• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości GPM

Qmaty

Znany użytkownik
Reakcje
5.836 235 3
Żadnym swoim modelem nie przejechałem nawet kilku centymetrów, jeśli ktoś chce RC to sobie poradzi z ruchomymi kołami.
Fajnie, że ktoś uruchomił masową produkcję bez brania zaliczek i oszustw. Jakość produktu natomiast zweryfikuje prawo rynku.

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Co prawda nie jest to druk 3D, ale dzisiaj na giełdzie modelarskiej w Katowicach na stoisku GPM nabyłem takie oto dwie nowości. Na stoisku można było je obejrzeć złożone i Kanciokowi nie mogłem się oprzeć o_O

IMG_20210307_110028.jpg

Do Jelcza śmieciarki były dostępne kubły na śmieci jako druk 3D, oprócz tego widziałem Syrenę 105 też jako druk 3D.

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Do Jelcza śmieciarki były dostępne kubły na śmieci jako druk 3D, oprócz tego widziałem Syrenę 105 też jako druk 3D.
Skoro mają projekty Jelczy w kartonie, to i z czasem pewnie wersję drukowane opracują.
ps.
Syreny już zapowiadane były na początku lutego że są opracowywane - skoro pojawiły się już na giełdzie, to niebawem zapewne do sklepu trafią (szkoda że nie cyknąłeś żadnej foty Syren) :)

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Skoro mają projekty Jelczy w kartonie, to i z czasem pewnie wersję drukowane opracują.
Z drugiej strony jakby nie patrząc wcześniej już wypuścili trochę różnych pojazdów ciężarowych w wersji kartonowej i na tym się skończyło. Z resztą mi tam nawet wersja kartonowa pasuje, bo za niedługo przez te wydruki człowiek się tak rozleniwi, że się wyjdzie z wprawy w sklejaniu :X3: :ROFL:
Syrena była chyba tylko jedna na stoisku jak dobrze kojarzę, ale nie pomalowana, sam goły wydruk. Trochę żałuję, że nie porobiłem zdjęć, bo było na ich stoisku na czym oko zawiesić, nie wspominając już o modelu tramwaju 102N :)

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Nysa 522 ambulans wygląda na żywo tak jak na foto. Też wydruk biały i od biedy można bez malowania postawić na makiecie, czy w gablocie. Ciekawostką jest zestaw dodatkowych drzwi: tylne, boczne kierowcy i pasażera, a dzięki nacięciom od środka można zrobić wersję z otwartymi dowolnymi drzwiami. W sumie przy pewnej wprawie można by zrobić ruchome drzwi, więc jest potencjał.

Załączniki

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Tu mój model Nysy 522. Standardowo do powiększenia, tak jak w Żukach otwory w kołach, żeby móc je założyć na piasty. Szkoda że felgi i opony nie są jako osobny element jak ma to miejsce m.in. w Tarpanach, Polonezie czy dużym Fiacie. Znacznie ułatwiłoby to malowanie tych elementów i sam efekty byłby lepszy. Linie drzwi mogłyby być bardziej wyraziste. Poniżej fotki, przyznam że w realu to maleństwo wygląda dużo lepiej :)

IMG_20210312_165000.jpg IMG_20210312_165020.jpg IMG_20210312_165038.jpg IMG_20210312_165104.jpg IMG_20210312_165112.jpg

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
963 2 0
Ładowarka Ł 34 (GPM) z Huty Stalowa Wola.
Lekko nie było
W pełni funkcjonalna.
Ruchoma łyżka, tylni most wahliwy, przegub skrętny. Tylko koła w miejscu stoją???

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Model ładnie wyszedł. Ale te światłą czerwone z tyły to chyba już twórczość własna. Powinny być w pomoście poziomo.

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
963 2 0
Tak
W zasadzie możesz jeszcze dorobić brakujące elementy w wysięgniku. W którymś wątku jest to ładnie pokazane :)
W zasadzie możesz jeszcze dorobić brakujące elementy w wysięgniku. W którymś wątku jest to ładnie pokazane :)
Tak , czytałem i myślałem o tym ale przeglądając internet, z tym wysięgnikiem nie jest tak jednoznacznie. Są wysięgniki wzbogacone o dodatkową belkę są u bez.
Myślę jeszcze o przewodach hydraulicznych.
Ale na tę chwilę nie wiem jak to zrobić?
Odstawiam żółte u biorę się za czerwone też z GPM-u Vistula tyle że z kartonu.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Nigdy nie spotkałem się w katalogach by w Ł34 były montowane w ten sposób. W E534 tak ale nie w ł34? Widziałem co prawda zdjęcie na którym były zamontowane w podobny sposób ale nadal uważam że jest to twórczość własna. Choć jako, że jestem człowiekiem mogę się mylić.