• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Na kolejowym szlaku

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.203 301 15
Zawsze można wydrukować gotowe wypełnienie dla węglarki czy ciężarówki. Wtedy problem ze skalą jest łatwy do rozwiązania.
EDIT:
tak na szybko, wygląda trochę jak popcorn, ale to kwestia dopracowania
buraki_01_0001.jpg buraki_01_0002.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.241 1 0
Alternatywą do ładunku jest przykrycie węglarki plandeką, imitującą przykryty ładunek wymagający ochrony przez warunkami atmosferycznymi.
Imitacje ładunków typu (węgiel, drewno, złom, buraki cukrowe), wykonałem jako wyjmowane z pudła węglarki, więc jest możliwość ich podmiany lub usunięcia.
W przypadku plandeki zdecydowałem się na instalację stałą (bez możliwości wyjęcia), rozwiązanie to umożliwiło m.in. dodanie linki naciągającej plandekę. Przeznaczyłem na ten cel na razie jeden wagon.
20231125_105414.jpg

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.241 1 0
@odysey czy z takim rozwiązaniem może by się dało użyć seryjnych wagonów DB/DR i je spatynować a na koniec zakryć logo plandeką i zostawić tylko dół numeru ;)
Widziałem, że stosowano w praktyce różne wielkości plandek, które zakrywały nawet ponad połowę burty węglarki.
Nie wiem natomiast czy są jakieś przepisy precyzujące to zagadnienie czyli zakrycie napisów i oznaczeń na pojazdach szynowych.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.258 504 30
może by się dało użyć seryjnych wagonów DB/DR i je spatynować a na koniec zakryć logo plandeką i zostawić tylko dół numeru
Tylko że końcowa część numeru i oznaczenie serii też mogą się różnić w różnych krajach. Tak że całkowicie nie da się udawać, że to wagon innego zarządu. Nie mówię już o różnych napisach ostrzegawczych i informacyjnych, jakie są nanoszone w danym języku, bo to zwłaszcza na modelach N jest mało widoczne.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.241 1 0
Zaplanowałem na mojej makiecie kilka pozycji "obowiązkowych" jeżeli chodzi o tabor.
Kolejny projekt na warsztacie, tym razem próby z cysterną 29R.
Ten rok, to dla mnie zdecydowanie okres, w którym skupiłem się nad pracami z taborem. Chciałbym jednak jak najszybciej powrócić do prac przy makiecie.
20231127_190355.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.258 504 30
No to moim zdaniem nie bardzo pasuje. Buraki cukrowe są 1) zwykle bardziej szare, niż żółte, 2) mają kształt zbliżony do stożków, czy wydłużonej kropli, a to jest okrągłe i jeszcze ma taki jakby kołnierz dookoła.