• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2023

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
555 2 0
Narzekacie na Roco, narzekacie na Robo, a patrzcie co Piko odwaliło w BR 388 CD Cargo!

Tak wygląda oryginał (źródło):
1682526060115.png

A to zrobiło Piko:

1682526143516.png

I tak, tak wygląda na prawdę! Dziś model trafił w moje ręce.
received_957185922362642.jpeg

Mimo wszystko chyba go sobie zostawię, coś czuję że to będzie dosłownie biały kruk. :E

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
651 5 2
Narzekacie na Roco, narzekacie na Robo, a patrzcie co Piko odwaliło w BR 388 CD Cargo!

Tak wygląda oryginał (źródło):
Zobacz załącznik 971922

A to zrobiło Piko:

Zobacz załącznik 971925

I tak, tak wygląda na prawdę! Dziś model trafił w moje ręce.
Zobacz załącznik 971928

Mimo wszystko chyba go sobie zostawię, coś czuję że to będzie dosłownie biały kruk. :E
Myślałem o zakupie tego modelu. Ale jak pomyślałem o tym, jak PIKO robi druk UV - zwłaszcza w kolorze niebieskim (mały przedsmak to było SU46-032) to stwierdziłem, że poczekam na gotowy model. I niestety zgodnie z przypuszczeniami jest dramat. To nie pierwszy model PIKO z takim słabym nadrukiem UV.
Roco też robi druk UV i mimo, że nie jest idealnie to jakość PIKOwskiego to jest przepaść ….

Kudlaty

Aktywny użytkownik
Reakcje
727 23 1
Druk UV bije po oczach wygląda to koszmarnie, oczywiście jak dla mnie, do tego w Piko albo ktoś ma coś z oczami albo nie wiem co artysta miał na myśli z tymi kolorami.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
rtgbsrtnrg.jpg

W końcu pojawiły się w sprzedaży czeskie gruszki z V epoki!
https://www.roco.cc/rde/produkte/wagen/wagensets/77005-2-tlg-set-silowagen-cd.html

Co ważne dla kolekcjonerów z Polski:
a) wagony posiadają dopuszczenie do ruchu tylko po sieciach PKP, MAV, ŻSR i JŻ (ciekawe czemu nie mają na CFR i BDŻ) - jest to nie lada gratką,
b) wagony mają przekroczoną skrajnię - na terenie Polski kursują, jako przesyłka z przekroczoną skrajnią tzw. "adres 4",
c) wagony idealnie pasują rewizjami do 6 wagonów Uacs CEMET S.A. od Alberta,
d) mimo, że na zdjęciach wyglądają zabawkowo, to na żywo modele prezentują się wyjątkowo zjawiskowo!

Uacs 451.1 dla mnie póki co jest i prawdopodobnie obroni się, jako model wagonu towarowego roku 2023!
W kwestii wagonów Uacs (408S) PKP a Uacs (451.1) CD, jakość Roco bije na głowę firmę Albert Modell. Gniazdo NEM jest gniazdem NEM, KKS jest faktycznie KKS, wagony toczą się (!) normalnie, są zapakowane w pudełka, które nie grożą uszkodzeniem wagonu podczas jego pierwszego wyjęcia, nie trzeba nic nacinać w styropianie, napisy/nadruki są czytelne i nie trzeba sprawdzać na forum faktycznych dat rewizji. Słowem wszystko jest tak, jak być powinno. Cena mimo, że dość wysoka oddaje stosunek do jakości.

Co istotne, wagony produkowane są u naszych dawnych sąsiadów, w Rumunii!

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Roco opracowywuje na wysokim poziomie technologicznym wagony i lokomotywy dla Czech a za nic w Świecie nie chce się podjąć polskich konstrukcji. I w efekcie mamy u progu końca pierwszego ćwierćwiecza XXI wieku takie wnioski :

W kwestii wagonów Uacs (408S) PKP a Uacs (451.1) CD, jakość Roco bije na głowę firmę Albert Modell.
W przypadku epoki IV PKP w obszarze wag.tow. musimy stawać przed alternatywą : albo wysoka jakość technologiczna i obce konstrukcje albo rodzime ale w obniżonej jakości . Te czeskie gruszki dają doskonałe porównanie.
Czy Albert Model dogoni jakością liderów : Roco, ESU , Brawa , Exact train, Piko , NME ... ? :podstepny:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187