jest duzo lepiej niz w USA gdzie wiekszosc hobbystow i modelarzy to emeryci. Tak emeryci. Mlodych sie nie widzi a to tez jest spowodowane kilkoma czynnikami:
brak tanich zestawow, przecietna lokomotywa spalinowa w plastiku bez dekodera to $130.00 a kiedys byla $50.00, rozwoj gier komputerowych i brak kolei pasazerskiej bo prymitywny Amtrak to mozna nazwac koleja turystyczna (jedynie wschodnie wybrzeze dobrze stoi).
Ludzie nie korzystaja z pociagow to jak sie maja tym interesowac (pamietaja je starsi)?? Prawie 90% albo i wiecej modelarzy modeluje okres lat 35-55 bo wtedy bylo mase spolek, wspaniale pasazerskie kolorowe pociagi i ladne lokomotywy a i parowozy jezdzily. Mimo ze teoretycznie jest to silne hobby to z roku na rok jest gorzej.
W Polsce nie tylko na forum ale i w moim starym klubie w Poznaniu jest mase ludzi mlodych a tu gdzie naleze jestem najmlodszy i od czasu kiedy naleze do nich (roku) odeszlo juz paru na tamten swiat.

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
516 18 0
Dlatego nie można rezygnować! A kto tym młodym wyjaśni, pokaże i powie o co chodzi? Jeśli tego nie będziemy robić dziś to za kilka lat będziemy cierpieć wszyscy.
Nie mam zamiaru poddawać się, a że te małe kroczki przynoszą postępy można się samemu przekonać. Wystarczy spróbować. Te drobne kroczki i ciągłe rozmowy przynoszą rezultaty.

Tu na forum bardzo często przeczytać można dziecinne wypowiedzi młodych ludzi robiących pierwsze kroki w modelarstwie. Z błędami ortograficznymi, z pytaniami typu na jakiej zasadzie coś działa i dlaczego. Niestety, dość często takie pytania "mądrzy i doświadczeni" forumowicze bojkotują lub krytykują pytającego. A przecież ten młody człowiek od czegoś zacząć musi. Padają głupie pytania? To dobrze. Dziś zapyta jutro sam będzie odpowiedzi udzielał. Potrzeba cierpliwości.
Już było pewne forum, na którym nienawiść i krytyka mieszała się z "modelarskim realizmem", na którym wszelkie przejawy początkującego modelarstwa były tłumione w zarodku, na którym "przewodnik duchowy" wszytko łajał. W końcu zabroniono wypowiadania się bo ktoś ośmielił się mieć inne zdanie.
Co moja wypowiedź ma do "nowości 2008"? Sporo. Nowością (nieustanną) na tym forum winna tolerancja i cierpliwość. Nie tylko wobec siebie, ale tych młodszych kolegów.
Niech ich wypowiedzi, pytania, zdjęcia, choć czasami irytujące nie sprowokowały Was.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 480
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208