• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nanofaktura - modele, nowości.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.126 36 0
@Zender przeznaczyłeś tyle czasu na krytykę rozmaitą (w większości bicie piany), a nie byłeś w stanie wskazać konkretnych uwag popartych zdjęciem jakie błędy trzeba wyeliminować. Wobec powyższego nie sądzę aby marzył Ci się ten model, ale raczej kolega nanofaktura stoi Ci z jakiegoś powodu ością w gardle. Nie wnikam z jakiego, ale tak się dziwnie składa, co obserwuję już od ponad 10 lat obecności tu na forum, że szczególne dotkliwa krytyka nowości jest prowadzona przez użytkowników o bardzo krótkim stażu. Choć nadzwyczaj dobrze we wszystkim zorientowanych. Co do ramy wywrotu to chyba wiesz co znaczy termin modelarstwo redukcyjne?

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Heniek zgadza się. To jest albo konkurencja (bardzo prawdopodobne) albo jakiś mały człowiek, dla którego dużo pomogła by maść na ból d..y :) Dlatego piszę że szkoda czasu na takie rozmowy w tym tonie. Niech sobie zainstaluje program do 3D i działa. Wtedy sobie zrobi taki model jak mu odpowiada. Ja jako klientów takich ludzi nie potrzebuje, ale zarazem niezmiernie interesuje mnie fakt że komuś chce się tak wbijać szpile. Albo człowiek nieszczęśliwy albo konkurencja. Także piszcie sobie co chcecie, macie do tego prawo, ale nie myślcie że ja Waszymi żalami się będę przejmował. Nie podoba się, proszę iść szukać innego producenta.
Co innego jak ktoś grzecznie napisze, z dobrego serca. Ale to można wyczuć. Za płacze i żale dziękuje.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.586 387 20
Panowie! DOŚĆ!!! Proszę o spokój i rzeczową dyskusję. Redukcja modeli to jedno, a zgodność z rzeczywistością to drugie. Redukcja do skali powoduje czasem przeskalowanie drobnych elementów, a czasem pominięcie pewnych drobiazgów. Natomiast nieprawidłowy kształt, czy nieprawidłowe wymiary to już błąd produkcji.
A tak nawiasem mówiąc producent modeli powinien zapoznać się jakie były wypuszczane oryginały, jakie miały wymiary, jakie zabudowy, jakie kolory itp.

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Aha powinien... Nic nie powinien. Powinienem zrobić, a mogę też tego nie zrobić, co ja uważam za stosowne.
Po drugie to nie sprzedaje w sklepie modeli pomalowanych, więc nic mi do tego jak były malowane. Ja modeluje bryły 3D. Modelarze malują sobie je jak chcą, wiec proszę wybaczyć takie stwierdzenia.

kolejTT

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 10 1
A tak nawiasem mówiąc producent modeli powinien zapoznać się jakie były wypuszczane oryginały, jakie miały wymiary, jakie zabudowy, jakie kolory itp.
Zdecydowanie popieram.
Aha powinien... Nic nie powinien. Powinienem zrobić, a mogę też tego nie zrobić, co ja uważam za stosowne.
Specjalnie tak napisałem (że nie mam pojęcia) i wiedziałem, że ktoś się przyczepi. Trafiłem.
no comment

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 24 0
Kwestia jest taka, że nie wszyscy się na wszystkim znamy i po prostu dla wielu osób wyrób staro, jelczo albo ursusopodobny jest wystarczający. I część producentów "jedzie" właśnie na tym, że nawet jak to będzie kasztan z babolami to i tak się sprzeda. A w sumie tylko tyle się koniec końców liczy. To czy ktoś go sklei, pomaluje i będzie szczęśliwy czy będzie próbował go maksymalnie poprawić przebudowując połowę czy tylko kupi i będzie narzekał, że wszystko jest źle nie ma znaczenia dla producenta jak długo hajs się zgadza. Gdybyśmy natomiast byli jako konsumenci bardzo wybredni - no to wtedy z takim podejściem by nikt nic nie ugrał.

Modele od nano są ładnie wydrukowane. Miałem w rękach Stara i wózek Stali. Nie moja tematyka (mnie tam w sumie głównie architektura interesuje) więc nie sprawdzałem na ile modele są zgodne z oryginałami i pewnie sam bym kupił...

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Niestety kolego @Nanofaktura właśnie zderzyłeś się z rzeczywistoscią. Niezbyt ładnie się pokazałeś i troszkę niesmacznie mi się zrobiło. To moja osobista opinia. Też modeluję w 3d i to pewnie dużo dłużej niż ty, w tym zawodowo. Przekrój klientów jest ogromny, od niewiedzących po wymagających. Mówienie komuś, by dał sobie spokój gdy zgłasza uwagi do produktu, to nie jest profesjonalne podejście. Niezależnie czy są konkretne, czy nie. Nie robimy zabawek które mogą się podobać lub nie. Robimy modele, które są zgodne z realnym obiektem albo nie są modelem. Uproszczenia to jedno (np. technologiczne) a zwykłe babole to drugie. Druk 3d ma to do siebie, że zawsze można poprawić. I wypadałoby. To nie forma za 100 tysięcy. To zwykły model 3d który można rzeźbić w nieskończoność. Jeśli się tobie nie opłaca wprowadzać zmian, to trudno. Ale wypada napisać, że "owszem są odstępstwa, dziękuję za czujność, ale chwilowo nie planuję poprawiać modelu".
W wolnym kraju żyjemy i nikt ci nie zabroni być przeciętnhm producentem czy nawet słabym. Rynek sam nauczy cię jak reagować na pewne sygnały.
Z drugiej strony kolego @Zender - o ile się z Tobą zgadzam w kwestii dokładności modelu i wymagań wobec producenta, o tyle warto dokładniej określić co powinno być poprawione. To nie pierwszy model od Nanofaktury, który ma błędy. Wiemy, że kolega robi raczej ze zdjęć. Wiem, że konkurencja jeździ i mierzy oryginały. Może warto albo lepiej pomóc koledze, albo zmienić sklep? Odobiście wskazałem koledze Nano kilka baboli w Starze, nie doczekałem się odpowiedzi że o poprawkach nie wspomnę. I nie kupiłem. Trudno. A jestem czuły na geometrię. Do tego stopnia, że zrobiłem swojego ziła, bo te dostępne na rynku wręcz mnie wkurzały. Pewnie też zrobię swojego stara jelcza i co tam będę potrzebował.
Ale pamiętać trzeba, że są klienci, którym 100% zgodnosci nie jest potrzebne i być może do nich adresowane są te produkty. Jelcz Wojtka wykonany mistrzowsko (ukłon do kolan), charakter utrzymany. Wygląda dużo lepiej niż mój jelcz z GPM... mimo błędów ramy, czy cokolwiek tam dostrzegasz...
Podsumowując - na szczęście mamy wybór.

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Astro ale ja nie mam z tym problemu. Mogę zderzać się z rzeczywistością. Każdy ma swoją opinie, i ja mam swoją i nie każdy musi ją podzielać.
Wszystko napisałem w tym temacie co sądzę o tej sytuacji, i nic już dodawać nie mam potrzeby.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
No nie wiem... z twoich wypowiedzi wynika raczej, że się pogubiłeś, z jednej strony piszesz, że masz w nosie opinie i opiniujący mają dać sobie spokój, bo twierdzisz, że nie potrzebujesz dwóch świadomych klientów, a dwudziestu nieświadomych i tak uzbierasz, jak ci nikt nie będzie w twoim reklamowym wątku wytykał błędów, a jednak prosisz o zdjęcia, bo nie wiesz jak ten traktor wygląda z drugiej strony., ale to moja opinia i nie musisz jej podzielać... bo w końcu co ja tam wiem...

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
A ja nie zgadzam się z tym co Ty napisałeś, i tak możemy w kółko. Po prostu zakończmy może ta dyskusję, bo szkoda na nią czasu. Ja wracam do pracy.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Ja tam się na ciągnikach nie znam, więc nie ma co bić piany, ale jest tu na forum nasz kolega specjalista od ciągników. Trochę ich już zrobił, więc może jego zapytać o zdanie i pomoc w tym temacie. Myślę, że Daniel nie odmówi.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.