• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Nadszedł czas na spełnianie marzeń

OP
OP
matt_32
Reakcje
0 0 0
Witam, po przerwie z mojej strony. Jak widzę postępy innych to aż mi wstyd. Ja niestety utknąłem na planie. Nic nie spełnia moich oczekiwań. Chciałoby się mieć wszystko i na nic nie mogę się zdecydować. Dlatego też proszę Was - mądrzejsi koledzy - byście spojrzeli na ten plan

dwa poziomy.jpg

Trochę oczywiście kręcę nosem, bo interesuje mnie przede wszystkim ruch składów pasażerskich a tu to dłuższych niż 4 wagony raczej nie wstawie.
szary kolor od góry to wjazd na górę - dwa pierwsze tory
dwa następne zjazd w dół
kolor fioletowy tory ukryte pod makietą

co myślicie
dzięki za cenne opinie

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Trudno mi wypowiedzieć się na ten temat nie mając poparcia w postaci swojej propozycji w scarmie.
Mogę jedynie napisać, że logistycznie nie jest źle, ale ...po co ?
Po co aż tyle torów szlakowych, przez które bocznice zagracają środek makiety i niewiele tam wstawisz...może nastawnia Ci się zmieści...
Jeśli chcesz mieć długie składy pasażerskie, które śmigają, ogranicz ilość torów szlakowych. Szczególnie, że ilością miejsca nie grzeszysz.
Lepiej zrobić szlak dookoła u góry (2 torowy), 1 stację z bocznicami i torami postojowymi + jeden lub 2 zjazdy do "stacji podziemnej", która będzie "magazynem" pociągów.
To powszechna praktyka. Aż dziw, że w Polsce tak mało budujących makiety za to się bierze. Skoro już chcesz zrobić 2 poziomową makietę, to może właśnie w ten sposób :) ?

OP
OP
matt_32
Reakcje
0 0 0
no właśnie o ten magazyn pociągów najbardziej mi chodzi, by stworzyć jakich ruch na makiecie, jeden wjeżdża, drugi wyjeżdża... to co całość do poprawy?[DOUBLEPOST=1376507980,1376507302][/DOUBLEPOST]z drugiej strony taka ilość torów szlakowych by mogło niezależnie jeździć kilka pociągów

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Tak, do poprawki. Plan wklejony przez Marcina jest git, ale wymaga więcej miejsca. Co nie zmienia faktu, że można by nad nim popracować - nad ograniczeniem go do wymiarów Tobie pasujących.
Co do puszczania większej ilości pociągów....na torcie...No nie wiem. Rzeczywistość może okazać się rozczarowująca, kiedy większą ilością składów jeżdżących jednocześnie steruje jedna osoba...Jak pokazują imprezy modelarskie-nawet grupie osób czasem trudno ogarnąć kilka pociągów naraz ;)

Powtarzać to będę do znudzenia: Lepiej 2 lata planować, niż spier....ć przez 2 godziny. ;)

OP
OP
matt_32
Reakcje
0 0 0
no ostatnie zdanie trochę postawiło mnie na nogi, bo już myślałem ze totalne dno mnie ogarnie w tym patrzeniu na te plany torowiska, ale powoli już sam nie wiem, co mam zrobic[DOUBLEPOST=1376592303][/DOUBLEPOST]tak naprawdę na tym układzie torowiska mogą jezdzic dwa gora trzy pociągi bez zbędnego angażu w sterowaniu jak zlikwiduje tory szlakowe to... będzie tam możliwość bezkolizyjnego ruchu tylko dla jednego pociągu[DOUBLEPOST=1376592463,1376592057][/DOUBLEPOST]próbuje się trochę bronić :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Tak na prawdę, to przed planowaniem musisz sobie odpowiedzieć na szereg pytań... Pisało się o tym na forum szereg razy, ale nikomu nie chciało się tych pytań usystematyzować raz, a dobrze :)
Podstawowe pytanie: co chcesz mieć na makiecie? (chodzi o klimat: miejski, wiejski, industrialny, kolejowy-bez rozszerzonego budownictwa, itd)

Reszta pytań łączy się z powyższym...(ilość, jakość, firma torów, wielkość stacji, jeśli takową w ogóle przewidujesz...itd.) :)

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
366 5 1
Aż się nie mogę powstrzymać! A może na początek zacząć od prawidłowego nazewnictwa. Po torowisku jeździć się nie da:podstepny:!!! Pociągi jeżdżą po torach!!!!!

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Powtarzać to będę do znudzenia: Lepiej 2 lata planować, niż spier....ć przez 2 godziny. ;)
Firmowe stwierdzenie Krisa, ale jakże prawdziwe :)

Matt, przegadałeś wątek Krisa..? Tam na prawdę są ciekawe rozwiązania i układy torowe. Możesz też znaleźć coś ciekawego w necie wpisując w wyszukiwarkę "free trackplans" i jest tego od metra. Mnie osobiście nie przekonuje taki układ jak pokazałeś ostatnio. Jak dla mnie za dużo torów :) Fakt że ładne co się komu podoba i są gusta i guściki ale nawet dużą ilość torów można jakoś zgrabniej ułożyć. I na Twoim miejscu nie nastawiałbym się na sterowanie kilkoma składami na jednej makiecie. Nie jest to prosta sztuka. Osobiście miałem okazję pobawić się ostatnio sporą makietą i powiem Ci że jazda dwoma składami (bez kolizyjnie) potrafi przyprawić o siódme poty, szczególnie dla nie wprawionego maszynisty.

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam po przerwie. Tak wiec tory udało się skompletować, a co najważniejsze - przygotować stół, na którym będzie powstawała makieta. Teraz to już sama przyjemność.
1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
ja się nie powinienem wypowiadać wogóle, bo nic nie zrobiłem jeszcze do tej pory, ale....kurcze stary naprawdę wolałbym mieć połowę mniej taboru ale rzeczywistego a nie fikcyjnego.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
ok, sorki za tą uwagę osoby nieuprawnionej do tego ale naprawdę trochę szkoda jak się namęczysz przy makiecie, aby była ona jak najbliżej "reala", a potem puścisz po niej składy które z tym realem mają mało wspólnego.;) Ale widzę że zmierzasz w dobrym kierunku bo to chyba ryflaki Roco?:)

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
no ba, jeden z ostatnich zakupów :) tabor w większości z zestawów startowych albo kupiony naprawdę bardzo okazyjnie - wiec nie ma co narzekać :)[DOUBLEPOST=1391440495,1391439602][/DOUBLEPOST]ryflaki oczywiście ROBO - nie ROCO :)

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja dla siebie powoli zbieram, to co mnie interesuje, a do zabawy dla dzieciaków mam kupionych trochę różnych "pikulców", niestety, koledzy syna nie potrafią delikatnie obchodzić się z taborem.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ale naprawdę nie wchodź w pikulce. nie mam jeszcze makiety, ale jak czasem rozłoże na torach moją polonię, wawela, albo najnowsze wagony kiepury to...piękno w czystej postaci. Zdjęcia tego nie oddają to trzeba na własne oczy zobaczyć. Pamiętam jak przyszły do mnie pierwsze wagony ACME właśnie polonia. Otwarłem pudełko i aż zabrakło mi tchu takie mi się to piękne wydawało.

OP
OP
matt_32

matt_32

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No jasne. Teraz trzeba jednak trochę zainwestować w przestrzeń na makiecie. Cały czas jednak mam mieszane uczucia, czy to jest dobry plan. No ale cóż - na coś trzeba był się w końcu zdecydować. Wczoraj poszukiwałem w poznaniu podkładów korkowych - Obi - tylko 2 mm, Castorama to samo, ha - nawet Komfort odwiedziłem - 4 mm może i nawet by mieli, ale trzeba kupić rolkę 10 m - ciekawe na co mi taka ilość.
Dzisiaj mam w planach trochę posiedzieć nad malowaniem torów. Jeden już próbnie wykonałem i tak jakoś nie za bardzo wyszło :(

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 8
Planuję 42