• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Na kolejowym szlaku

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.082 449 99
Ostatnio edytowane:

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.554 5 0
Całkiem nieźle prezentuje się! Gratulacje!
Gdyby udało się zainstalować pierwszą oś toczną o mniejszej średnicy kół, to nie byłoby się właściwie do czego przyczepić.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
Na początku, miałem pewne wątpliwości, czy ten projekt ma szanse. Zastanawiałem się długo, zanim zabrałem się za "demolowanie" oryginalnego modelu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, jednak muszę przyznać, dopiero teraz, po pozytywnym przyjęciu i opiniach, jestem zadowolony z podjętej decyzji.
Ładnie się prezentuje. To model jeżdżący? Jeśli tak, który model był bazą (jeśli była jakaś baza)?
BR23 Fleischmann?
Tak, lokomotywa jest jeżdżąca i wyposażona w dekoder z dźwiękiem. Bazą był Fleischmann 712376.
Całkiem nieźle prezentuje się! Gratulacje!
Gdyby udało się zainstalować pierwszą oś toczną o mniejszej średnicy kół, to nie byłoby się właściwie do czego przyczepić.
Postaram się jeszcze poprawić i dodać pewne szczegóły. Co do osi przedniej i kół, mam zamówioną taką z kołami o mniejszej średnicy, jeżeli tylko będzie pasować, to ją wymienię.
Model nie ma jeszcze zamontowanych drabin na tendrze i ramek reflektorów oraz kilku innych drobiazgów.

Póki co, zdjęcia są czarno-białe, porównywałem je z oryginalnymi zdjęciami i szukałem różnic do korekty i poprawy na modelu. Dodatkowo nie ma jeszcze właściwego lakieru i naniesionych śladów eksploatacyjnych. Kolejne zdjęcia będą już w kolorze i na szlaku.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.543 556 30
Kolejne zdjęcia będą już w kolorze i na szlaku.
Czekam z niecierpliwością, bo choć to nie moja wielkość, to tym większy szacunek za podjęcie się takiej roboty. No ale widząc wcześniejsze prezentacje kolegi @odysey to należało się czegoś takiego spodziewać. :)(y)

PS. Pod rozwagę autora i moderatora działu pozostawię propozycję utworzenia nowego wątku w części "Tabor" działu poświęconego wielkości N i przeniesienia tam wpisów dotyczących modeli taboru (trochę się już tego zebrało), a zostawienie tu relacji z budowy makiety.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
@odysey możesz zdradzić technikę zrobienia zboża ? Jakie materiały ? Wygląda obłędnie !
W pierwszym etapie potrzebujemy po prostu trawę, albo na bazie maty, albo uzyskaną za pomoca elektrosadzarki. Ja zastosowałem długość włókien 5 mm i sposób sadzenia elektrosadzarką. Jest tu wówczas ta przewaga, że można dozować gęstość zasiewu, aby całość nie przypominała szczotki. W zależności od kolorystyki trawy (oczywiście lepsza jest od razu w kolorze słomy, zdecydowanie nie zielona, chyba że odtwarzanym na makiecie okresem ma być miesiąc maj), ja całość potraktowałem jeszcze jakimś słomkowym kolorem aplikowanym z aerografu.
Na koniec smarujemy same końcówki włókien, klejem typu wikol i sypiemy posypkę, która będzie imitować kłosy. Jako posypkę stosuje bardzo drobno przesiany rumianek z saszetek. Dużo tego pyłu się w ten sposób nie uzyska, ale kolorystyka jest odpowiednia.
Na koniec można lekko przełamać monotonny kolor zboża i gdzieniegdzie dodać imitację chwastów polnych. Na zielono np. imitację ostrożenia polnego i miotły zbożowej, a także na kolorowo mak polny i oczywiście chaber bławatek.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
Od czasu do czasu, w moim wątku o budowie szlaku kolejowego, dodaje zdjęcia taboru, przeważnie przerabianego. Gdy rozpoczynałem budowę makiety szlaku, nie planowałem co prawda poświęcać tyle czasu na prace przy taborze, zbytniego wyboru jednak nie ma. Moja makieta będzie osadzona w latach 70/80 i taboru gotowego, który odpowiadał by moim planom, nie ma.

Tym razem postanowiłem odpowiednio dostosować wagony Uacs (408S), które niedawno nabyłem właśnie w tym celu.
Główne zmiany to: zeszlifowanie przeskalowanych linii łączenia na zbiornikach, nowe malowanie i kalki. Na pewno wymienię również drabinki oraz pokrętło hamulca na bardziej delikatne.
Przy okazji oryginalne rury spustowe są plastikowe i bardzo delikatne, zastanawiam się nad ich wymianą na metalowe z drutu.
20250509_092628.jpg
20250509_104217.jpg
20250511_140658.jpg

jack77

Aktywny użytkownik
Reakcje
581 4 0
No szacunek za "demolke" nowych wagonów. Ja się zastanawiam po co te linie łączenia na zbiornikach zrobili , technologia odlewu części?
A przerobiony też ładny a może ładniejszy.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.071 81 12
No szacunek za "demolke" nowych wagonów. Ja się zastanawiam po co te linie łączenia na zbiornikach zrobili , technologia odlewu części?
A przerobiony też ładny a może ładniejszy.
...generalnie zbiornik jest spawany z różnych "formatek" stalowych i niekiedy w 1:1 widać linie spawów. Może to chcieli zaakcentować?? Kto ich tam wie...

Pozdr,...

ps. tiuning :D(y)

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.352 1 0
Ja się zastanawiam po co te linie łączenia na zbiornikach zrobili
Tak, te linie miały być imitacją połączeń spawanych, jednak w modelu wyszły znacznie przeskalowane i przez to wyglądają nienaturalnie.
Kłania się tu stara zasada, jeżeli coś ma być przeskalowane, to lepiej w ogóle tego nie akcentować.

Ostatnio edytowane: