• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2024

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Wreszcie po 2 miesiacach od zakupu znalazłem czas na wypakowanie...

W modelu parowozu BR56.20 DB ( ex pr G8.2 ) polski Tr 6 PKP firmy Rivarossi w wersji dźwiękowej pod ostatnią funkcją F31 znajduje się dźwięk Schienenstöße - odgłos styku szyn podczas jazdy.
Dla mnie kultowy odgłos ! Niestety narazie jeszcze dla mnie nie osiągalny...
Oczywiście silnik w parowozie i mnóstwo filigranowych detali.

Posiadany Roco Multmaus pracuje tylko do 24 funkcji...
W najbliższych dniach mam przsiąść się na centeralkę ESU :eek: i odebrać pierwsze lekcje obsługi od doktora filozofii z tutejszego forum - więc jest szansa że choć częściowo sobie poradzi z moim ograniczeniem umysłowym nieuśmiechniętego ... :D

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
@DRACULA czy jesteś pewien że centrala ESU obsłuży F31?
:D ... zakładałem że "boskie" ESU obsłuży ...ale chyba w tym momencie dowiedziałem się że nie obsłuży !
Choć to ma być jakaś nowsza wersja tej centrali, która czeka na mnie a drugi egzemplarz na filozofa.
Filozof aktualnie jeszcze wywczasowywuje się w Maroku po światowych obchodach Helloween które tam się odbyły.

Jest znawcą ESU ... :podstepny:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
:D... zakładałem że "boskie" ESU obsłuży ...ale chyba w tym momencie dowiedziałem się że nie obsłuży !
Choć to ma być jakaś nowsza wersja tej centrali, która czeka na mnie a drugi egzemplarz na filozofa.
Filozof aktualnie jeszcze wywczasowywuje się w Maroku po światowych obchodach Helloween które tam się odbyły.

Jest znawcą ESU ... :podstepny:
A Polskie lokomotywy Zobaczył?

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.400 137 19
Na pewno nie napis WAGOИ - LITS...
Taaa, i SCHLAFWAGEH oraz WAGOHE-LETTI. Ja prdl, czy to jakieś nieuki robią?

Na wizualizacji było OK:
Zobacz załącznik 1076950

Mam zamówiony, zobaczę jak przyjdzie. Jeśli jest ten gniot to odsyłam do sklepu i już... :confused:
Wizualizacja to przemalowany wagon SŻD. Efekt końcowy mocno rozczarowujący.
Wagon Piko WLABm UZ dotarł do mnie. Na pierwszy rzut oka wygląda OK. Właściwości jezdne - bardzo dobre. Nawet postawiłem go obok modelu ACME WLABm RZD i jakość Piko aż tak strasznie nie różni się od ACME. Gdyby nie te zpie....ne napisy to byćmoże zostałby u mnie. A tak - zwrot do sklepu... :confused:

Zobacz załącznik 1077132

Zobacz załącznik 1077133

Zobacz załącznik 1077134

Zobacz załącznik 1077135
Ważna informacja i sprostowanie wcześniejszych wpisów - model PIKO 58561 prawidłowo odwzorowuje pierwowzór. Ciężko w to uwierzyć, jeśli nie widzi się zdjęć pierwowzoru, ale faktycznie oryginalny wagon odwzorowany przez PIKO w miniaturze, miał takie błędy - mówimy konkretnie o tym egzemplarzu. Wczoraj wracając z wystawy w Oławie miałem możliwość obejrzenia zdjęć pierwowzoru (4-5 zdjęć). PIKO stanęło na wysokości zadania i prawidłowo odwzorowało oryginał.

Można oczywiście dyskutować o sensie odwzorowywania wagonów, które posiadały błędny w oznaczeniach, ale firmie należy się szacunek za dbałość o detale - nie zrobiono tu "sztampy" powielając standardowe napisy, ale najlepiej jak to możliwe, odwzorowano pierwowzór. Zamówiłem sobie ten wagon na początku roku - miałem bardzo mieszane uczucia po prezentacji zdjęcia gotowego modelu w związku z tymi błędami, ale po wczorajszej rozmowie i zobaczeniu fotografii (ach ja "niewierny Tomasz"...), na podstawie których opracowano model, jestem teraz spokojny - model jest prawidłowo wykonany i zostaje u mnie.

Niestety autor nie wyraził zgody na publikacje - możecie wierzyć lub nie albo przy okazji jakiejś imprezy sami poprosić o możliwość zobaczenia. Ciekawa sprawa z tymi napisami. Pytanie ile wagonów w rzeczywistości mogło wyjeżdżać z napraw z takimi błędami? Czy to odosobniony przypadek?

52564_58561_id=38978.jpg

A jaka jest data rewizji tego wagonu? Jaki okres odwzorowuje ?
Może oznaczenia na ścianach czołowych pomogą ustalić odwzorowany okres eksploatacji:

20240930_141040.2.jpg

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3

[QUOTE="Remaj12, post: 1148425, member: 3977"]Ważna informacja i sprostowanie wcześniejszych wpisów - model PIKO 58561 prawidłowo odwzorowuje pierwowzór. Ciężko w to uwierzyć, jeśli nie widzi się zdjęć pierwowzoru, ale faktycznie oryginalny wagon odwzorowany przez PIKO w miniaturze, miał takie błędy - mówimy konkretnie o tym egzemplarzu. Wczoraj wracając z wystawy w Oławie miałem możliwość obejrzenia zdjęć pierwowzoru (4-5 zdjęć). PIKO stanęło na wysokości zadania i prawidłowo odwzorowało oryginał.

Można oczywiście dyskutować o sensie odwzorowywania wagonów, które posiadały błędny w oznaczeniach, ale firmie należy się szacunek za dbałość o detale - nie zrobiono tu "sztampy" powielając standardowe napisy, ale najlepiej jak to możliwe, odwzorowano pierwowzór. Zamówiłem sobie ten wagon na początku roku - miałem bardzo mieszane uczucia po prezentacji zdjęcia gotowego modelu w związku z tymi błędami, ale po wczorajszej rozmowie i zobaczeniu fotografii (ach ja "niewierny Tomasz"...), na podstawie których opracowano model, jestem teraz spokojny - model jest prawidłowo wykonany i zostaje u mnie.

Niestety autor nie wyraził zgody na publikacje - możecie wierzyć lub nie albo przy okazji jakiejś imprezy sami poprosić o możliwość zobaczenia. Ciekawa sprawa z tymi napisami. Pytanie ile wagonów w rzeczywistości mogło wyjeżdżać z napraw z takimi błęda
[QUOTE="Remaj12, post: 1148425, member: 3977"]Ważna informacja i sprostowanie wcześniejszych wpisów - model PIKO 58561 prawidłowo odwzorowuje pierwowzór. Ciężko w to uwierzyć, jeśli nie widzi się zdjęć pierwowzoru, ale faktycznie oryginalny wagon odwzorowany przez PIKO w miniaturze, miał takie błędy - mówimy konkretnie o tym egzemplarzu. Wczoraj wracając z wystawy w Oławie miałem możliwość obejrzenia zdjęć pierwowzoru (4-5 zdjęć). PIKO stanęło na wysokości zadania i prawidłowo odwzorowało oryginał.

Niestety autor nie wyraził zgody na publikacje - możecie wierzyć lub nie albo przy okazji jakiejś imprezy sami poprosić o możliwość zobaczenia. Ciekawa sprawa z tymi napisami. Pytanie ile wagonów w rzeczywistości mogło wyjeżdżać z napraw z takimi błędami? Czy to odosobniony przypadek?

[ATTACH=full]1085174[/ATTACH]
Może oznaczenia na ścianach czołowych pomogą ustalić odwzorowany okres eksploatacji:

[ATTACH=full]1085175[/ATTACH][/QUOTE]

Co i tak nie zmienia faktu, że олимпийцы z Piko to DNO. Po tylu latach zrobić gorszy model od Sachsenmodelle... to się trzeba postarać.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Co i tak nie zmienia faktu, że олимпийцы z Piko to DNO. Po tylu latach zrobić gorszy model od Sachsenmodelle... to się trzeba postarać.[/ICODE]
Może masz takie wrażenie z tego powodu, że PIKO wykonało inny typ wagonu niż Sachsen. Być może ta wersja jest mniej imponująca i stąd takie wrażenie. A masz możliwość wykonać zdjęcia porównawcze ?

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
Może masz takie wrażenie z tego powodu, że PIKO wykonało inny typ wagonu niż Sachsen. Być może ta wersja jest mniej imponująca i stąd takie wrażenie. A masz możliwość wykonać zdjęcia porównawcze ?
Pierwszy wagon RIC-160 kolei 1520 mm, zakupiłem ponad 20 lat temu jeszcze z Sachsenmodelle. Obecnie mam tylko wagony z ACME. Na ten "produkt" Piko nie mogę patrzeć, jest po prostu zabawkowy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.861 525 30
Co i tak nie zmienia faktu, że олимпийцы z Piko to DNO.
Na ten "produkt" Piko nie mogę patrzeć, jest po prostu zabawkowy.
Jak to łatwo się rzuca takimi stwierdzeniami (żeby nie powiedzieć inwektywami, bo to nie dotyczy człowieka, tylko przedmiotu). Ale może kolega @SU45-034 zechciałby uzasadnić swoją negatywną opinię o tym modelu? Co w nim jest "denne" i "zabawkowe"? Proszę o konkrety. Ja mam wagon Piko w wersji SŻD z IV epoki i uważam ten model za porównywalny z ACME (który też mam).

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
Jak to łatwo się rzuca takimi stwierdzeniami (żeby nie powiedzieć inwektywami, bo to nie dotyczy człowieka, tylko przedmiotu). Ale może kolega @SU45-034 zechciałby uzasadnić swoją negatywną opinię o tym modelu? Co w nim jest "denne" i "zabawkowe"? Proszę o konkrety. Ja mam wagon Piko w wersji SŻD z IV epoki i uważam ten model za porównywalny z ACME (który też mam).
Źle wyglądają wózki, wnętrze, nie ma sprzęgów ogrzewania, ranty stopni są czarne i szyby też są jakby "źle urodzone". Przy ACME to nawet nie stało.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.861 525 30
Po pierwsze, modele ACME i Piko odzwierciedlają inny typ wagonu, te Piko to starsza wersja, ACME to modele nieco nowszych wagonów. Stąd m.in. różnica w oknach. Różnicą jest też to, że w modelu ACME prądnica jest umieszczona pod podłogą i jest napędzana wałem od wózka, a w modelu Piko prądnica jest zamontowana na wózku. Brak przewodów ogrzewania elektrycznego to błąd, jeżeli faktycznie ich w modelu nie ma. Ale czy przypadkiem przewody nie są dołączone do samodzielnego montażu? Nie mam w tej chwili dostępu do swoich modeli, więc nie sprawdzę jak to jest w moim egzemplarzu (SŻD IV epoka). Wózki ACME rzeczywiście wyglądają trochę lepiej, ale te Piko też nie są złe. Na zdjęciach zamieszczonych wyżej widzę, że podpory łożysk osiowych wydają się nieco za płaskie, ale muszę to jeszcze dokładniej obejrzeć na swoim modelu Piko, jak tylko wrócę do domu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187