• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Na kolejowym szlaku

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.258 1 0
No i tak właśnie się sprawy mają z tymi modelami, wprawne oko zawsze znajdzie elementy do skorygowania.
Rozstaw osi miałem zamiar poprawić przy jakiejś tam okazji i nie wiem dlaczego, ale przyznam szczerze, że nie przypuszczałem, że różnice będą tak mocno zauważalne.
Dodatkowo porównując zdjęcie modelu z oryginałem zauważam jeszcze kilka detali do skorygowania. Jednym słowem, ta robota to niekończąca się odyseja.
20221012_220547.jpg img_20221013054359_Ty2-185Przylubie1975-.jpg

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.258 1 0
Podsumowując temat przeróbki tendra i w związku z kilkoma zapytaniami w tej rzeczy.
Muszę przemyśleć sprawę, co do wykorzystania napędu z tendra z lokomotywy BR 38. Miałem kiedyś dwa modele BR 38 Fleischmanna i pamiętam, że obie lokomotywy miały kiepskie właściwości jezdne tzn. dużo gorsze niż tymczasowo stosowany napęd od BR 52, dlatego pewnego czasu pozbyłem się jednej i drugiej. Nie wiem, być może ktoś ma lepsze opinię co do tego modelu?
Lokomotywy BR 38 Fleischmanna z wcześniejszych produkcji są dostępne w kwocie kilkuset PLN, jednak zraziłem się co do tego napędu. Rozwiązaniem może być nowa konstrukcja, ale tu kwota jest już inna, aktualny model np. TRIX 16386 to ok. 1800 PLN:
https://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_5_26_2537&products_id=144234

Dodatkowa sprawa to zgodnie z tym, co już tu stwierdzono, żadne z tych rozwiązań i tak nie zagwarantuje pełnej zgodności co do rozstawów osi, a zapewni jedynie pewien stopień modelarskiego kompromisu, który jak zauważyliśmy jest sprawą umowną i dla każdego inaczej postrzeganą. Sprawa jest do przemyślenia.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.258 1 0
Czas pomyśleć nad aranżacją terenu przylegającego i wchodzącego w skład tego dodatkowego modułu, myślałem nad tym zagadnieniem pewien czas i analizowałem skrupulatnie zdjęcia szlaków kolejowych. Wybrałem moim zdaniem najbardziej realistyczny plan, tzn. że nie pojawi się na nim nic ciekawego...
20221016_144845 (1).jpg

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.258 1 0
Skoro jest już kółeczko to pasowała by w tym miejscu taka mała obrotnica z parowozownią np. na 3 stanowiska.
Parowozownia, hmm... tego wogóle nie brałem pod uwagę, pomysł ciekawy jednak plan zagospodarowania przestrzennego na to nie pozwoli.
Przy okazji przymiarki..... tradycyjnie kilka zdjęć ze szlaku, chociaż szlak jeszcze nieskończony, a również modele do dokończenia.
20221016_143009 (4)f.jpg
20221016_143043.jpg
20221016_143101h.jpg
20221016_143412 (5).jpg
20221016_143521.jpg
20221016_143604a.jpg

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.258 1 0
To fajnie, że odbiór jest tak pozytywny !

Fajnie wyglądają otwarte drzwi w tej chłodni (y)
Chłodnia już niedługo pojawi się z powrotem w porcie, na nabrzeżu rybackim. Zrobiłem ją specjalnie w celu wykonania scenki przeładunku ryb na nabrzeżu na mojej makiecie portu:
https://forum.modelarstwo.info/threads/port-morski-1-160.55064/
Przy okazji, zakończenie pierwszego etapu budowy portu zbliża się dużymi krokami, zostało mi w zasadzie wykonanie wody w kanale portowym w miejsce dotychczasowej imitacji tymczasowej.
Co do wagonu, muszę jeszcze poszukać jakiegoś wiarygodnego zdjęcia z chłodnią w roli głównej, ale nie w stanie złomowym lub muzealnym, tylko z okresu świetności, aby nałożyć delikatne ślady eksploatacyjne.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.258 1 0
Gdzie i kiedy będzie można zobaczyć Twoją pracę na żywo?
To ciekawy pomysł, natomiast z tego co zauważyłem, zainteresowanie i prym wiodą prezentację makiet modułowych i to w większej skali H0 i TT. Przyznam szczerze, że nigdy nie widziałem żadnej prezentacji makiety w skali N na żywo, no może z wyjątkiem makiety "Rumia-Zagórze" u śp. Andrzeja Sadłowskiego, kiedyś bardzo dawno temu.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.258 1 0
Po kilku latach wystaw mam nieco odmienne odczucia.
No cóż można dodać, trendy się zmieniają, może i na skalę N nadejdzie odpowiedni czas w naszym kraju, bo na świecie ma ona mocną pozycję.
Akurat w moim przypadku, zamiast makiet modułowych łączonych w jeden wielki układ, ja preferuję obecnie coś na wzór makiet typowo prezentacyjnych.

Reakcje
1.486 19 9
Akurat w moim przypadku, zamiast makiet modułowych łączonych w jeden wielki układ, ja preferuję obecnie coś na wzór makiet typowo prezentacyjnych.
No i na tym właśnie polega problem. W Polsce przyjęło się, że prezentacja makiet odbywa się na wielkiej sali, po której szaleje gawiedź odgrodzona pancernymi barierami. W takich warunkach sprawdza się praktycznie tylko H0. W H0 modele są tak wielkie, że nawet widz stojący w 2-gim rzędzie za barierą, bombeklami i ich rodzicami coś tam zobaczy. ;)
Prezentacja N-ki, jak łatwo policzyć za skali, musi odbywać się z zachowaniem 2x mniejszej odległości makieta-widz, żeby oglądający mógł cokolwiek zobaczyć. A to powoduje, że:
1) makieta pojawia się już w zasięgu "rażenia" ręki widza.
2) liczba osób oglądających jednocześnie jest zdecydowanie ograniczona.
To wymusza zupełnie inne, specyficzne warunki prezentacji. Muszą być one znacznie bardziej kameralne. Stąd zapewne duża popularność "makiet-telewizorów" za granicą jako formy prezentacji makiet w małych skalach. U nas raczej mało znana....