Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Z wykonaniem imitacji rudy, nie powinno być większego problemu, ale faktycznie to ładunek ciężki, bardziej do węglarek nisko burtowych.
Z burakami to dobry pomysł, ale nie mam w tej chwili pomysłu, jaki materiał mógłby imitować taki ładunek. Mogę się mylić, ale chyba w H0 używają kaszy jęczmiennej. Tu musiało by być coś dwa razy mniejszego.
Z wykonaniem imitacji rudy, nie powinno być większego problemu, ale faktycznie to ładunek ciężki, bardziej do węglarek nisko burtowych.
Z burakami to dobry pomysł, ale nie mam w tej chwili pomysłu, jaki materiał mógłby imitować taki ładunek. Mogę się mylić, ale chyba w H0 używają kaszy jęczmiennej. Tu musiało by być coś dwa razy mniejszego.
Ziarna kaszy gryczanej mają 3-4 mm długości. W tej skali - 1:160 - oznaczałoby to, że buraki mają ok. pół metra długości - trochę dużo... W H0 już lepiej, ale musi być kasza surowa, nie prażona, bo ta ostatnia jest brązowa.
Polecam sprawdzić surowe ziarna amarantusa, aktualnie nie mam tego w domu, ale z tego co kojarzę ziarenka mają ok 1mm. Nawet jak się nie nada to można spożytkować w kuchni, a jest bardzo zdrowe i nie kosztuje jakiś kokosów
Ziarna kaszy gryczanej mają 3-4 mm długości. W tej skali - 1:160 - oznaczałoby to, że buraki mają ok. pół metra długości - trochę dużo... W H0 już lepiej, ale musi być kasza surowa, nie prażona, bo ta ostatnia jest brązowa.
Nasiona i małe ziarna to bardzo dobry trop, jednak muszą mieć odpowiednią wielkość oraz kształt.
Jeżeli ziarenka amarantusa mają ok. 1 mm to wielkościowo by się nadawały, jednak są okrągłe i kształtem nie przypominają buraków.
Ogłowiony korzeń buraka cukrowego ma kształt palowy, stożkowy, zwężający się ku dołowi.
Tu dla przykładu znalazłem ziarenka czarnuszki, teoretycznie kształt można by zaakceptować, chociaż jest trochę zbyt obły, ale długość ziarenka to ok 2 mm. Sądzę, że N-ce powinien mieć ok. 1,2 mm długości.
Uważam, że ziarenka czarnuszki bardzo dobrze imitowały by buraki, ale w TT - oczywiście trzeba by je przemalować.
Nie chce mi się wierzyć, że nie ma na świecie odpowiedniego kształtu i wielkości ziarnka. Trzeba szukać dalej.
Oprócz wspomnianych już wcześniej ładunków masowych, pewien procent przewozów stanowiły wyroby stalowe, zaliczane do ładunków drobnicowych. Sposób ich transportowania powoduje, że ten rodzaj ładunku nie rzuca się w oczy, ponieważ jest załadowany poniżej burt węglarki.
Do listy ładunków, które pojawią się w węglarkach dopisuje zatem kręgi oraz profile stalowe.
Zdjęcia (materiały własne), co prawda nie zostały wykonane w latach 70/80, tym niemniej sam wygląd ładunku nie zmienił się od tego czasu.
Ziarenka, coś nie teges, @gemol Grzesiu, wypatroszony owies na pęsecie - musze się tym teTTetkowym przyjrzeć za 2 tygodnie
wg opisu z aukcji, typowy skład takiej mieszanki to:
Kasza jaglana,
Mozga kanaryjska,
Sorgo czerwone/białe,
Gorczyca,
Proso żółte/czerwone/białe,
Jęczmień obłuszczony,
Dari,
Siemię lniane,
Słonecznik czarny drobny,
Ćwiartki kukurydzy,
Owies,
Słonecznik paskowany drobny,
Pszenica extra.
to co jest oczywiste i czego nie widać, znaczy, ze mam trochę inną
Można wysypać z powrotem do karmnika, nic z tego nie będzie
Nie poddaje się jednak, ponieważ pomimo sezonowości przewozu buraków (kampania buraczana zaczyna się od połowy września i trwa ponad 100 dni), jest to ciekawy ładunek, tym bardziej w epoce którą odtwarzam.
Małe wiejskie stacje kolejowe i potrzeba podstawienia jednego czy dwóch wagonów, celem załadunku buraków przez rolnika plantatora. Tak to kiedyś wyglądało.