• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Na kolejowym szlaku

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.257 1 0
Czekam na zdjęcia z ukończonym wagonem.
Niestety brak kalkomanii, więc jestem zmuszony odłożyć tą robotę.
Zabrałem się za coś innego.

Odtwarzaną na mojej makiecie porą roku jest sierpień - miesiąc żniw, wobec tego na polach w okolicy szlaku kolejowego, dużo się dzieje.
Część plonów zostało już zebranych, część jest w trakcie zbiorów, a reszta czeka na swoją kolej na polu.
Na makiecie pojawią się sceny przedstawiające zbiór zboża z użyciem snopowiązałki, a także za pomocą kombajnu w jaki wyposażona będzie miejscowa baza SKR.
Obecnie trwa kompletowanie sprzętu. Jeszcze tylko kilka drobiazgów oraz delikatnych poprawek i ukończony będzie kombajn Bizon z fabryki maszyn żniwnych HMF @dmvip

1.jpg
3.jpg
20231008_181515.jpg
20231008_192302.jpg

piopawlu

Nowy użytkownik
Reakcje
53 0 0
Wygląda super, znów czuję się jakbym był na wakacjach we wczesnych latach 90 :)

Jak są zrobione palce nagarniacza? Ja w zeszłym roku zacząłem robić bizona pod druk 3D i tych palców bym raczej nie mógł wydrukować w jednym kawałku, to jakieś „włoski” czy tam kawałki drutu podklejone pojedynczo?

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.499 18 1
Jak są zrobione palce nagarniacza?
Pozwolę sobie odpowiedzieć, jeżeli autor nic nie zmienił to jest wydruk. Model został przeskalowany ze skali H0 na N bez żadnych zmian odpowiednich dla skali N. Niektóre detale niestety nie wyszły tak jak powinny ze względu iż nie były projektowane pod skale N. Nie zmienia to faktu iż modele wyszły rewelacyjnie !.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.257 1 0
Model nie był projektowany pod skalę N, tym niemniej idealnie posłużył jako doskonała baza do budowy kombajnu. Dysponując nim, drobne przeróbki i dorabianie detali było już formalnością. Musze podkreślić że, modele są bardzo delikatne, chyba najbardziej ze wszystkich pojazdów jakie posiadam.
Co najbardziej istotne, według moich planów na makiecie musiał pojawić się Bizon, bez tego elementu dalsza budowa była by niemożliwa ;)
Teraz można ruszać dalej.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.257 1 0
Prace przy wagonach posuwają się mozolnie, ale jednak do przodu.
Wagony otrzymały imitację poszycia blaszanego na burtach, miejscami wygniecionego przez ładunek. Same burty również mocno ścieniowałem, ponieważ były zbyt grube. Została jeszcze praca przy wózkach, no i jak wyjdzie to można się zabierać za kolejne. Kilka zdjęć jeszcze w lakierze satynowym przed zmatowieniem.

Dobrze by było wykonać do węglarek imitację ładunków, najlepiej w opcji umożliwiającej ich wymianę. Co można było zobaczyć w węglarkach w latach 70/80 oprócz węgla? Chyba postawie na węgiel, drewno i złom.
2.jpg
3.jpg
4.jpg