• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Nadszedł czas na spełnianie marzeń

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5
Może że "od czapy" spytam - czemu chcesz aż taki gruby korek kłaść skoro podsypka tłuczniowa nie jest w rzeczywistości aż tak gruba? Te 2mm nie wystarczą?

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Ale naprawdę nie wchodź w pikulce. nie mam jeszcze makiety, ale jak czasem rozłoże na torach moją polonię, wawela, albo najnowsze wagony kiepury to...piękno w czystej postaci. Zdjęcia tego nie oddają to trzeba na własne oczy zobaczyć. Pamiętam jak przyszły do mnie pierwsze wagony ACME właśnie polonia. Otwarłem pudełko i aż zabrakło mi tchu takie mi się to piękne wydawało.
-nie wszystko co od PIKO jest bee...np nowe francuskie pasażery w skali 1:87 i cenie około 100zł są bardzo dobrze zrobione i oznaczone.
Widze Mair81 że szybko stałeś się znawcą taboru i producentów...

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za podpowiedź. Może faktycznie się sprawdzi? Widziałem wątek o małej demolce - wpadłem na niego szukając sposobu malowania torów... Współczuje :( A co do grubości - o ile się dobrze wczytałem w forum, to większość robi właśnie na 5mm.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
RS11 a gdzie napisałem że się znam. Napisałem tylko jakie były moje odczucia jak zobaczyłem na własne oczy wagony Acme. I przykro mi ale Piko jest o wiele gorszą firmą i co do tego nie trzeba być znawcą. Trzeba być fanatykiem motoryzacji aby być świadomym różnicy pomiędzy ferrari a dużym fiatem ?

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5
matt_32 - polecam cykl artykułów pana Leszka Lewińskiego na temat budowy makiet kolejowych (dostępny na pzmk.org.pl). Poleca on tam właśnie "fałszywą podsypkę" (czyli np korek) grubości 2mm. Wyznaję zasadę że najważniejsze jest co się komu podoba ale 5mm korka pod torami wydaje mi się optycznie zbyt dużo.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
454 8 0
W Poznaniu dostaniesz tutaj. Mają bardzo duży wybór i dobre ceny. Można wysyłkowo lub osobiście.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
RS11 a gdzie napisałem że się znam. Napisałem tylko jakie były moje odczucia jak zobaczyłem na własne oczy wagony Acme. I przykro mi ale Piko jest o wiele gorszą firmą i co do tego nie trzeba być znawcą. Trzeba być fanatykiem motoryzacji aby być świadomym różnicy pomiędzy ferrari a dużym fiatem ?
Widze że nie rozumiesz, modelarstwo to nie motoryzacja, jedna firma nie robi wszystkiego i trzeba się posiłkować innymi modelami. Popatrz na PIKO stonkę jakość do ceny=sukces, kupili nawet Ci co mają stonkę od EFC-loko. Nie patrz przez pryzmat jednej firmy. ACME robi ładnie i daje dużo detali we wnętrzu, ale przed nimi już też byli inni i np w 1968r francuska firm RMA zaprezentowała pierwszy wagon w skali 1:87 i z "bajerami" we wnętrzu, łóżka drabinki szyby grawerowane jak w oryginalnym wagonie,
w latach 80tych wypuściła sypialny TEN z tkaninowymi kocami na łóżkach!

rmab22.jpg

rmab52.jpg

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki "Marqus" - wcześniej, też patrzyłem na tą stronkę. Podkład już w drodze, rano w poniedziałek będzie i można zacząć dalsze prace. Zdecydowałem się jednak ostatecznie na 5 mm.
Mam prośbę - dzisiaj postanowiłem raz jeszcze zastanowić się nad moim planem. Bo od jutra jak zacznie się wycinanie materiału to na zmiany będzie za późno. Czy możecie rzucić na to okiem :)

Widzę, że opis wpisał się mikro, ale plan jest chyba dość czytelny?! U góry, na tunelu do wymiany składów, ma być miasto. Zejście na plac przed dworcem kładkami. W rzeczywistości to mało realne, ale możne wyjść ciekawie. Ostatecznie ma bawić. Tory od lewej w środku manewrowe - do odstawiania składów pasażerskich, od prawej - może magazyn, może bocznica węglowa.

Zastanawiam się, czy zwrotnice na stacji użyte są sensownie.

Jeśli znajdziecie chwile i chęci to proszę o opinie.
ostateczny.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
Ogólnie schemat niezły, daje sporo możliwości zabawy. Jednak jakoś średnio mi się podoba dojazd do torów postojowych przez tunel. Nie wiem, jak jest z promieniami łuków, ale może dałoby się zrobić jeszcze jeden tor po wewnętrznej stronie prawego łuku, łączący bezpośrednio dolną stację z tym zespołem bocznic w środku? Np. jako przedłużenie drugiego od góry żeberka z prawej strony? Miałoby to dodatkową zaletę, że dwa pociągi mogą jeździć w kółko, a niezależnie można bawić się manewrami między stacją a bocznicami.

Poza tym jak zwykle nie podoba mi się rozjazd podwójny symetryczny po prawej stronie. Poza tym te tory bocznicowe w środku trochę bym urozmaicił, żeby nie były wszystkie równoległe do siebie i w równych odstępach - będzie ciekawiej.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Uzupełniając wypowiedź Andrzeja:
1. Ten rozjazd podwójny symetryczny na dole zamieniłbym na rozjazd łukowy i zwykły prawy...aby dojazd do dolnego toru zewnętrznego był, jak po lewej stronie. Z ewentualnym rozjazdem, by zostawić tą bocznicę w prawym dolnym rogu.
2. Środek: tor, od którego odchodzą bocznice na prawą stronę przedłużyłbym, bo to tor wyciągowy i powinien być przynajmniej tak długi, jak najdłuższa bocznica po prawej. :)

A tak, to git i powodzenia :) (y) i wytrwałości.

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :) i dobre rady. Wrzucam plan po powyższych sugestiach. Nie wiem tylko, czy to się trochę wszystko nie rozjechało. Na 100 % bardzo skrócił się drugi peron.

po poprawkach.jpg
[DOUBLEPOST=1392045808][/DOUBLEPOST]
Ja proponuję abyś zrobił sobie jakąś dioramę i wtedy zabrał się za coś większego. Wierz mi na słowo ;)
Wierze, że byłoby łatwiej może odrobinę, ale jak już się zabieram za coś to choćby trwało to znacznie dużej wole taki konkret... Staram się uważnie czytać forum, by nie wpakować się na minę. Obym potrafił uczyć się na błędach innych ;)

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
w trakcie przeróbek wyszło mi jeszcze coś takiego. Hm... Mało miejsca, ale za to długi peron, sporo możliwości manewrowych ;)
fffff.jpg

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ułożyłem na mojej płycie ten drugi plan - zmieścił się :) i jeździ się nice. No cóż - trochę kasy pójdzie - ale powoli, powoli, przecież od razu nie muszę mieć wszystkiego :) Jak mówi stare porzekadło - Krakowa od razu nie zbudowali. Skoro za Twoją radą Kris - planowałem ponad rok, by w moment nie spieprzyć - skoro stół już stoi, skoro tory już kupione na układ wystarczą, to cóż ... brniemy dalej :)

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.421 0 0
Wydaje mi się, że trochę przeholowałeś. Rozumiem, że zrezygnowałeś z tuneli? Czyli jeden poziom?
Jeżeli tak to będzie bardzo ciasno, tory zajmują większą część makiety. Praktycznie można zapomnieć o zabudowie terenu.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Wydaje mi się, że trochę przeholowałeś. Rozumiem, że zrezygnowałeś z tuneli? Czyli jeden poziom?
Jeżeli tak to będzie bardzo ciasno, tory zajmują większą część makiety. Praktycznie można zapomnieć o zabudowie terenu.
Racja, ale jak kto lubi :)
Za to kolega matt może sobie pozwolić na mnóstwo zabawy manewrowej :)

A skoro płyta jest, tory są, to czas, aby dociąć korek i przykleić tory :) Matt, zamierzasz używać napędów podmakietowych? :)

PS. A planujesz tam jakiś dworzec ? Bo tak nie bardzo widzę dla niego miejsce. Sam budynek może się zmieści, ale....

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No lokomotywownia to już raczej nie wejdzie - chyba, że nogą upchnę ;) Jeśli chodzi o sterowanie rozjazdami to myślę albo o siłownikach albo o CONRADACH. Choć oryginalnych PIko też mam kilka i je myślałem wmontować na wierzch w zwrotnicach, które będą niewidoczne w tulneu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 8
Planuję 42