• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

Reakcje
52 0 0
Kolego @donbal - fajna kolekcja!!!
To dla mnie jeden z najfajniejszych wątków - fajnie że odżył!
Czy mógłbym zapytać jakiej długości jest gablota (podejrzewam że ma 300 cm) i czy półki są ze szkła czy z pleksi oraz jak są zamontowane - czy tylko na krańcach, czy również jakość po środku. Pytam, bo długość półek sugerowałaby by się naturalnie wyginały, ale zupełnie tego nie widać. Gablota wygląda bardzo estetycznie i lekko, dzięki czemu nie optycznie nie rzuca się w oczy - widoczne są praktycznie wyłącznie modele.

A tu mały apel:-
Do Przeeeeszaaaaacownej Braci Kolejkowej,
idzie jesień, czas przewietrzyć szafy, skrytki, piwnice, strychy... Wyciągnąć modele postawić na półce i dla potomności cyknąć zdjęcie :)
Na zachętę przewietrzyłem własne bipy :) Gablotka własnej konstrukcji, zatem proszę łaskawie przymknąć oko na nierówności i krzywizny, o jakości zdjęć nie wspominając.
Może ktoś odgadnie relacje poszczególnych składów? :)
Gablota ma prawie 240 cm a krótka relacja z budowy tutaj https://forum.modelarstwo.info/threads/makieta-modułowa.28219/page-3#post-1091090

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.373 172 19
...chyba, że.pomieszczenie jest jak bunkier, czyli ma system wentylacyjny wyposażony w zestaw filtrów;)

Pozdr,...

ps. qrcze, co by nie gadać, Bipy / Bhp'y mialy coś w sobie... A kolekcja (mimo, ze H0*) zacna:D(y)

*) sam preferuje N'kę
Bez przesady, rekuperator z wymienianymi filtrami robi robotę i to nawet w całym mieszkaniu, domu.

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
621 4 1

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.553 155 0
No dobra, to i ja se zrobiłem półkę. Znaczy półka jest z Ikei, na niej kawałki płyty meblowej docięte tak aby stworzyć schodki, na których leżą tory Piko z podsypką. Do torów podłączyłem zasilanie z centralki Z21, tak aby modele mogły świecić i wydawać dźwięki. Mieści się 5 krótkich składów. Czekam jeszcze na elementy z plexi, z których powstanie przezroczysta obudowa, żeby się nie kurzyło. :)

20241022_101334.jpg

20241022_101348.jpg

20241022_101358.jpg

20241022_101408.jpg

20241022_101420.jpg

Reakcje
2.807 79 12
No dobra, to i ja se zrobiłem półkę. Znaczy półka jest z Ikei, na niej kawałki płyty meblowej docięte tak aby stworzyć schodki, na których leżą tory Piko z podsypką. Do torów podłączyłem zasilanie z centralki Z21, tak aby modele mogły świecić i wydawać dźwięki. Mieści się 5 krótkich składów. Czekam jeszcze na elementy z plexi, z których powstanie przezroczysta obudowa, żeby się nie kurzyło. :)

Zobacz załącznik 1080446

Zobacz załącznik 1080447

Zobacz załącznik 1080448

Zobacz załącznik 1080449

Zobacz załącznik 1080450
...schodki to powiedziałbym, że klasyk.
Z tą centralką, to niezły pomysł..., przynaniej nie trzeba kombinować jak podświetlić model, żeby nieodjechał...

Pozdr,...

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.553 155 0
Kolega @Arekmiz ma dobry gust co do stolarki, mam biurko robione na zamówienie w identycznej okleinie drewna ;)
[OT] Z płyt meblowych ciętych na wymiar i oklejanych obrzeżami na zamówienie to ja już czwartą czy piątą garderobę / szafę wnękową robię, obecnie w przedpokoju w nowym domu w Gnieżdżewie. Gdybym zamawiał u stolarza / w firmie z montażem to koszty każdej takiej zabudowy byłyby min. dwa razy większe. :) A resztki takich płyt też można wykorzystać, choćby na półkę z modelami. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19