• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Na kolejowym szlaku

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
mam takie ziarna jako ładunek. Średnica ok 1 mm.
Średnica jest odpowiednia jednak kształt nie bardzo. Wybrałem nasiona pietruszki, jednak tu znowu średnica jest trochę zbyt duża.
Zdaje się, że chyba najlepszym rozwiązaniem było by wydrukowanie gotowego wypełnienia zgodnie z tym co pokazał kolega @Astro , jednak w przypadku wypełnienia dla trzech węglarek, to chyba gra nie warta świeczki?

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.327 301 15
Średnica jest odpowiednia jednak kształt nie bardzo. Wybrałem nasiona pietruszki, jednak tu znowu średnica jest trochę zbyt duża.
Zdaje się, że chyba najlepszym rozwiązaniem było by wydrukowanie gotowego wypełnienia zgodnie z tym co pokazał kolega @Astro , jednak w przypadku wypełnienia dla trzech węglarek, to chyba gra nie warta świeczki?
Podaj wymiar tych ŵeglarek, a ja ci powiem czy warto, czy nie :)
Przygotowanie modelu 3d to jakieś 5 minut, wydruk kilka godzin, ale najczęściej nastawiam na noc drukarkę.
Jeśli szukacie kulek o średnicy np 0.5mm to proponuję rozebrać filtr ekspresu do kawy albo podzlewowy. :)
Ale te kulki przypominają raczej jabłka niź buraki. A jabłek na wagonach tak się nie wozi :) może ziemniaki?

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Jakieś kompromisy muszą być.... Z tymi ziarnami. Ja buraki dla 1/220 symulowałem ziarnami rukoli- wdzięczne ziarenka. Dosyć ciekawy kształt - burakopodobny moim zdaniem rzeżucha - tyle że nie wiem jak z wielkością i chyba trochę kolor warto by poprawić.

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
663 5 1
Podaj wymiar tych ŵeglarek, a ja ci powiem czy warto, czy nie :)
Przygotowanie modelu 3d to jakieś 5 minut, wydruk kilka godzin, ale najczęściej nastawiam na noc drukarkę.
a może wzorem innego producenta z forum dać ogłoszenie w rodzaju:

"Buraki skala N - zbieram zamówienia. Jak ich będzie XX to zrobię". Kilka osób by się chyba znalazło. Ja np. bym reflektował też na 2-3, ale rozumiem, że dla takiej ilości nie opłaca się robić projektu czy uruchamioać drukarki

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
jeszcze co do ładunku buraków: natrafiłem w Internecie na takie oto zdjęcie (z Niemiec, nie z Polski) z węglarkami porządnie (kopiasto) załadowanymi burakami.
Może przyda się dla inspiracji (te zdjęcia są na samym początku):

https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,6729414Die OHE
Interesujące zdjęcia, wagony są faktycznie porządnie obładowane.
Jeżeli chodzi o buraki cukrowe, to rzeczywiście na wielu fotografiach można zauważyć, że są one załadowane w taki sposób (na wagonach lub przyczepach) tworząc kopiec. Co do sposobu załadunku wagonów w Polsce, to pewnie zdarzało się różnie.
Jeżeli załadowcą był np. PGR, to wówczas na pewno wagony były ładowane do pełna. W przypadku gospodarstw indywidualnych kontraktujących buraki cukrowe, zamawiano jeden lub dwa wagony i po podstawieniu na bocznicę ładowano taki wagon cały dzień, wykorzystując do tego pomoc sąsiedzką (wzajemność i rewanż uznawany był na wsi za oczywistą formę współpracy). W celach rozliczeniowych ładunek w każdym wagonie należał do osobnego właściciela i w zależności od zbiorów nie wszystkie wagony były wówczas wypełnione ponad burty.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
Powstaje kolejny element krajobrazu, na którym chcę przedstawić pole ze zbożem.
Część pola będzie w trakcie koszenia i muszę tu zadecydować oraz wybrać jedną z dwóch opcji:
  1. Scenka z kombajnem Bizon i na części pola, umieszczone charakterystyczne pasy skoszonej słomy za kombajnem,
  2. Scenka ze snopowiązałką i na części pola umieszczone sztygi.

20240804_103623.jpg
20240804_103514.jpg
20240804_103955.jpg

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
Są jeszcze prasy kostkujące do wykorzystania, więc możliwości aranżacji jest naprawdę dużo i na pewno każda maszyna znajdzie swoje miejsce na makiecie. W odpowiedni zestaw maszyn, będę jeszcze musiał wyposażyć miejscowy SKR, który mam zamiar umieścić w okolicach stacji kolejowej.
20240808_172520.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.026 40 1
A nie ma dwóch pól po obu stronach gospodarstwa? I kombajn i snopowiązałka zasługują na wyeksponowanie podczas prac żniwnych.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
A nie ma dwóch pól po obu stronach gospodarstwa? I kombajn i snopowiązałka zasługują na wyeksponowanie podczas prac żniwnych.
I tak własnie będzie, obie maszyny pojawią się na makiecie. Plan zakłada, że na polach wokół gospodarstawa, rośnie jeszcze zboże. Na jednym z pól rozpoczyna się koszenie snopowiązałką, powstaną tu na polu charakterystyczne sztygi – których widok był najbardziej wyrazistym symbolem żniw z dawnych lat.
Koszenie zboża w ten sposób, angażowało kilka osób, oprócz traktorzysty i osoby obsługującej snopowiązałkę, były również osoby układające snopy w charakterystyczne sztygi.
W związku z tym faktem zastosowanie dwóch metod koszenia w obrębie jednego gospodarstwa, nie było by zbyt realistyczne. Kombajn Bizon pojawi się zatem na jednym z kolejnych pól wzdłuż kolejowego szlaku, dopełniając w pełni obraz ówczesnego sezonu żniw.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
Najczęściej spotykana aranżacja terenu wokół makiety kolejowego szlaku to łąki, lasy, a także pola uprawne przeważnie imitujące zboże. Ja chciałbym na mojej makiecie dodatkowo wykonać pole buraków cukrowych. Uprawy te stanowiły w końcu znaczny procent areałów w latach, które chciałbym odtworzyć na makiecie.
Na temat imitacji samych buraków, wiele już tu napisaliśmy i doszliśmy do wniosku, że nie jest to łatwy materiał do imitacji w skali 1:160. Teraz myślę, że wykonanie przekonującej imitacji pola buraków cukrowych, również nie będzie takie proste.
20240811_105748.jpg