• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości GPM

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Ale działaj z podnośnikiem, możesz dorobić też cysternę na mleko (do chłodni idealne uzupełnienie), szambowóz, izotermę - do Starów masę rzeczy można jeszcze zrobić :) Jelczy też brakuje :)
Wszystko się tworzy i jest już na mniejszym bądź wiekszym stopniu zaawansowania. Ja zawsze staram się znaleźć oryginał i pomierzyć oraz zebrać jak najwięcej dokumentacji technicznej. To zajmuje najwiecej czasu z całego projektowania, ale to procentuje wieloma detalami np w podwoziu (np rama żuka) czy tym że ludzie chcą kupować koła do innych swoich modeli.

GPM ma o tyle łatwiej, że wiele modeli mają rozrysowane w 2D.
Ale bardzo się cieszę, że tak odważnie weszli (i nie tylko oni) w modele polskiej motoryzacji. Poniekąd chyba trochę (do spółki ze Sławkiem) to sprowokowaliśmy

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 10 0
Jeden minus GPM ma - zdecydowanie za długi czas realizacji zamówień. Zakupione i opłacone we wtorek, mamy piątek i nadal przesyłka nieobecna w aplikacji inpostu, czyli jeszcze nie została przygotowana :/ Też tak mieliście, czy tylko ja mam pecha? :)

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 10 0
Właśnie dotarła przesyłka z Bizonem. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda elegancko, felgi i opony jako osobny element (te ostatnie z nadrukiem producenta, czyli Stomilu). Wszystkie delikatniejsze elementy wydrukowane w zabezpieczającym koszyczku (podobnie w Ł-34 było - bardzo dobry patent). Rura opróżniająca zbiornik z ziarnem jest elementem ruchomym i tu niestety uszy zawiasów w nadwoziu są zbyt delikatne i jednego ucha u mnie brakuje - w tym elemencie można by odrobinę przeskalować grubość by się lepiej trzymał i drukował. A żeby nie było wątpliwości do moich kompetencji w ocenie kombajnu dołączam też zdjęcie odpowiedniego dokumentu :))) Tym razem pudełek z elementami był sporo :)

01-Bizon.jpg 02-Bizon.jpg 03-Bizon.jpg 00a-Bizon.jpg

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 10 0
Dodatkowo w przesyłce był próbny wydruk Fiata 125p-1500. Jeszcze jest w fazie projektowania, więc ostateczna wersja będzie poprawiana. Tym razem felgi są drukowane wraz z podwoziem i wydaje się, że są solidniej umocowane, a opony jako osobny element. Wydają mi się, że jakby za niski profil miały, ale może to złudzenie. Warto by było jakby były drukowane z podobnego materiału jak opony w Bizonie... A to pierwsze zdjęcia próbek:

Załączniki

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 10 0
Opony specjalnie nie sa. Niestety.:(
Po złożeniu na sucho Fiata okazuje się, że jednak opony pasują zmierzyłem mikrometrem i jest to odpowiednik 165/80/R13, czy opony do Fiata 125, bo razem z częścią schowaną w feldze wyjdzie około 1,5mm wysokosci :) Dodatkowo felga i wnętrze opony są lekko stożkowe - dzięki temu solidnie się trzymają bez klejenia i można zmieniać na zimówki jak śnieg spadnie na makiecie :p

Załączniki

Ostatnio edytowane: