• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.890 47 0
Tymczasowe wyeksponowanie moich EN57. Docelowo ma być gablota wisząca w wymiarze wewnętrznym na długość i szerokość jednostki, które będą stały jedna pod drugą. Ilość planowanych jednostek tak około 10-12.
20250212_214152.jpg
20250212_214200.jpg

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
53 5 1
Moja skromna kolekcja która się powiększa. Ostatnio udało mi się trafić taką oto fajną gablote w super cenie.
Bardzo fajna gablota. Ważne, że rama z drewna 
A czasem może sobie sobie zrobić jej modernizację, tył z wcięciami i szkło 5-6 mm.
Jaka szerokość? Więcej jak 160 obstawiam, też wyrwałem w dobrej cenie, jest na 150 to wchodzi 4 x osobowy i lokomotywa

Załączniki

Góral-wwa

Nowy użytkownik
Reakcje
20 0 0
Bardzo fajna gablota. Ważne, że rama z drewna 
A czasem może sobie sobie zrobić jej modernizację, tył z wcięciami i szkło 5-6 mm.
Jaka szerokość? Więcej jak 160 obstawiam, też wyrwałem w dobrej cenie, jest na 150 to wchodzi 4 x osobowy i lokomotywa
Wymiary wewnętrzne 160 na 58 cm , w środku są dwustopniowe półki a to wszystko za 200 zł i to rzut beret od domu. U mnie 5 osobowych i brakuje deko aby weszła siódemka, zostaje spróbować zmienić sprzęgi...

Załączniki

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
53 5 1
U mnie 5 osobowych i brakuje deko aby weszła siódemka, zostaje spróbować zmienić sprzęgi...
Fajnie jak widoczne jest też czoło lokomotywy, no ale za 2 stówy też bym brał te gablote i się nie zastanawiał.
Może w przyszłości zbudujesz sobie drugą taką na 5 wagonów i lokomotywe z zapasem na ekspozycję czoła lokomotywy.
A obecna gablote używać ma składy towarowe.
A na pewno powinno wejść 3x oliwkowy osoby z bagażowym PMX (króciutki wagonik na 2 wózkach) i jakaś lokomotywa w malowaniu fabrycznym. Lub pietrus kompletny 4 czlonowy i jakiś sputnik/parowóz

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.734 53 2
Myślę, że dobrą praktyką w wymiarowaniu gablot powinno być stosowanie wielokrotności 31 cm (czyli długość modelu wagonu standardu Z, wynosząca w skali H0 - 30,3 cm). Na przykład zamiast gabloty o szerokości użytkowej 150 cm, lepiej zrobić taką na 155 cm, dzięki tym paru centymetrom zmieści się 5 a nie 4 wagony typu Z :)

Góral-wwa

Nowy użytkownik
Reakcje
20 0 0
Myślę, że dobrą praktyką w wymiarowaniu gablot powinno być stosowanie wielokrotności 31 cm (czyli długość modelu wagonu standardu Z, wynosząca w skali H0 - 30,3 cm). Na przykład zamiast gabloty o szerokości użytkowej 150 cm, lepiej zrobić taką na 155 cm, dzięki tym paru centymetrom zmieści się 5 a nie 4 wagony typu Z :)
Sam byłem blisko budowy gabloty i jako początkujący modelarz nie brałem tego pod uwagę, patrząc na gotowe nigdzie nie było informacji że możesz zmieścić taki czy inny skład, więc z automatu myśląc o ewentualnym wykonaniu też nie brałem tego pod uwagę. Trafiła się gotowa więc brałem z uśmiechem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19