• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2022

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Z góry przepraszam za słowo, ale kolega @Bolutek bzdury pisze i sam takim postem miesza politykę do modelarstwa.
Po pierwsze, nikt "dodatkowych" 100 Euro nie zapłaci. To są praktycznie katalogowe ceny Vectronów "LS Models"! Nie ma tu żadnej dopłaty.
Po drugim to są są oddolne inicjatywy firm niemieckich, nie wiem czemu ma służyć odniesienie takich akcji do kanclerza Niemiec.
A Niemcy chętnie przyłączają się do takich inicjatyw. Przy rzeczywistej sprzedaży 1500 modeli, zbiórka wyniesie 150.000 EUR, co na Ukrainie można będzie przeliczyć na 2-3 może nawet 4 nowe mieszkania. A dla modelarza - to zysk podwójny - "pomogłem" a dodatkowo "dostałem" fajny model.

Kpienie z takich akcji uważam za wysoce niestosowne.
A co oznacza "spende 100 euro pro verkaufter lok" fotografii? To jakaś "bzdura"?

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
@Bolutek
Na wstępie, uprzejmie dziękuję za negatywną ocenę mojego poprzedniego posta.
Naturalnie nie mam pojęcia na temat Twojej znajomości języka niemieckiego, tutaj jednak nie zrozumiałeś sensu napisu, który wyżej przytoczyłeś. Nie sprawdziłeś również strony sklepu Menzels-Lokschuppen ani bahnshop ani nie poświęciłeś chwili na porównanie cen modeli lokomotyw Vectron tego akurat producenta (btw LS Models nie jest firmą niemiecką). Bez namysłu jednak skrytykowałeś całą ideę (żeby nie powiedzieć mocniej że wyszydziłeś) i wmieszałeś w to politykę Niemiec (jako państwa). Osobiście oceniam takie wpisy jako przejaw pieniactwa i populizmu. Tylko z tego powodu zareagowałem i w poprzednim poście sprostowałem Twoją wypowiedź.
Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Naturalnie nie mam pojęcia na temat Twojej znajomości języka niemieckiego, tutaj jednak nie zrozumiałeś sensu napisu, który wyżej przytoczyłeś.
Google mogą pomóc koledze @Bolutek w zrozumieniu tekstu. Na stronie sklepu jest takie zdanie:
Von den Einnahmen gehen pro verkaufter Lok 100 Euro an die Deutsche Bahn Stiftung, um die vor dem Krieg flüchtenden Menschen zu unterstützen und gezielt Hilfe zu leisten.
które całkiem nieźle zostało przez Google przetłumaczone:
Za każdą sprzedaną lokomotywę 100 euro z dochodów trafia do Fundacji Deutsche Bahn, która wspiera ludzi uciekających przed wojną i udziela ukierunkowanej pomocy.
Porównanie cen tej konkretnej wersji Vectrona z cenami innych wersji pozostawiam już koledze @Bolutek.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 23 0
Taka, majowa, ciekawostka z Brawy:

Brawa 50586 - Schwerlastwagen Uaai 672.9, DBAG, Ep.V RWE.jpg

Nr kat.: 50586 - Wagon do przewozu ładunków ponadgabarytowych z ładunkiem (transformator), serii Uaai 672.9, DBAG, Ep.V RWE

18 osi!

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.976 10 2
Firma GHB (https://www.ghbintl.com) przedstawiła model dwuczłonowego elektrowozu DD-1 linii PRR (alternatywnie należących do PRR linii Long Island). Są to jedne z najstarszych elektrowozów tych linii, wprowadzone do eksploatacji już w 1910 roku w związku z zakazem używania parowozów na Manhattanie ( https://en.wikipedia.org/wiki/Pennsylvania_Railroad_class_DD1). Co ciekawe, jest to jedyny model tej firmy. Dwa pierwsze zdjęcia pochodzą ze strony firmy.

D6918848-273C-4BA7-9349-0AB129977F31.jpeg

2C1D407C-E52D-4352-B133-A886EFCF8755.jpeg

DDACCC19-18F2-4E30-BB2E-6E9AB055A92D.jpeg

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0

Załączniki

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
W sklepie Przystanek już dostępna biała cysterna GATX Piko 58994. Foto ze strony przystaneksklep.pl
Porównując zdjęcie z modelem Piko 54909-8 to jest to ta sama forma. Foto moje.
GATX.jpg
20220603_221425-001.jpg

Ostatnio edytowane:

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.414 3 0
No i tak jak myślałem. Piko nie zainwestowało w nową formę cysterny, zgodną z tym co pokazali na zdjęciu w katalogu. Klepią dalej na starej formie, którą mają od lat, a która i tak nie jest zgodna z żadną znaną mi cysterną jeżdżącą po Polsce (i chyba nie tylko). Tyle, że w przypadku tej "białej nowości" to już kompletna fikcja - ta cysterna w rzeczywistości ma przede wszystkim zbiornik z czterema pasami (wręgami) wzmacniającymi a nie sześcioma i jest też krótsza. O innych szczegółach nie wspominam.
O ile ta ciemna z białym napisem GATX ogólnie jako tako odpowiada oryginałowi, to obecna nowość z pewnością nie. A mogła to być ciekawa propozycja, bo w rzeczywistości cystern tej konstrukcji jeździ po naszych torach cała masa, choć częściej są to cysterny z logo GATX LOTOS niż sam GATX.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
No i tak jak myślałem. Piko nie zainwestowało w nową formę cysterny, zgodną z tym co pokazali na zdjęciu w katalogu. Klepią dalej na starej formie, którą mają od lat, a która i tak nie jest zgodna z żadną znaną mi cysterną jeżdżącą po Polsce (i chyba nie tylko). Tyle, że w przypadku tej "białej nowości" to już kompletna fikcja - ta cysterna w rzeczywistości ma przede wszystkim zbiornik z czterema pasami (wręgami) wzmacniającymi a nie sześcioma i jest też krótsza. O innych szczegółach nie wspominam.
O ile ta ciemna z białym napisem GATX ogólnie jako tako odpowiada oryginałowi, to obecna nowość z pewnością nie. A mogła to być ciekawa propozycja, bo w rzeczywistości cystern tej konstrukcji jeździ po naszych torach cała masa, choć częściej są to cysterny z logo GATX LOTOS niż sam GATX.
Ale chodzi Ci o to, że nie ma takiej cysterny w białym malowaniu? Czarna jest przecież z 6 "wręgami" typ 1695, i do niego jest zbliżona ta z modelu Piko. Ewntualnie typ 1697, ale nie dysponuję dobrym zdjęciem.

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.414 3 0
Tak, chodzi mi o to, że nie ma takiej cysterny (z 6-cioma "wręgami") w białym malowaniu. Ale nawet nie to jest najważniejsze, tylko to, że Piko pokazało w katalogu zdjęcie innej cysterny, tj. z czterema "wręgami" na zbiorniku a wydało to co widać, czyli model innej cysterny tez nie do końca realnej (o czym pisałem wyżej).
A swoją drogą, możesz podać skąd masz informacje o typie tych cystern, czyli "1695, 1697".

Edit:
Troszkę się pospieszyłem, teraz sprawdziłem na stronie gatx.eu i tam są podane typy tych cystern, 1695 i 1697 różnią się podporami zbiornika i nieco długością - 17000 mm i 16690 mm.
Są tam też pokazane rzeczone cysterny z czterema "wręgami" (jak ze zdjęcia Piko) i jest to typ 1687 lub 1688 - długość 15130 mm i 15240 mm.

Przykładowe zdjęcia z moich zbiorów, tutaj akurat z logo GATX LOTOS (biała i ciemno szara):
P1090301.JPG P1090299.JPG

I jeszcze jedno zdjęcie z innego tematu tego forum (moje są trochę słabej jakości):
1.14625812487_fe50c2e78b_b.jpg

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
skąd masz informacje o typie tych cystern, czyli "1695, 1697".

Edit:
Troszkę się pospieszyłem, teraz sprawdziłem na stronie gatx.eu i tam są podane typy tych cystern, 1695 i 1697...
Dokładnie ze strony GATX-u.
Faktycznie Piko co innego pokazało w zapowiedziach. Szkoda. Może białe cysterny tego typu gdzieś jednak jeżdżą?

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.656 37 1
Pokazała się nowa rodzina modeli firmy BRAWA - czyli standardowy wagon kryty Gs w rożnych odmianach a wśród nich model wagonu 23K w malowaniu kolei węgierskich : https://www.erail.gr/en/shop/brawa-50126-covered-freight-car-gze-of-the-mav-epoch-iii/
IMG_20220526_183619-510x510.jpg

w "realu" na początku lat 60tych równolegle z budowanymi wagonami typu 23K przez Pafawag Wrocław dla PKP były tez budowane takie same wagony dla kolei węgierskich. Różniły się od pekapowskich wyglądem drzwi - węgierskie miały blachę od strony poręczy. Co ciekawe w modelu tego nie uwzględniono ale uwzględniono polską tablicę przestawcza i ryfle na dachu czyli detale, które odróżniają polskie UIC- owskie Gs-y od reszty produkowanych w innych państwach europejskich

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187