• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB - modele lokomotyw serii SU46

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.449 442 99
czyli w PIKO jest o 0,57mm za szeroko a w MTB o 0,23mm.
Koledzy, ale tak naprawdę to piszecie prawie tylko o wymiarach, a co np. z tym, czy buda nie prześwietla, i tego typu niuansami...? Mógłby ktoś to sprawdzić? Z czystej ciekawości, bo i tak nie kupię... :p

Zbyt wysokiego zamocowania budy niestety nie da się przeskoczyć. I co im przyszło do głowy by np. wnętrza reflektorów zostawić zielone, to nie kumam...

Zaryzykuję stwierdzenie, że jak ktoś zostawia zielone odbłyśniki w modelu to tak samo podchodzi do modelu jako całości.... po łebkach. I taki dla mnie jest ten wyrób.

Ja na pewno nie kupię. Nie lubię jak ktoś proste rzeczy w modelach pie......i.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
....Problem leży w kasie, MTB najprawdopodobniej opiera się na tanim projektowaniu kompromisie który ma ZARABIAĆ....
Z tym ze zaprojekotwanie 33,37 mm kosztuje tyle samo co 35,1 mm. Kazdy kto potrzebuje np. sztachete do plotu sprawdza dlugosc, szerokosc i wysokosc. Wydaje sie to dosc podstawowa sprawa przymierzajac sie do budowy modelu pojazdu.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
To grupy FB, gdzie ludzie kupują wszystko jak leci, nie przykładając wagi do jakości. Kupują kolejki dla dzieci i śmigają po dywanach.
Akurat to ze kupuja dla dzieci to nie jest takie zle. Kazdy kiedys zaczynal, a najczesciej jeszcze jako dziecko.
Nie ma co sie oszukiwac, modelarstwo nie tylko kolejowe, przezywa gleboki kryzys. Maluchy kilkuletnie potrafia bawic sie iPad-em, a typowe zabawki ida w odstawke. Wystarczy przyjrzec sie kto przychodzi na wszelkie targi czy pokazy modelarskie. Glownie panowie "w pewnym wieku" oraz rodzice z dziecmi. Dzieje sie to mimo olbrzymiego skoku jakosciowego produkowanych modeli, a takze powiekszenia asortymentu polskiego kolejnictwa. Popularyzacja tego hobby jest jak najbardziej potrzebna.

Konrad Lewandowski

Znany użytkownik
Reakcje
292 0 0
Zrobiłem kilka pomiarów.
Wg Wikipedii szerokość SU45 to 2900mm a SU46 to 3034mm.
Wg skali to odpowiednio 33,33mm i 34,87mm
Zmierzyłem szerokość modelu SU45 w centralnej części budy, na wysokości bocznych okienek i jest to 33,9mm a szerokość SU46 MTB w tym samym miejscu to 35,1mm, czyli w PIKO jest o 0,57mm za szeroko a w MTB o 0,23mm.
Muszę przyznać, że trochę mnie dziwi "burza w szklance wody" o różnicę 0,23mm w szerokości modelu w stosunku do tego co z dokładnego wyliczenia w skali powinno być. Czy faktycznie taki to problem? Czy ogólne wrażenie tego modelu jest dobre? Ja przyznam, że mi się podoba. Czy kupię, to już inna sprawa ale bicie piany o 0,23 mm..., hmmm, chyba nie ma sensu. Porównanie do wysokiej klasy modelu to bardzo dobry pomysł, bo do czegoś trzeba się odnieść ale robić problem z 0,23 mm. Czy na prawdę to zobaczycie bez suwmiarki? Ja nie zobaczę. Moim zdanie pozostaje kwestia wyłącznie tego, czy znajdą się osoby, które zechcą zapłacić za ten model mimo pewnych niedoskonałości, jak to już bywało wcześniej przy innych produktach różnych firm.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Czy mi się wydaje czy czołownica w tym modelu jest bardziej skośna niż powinna. Pytam bo nikt o tym nie wspomniał.
No to małe porównanie, część zdjęć odwróconych by lepiej było widać
Oryginał

MTB foto Karola
20180211_173856.jpg

Wawric foto Karola

EFC foto Arka
20180211_162051.jpg

Na powyższym porównaniu nie wygląda źle, na poniższej fotce Sławka już znacznie gorzej, choć może to być kwestia zbliżenia i zdjęcia pod kątem.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Muszę przyznać, że trochę mnie dziwi "burza w szklance wody" o różnicę 0,23mm w szerokości modelu...
Patrząc na porównanie, które zrobił Karol

Widać wyraźnie, że jest szersza i bardziej wygląda to na tą różnicę
Według rysunków w książce Marka Ćwikły i Pawła Terczyńskiego "Lokomotywy spalinowe produkcji HCP serii: SP45, SU46, SP47" obie lokomotywy mają identyczną szerokość , czyli 2905 mm (33,37 w przeliczeniu na skale)... jeśli SU46 od MTB ma 35,1 mm to wychodzi , że jest za szeroka o 1,73 mm ( o około 5%).
I w tym leży problem.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 51 6
Już kiedyś chyba pisałem że posiadanie modelu z manufakturyZa to przechwalanie się tym jest szczytem wieśniactwa. Zrobisz sam ręcznie model, szacunek, jesteś gość. Kupisz za kupe kasy, twój wybór, akceptuję to, mi byłoby szkoda kasy (ale to tylko moja opinia), ALE JEŻELI DORABIASZ SOBIE DO ZAKUPIONEGO MODELU Z MANUFAKTURY TEORIĘ O SWOJEJ LEPSZOŚCI TO IDŹ KOLEGO JEDEN Z DRUGIM DO LEKARZA :>
Przypominam że zabawka to było SU16 i inne tego typu przemalowanki. Tu zaś mamy niedoskonałą próbę stworzenia modelu
To ty tu kolego dorabiasz teorie i to o swoich kompleksach raczej niż o wyższości posiadaczy modeli z manufaktur. Oni mają takie samo prawo uczestniczyć w tej dyskusji jak ty. Zwłaszcza że tu jest co porównywać. Jak sam piszesz "niedoskonalą próbę stworzenia modelu" z pelnowartosciowym ręcznie zobionym modelem. Chwalimy się w dziale Mój Tabor ( nie musisz tam zaglądać) Tu wyrażamy swoje opinie jak każdy inny użytkownik. A ty sobie tę niedoskonalą próbę po prostu kup. Ja wolę kupować modele.
Ps. Mi jakość modeli Piko najzupełniej wystarcza.

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
A mnie ciekawi czy kiedyś będzie taki model który wszyscy zaakceptują bez dyskusji, pewnie nie.
Paweł na pewne rzeczy można się ugiąć, a na inne nie koniecznie. Tu raczej zdecydowanie nie da się nagiąć.

Ja mam wrażenie, że MTB w przypadku polskich lokomotyw kopiuje wymiary z już istniejących modeli naszych producentów. Szczególnie było to widać przy rumunie misz masz Tilliga i bud JanKolowych. Tylko jakby tu i tam trochę dodane mm.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20
A mnie ciekawi czy kiedyś będzie taki model który wszyscy zaakceptują bez dyskusji, pewnie nie.
Pawle, myślę, że takiego modelu nie będzie. Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. ;)
Tym bardziej (jak widać po tym temacie) to na 9 stronach wypowiedziała się większość kolegów, którzy nie widzieli na żywo tej lokomotywy i nie mieli szansy jej dotknąć. Wypowiadają się na temat tej lokomotywy na podstawie zdjęć i to nienajlepszych. Kilku kolegów, którzy już mają tą lokomotywę, też nie pomogli, bo pokazane przez nich zdjęcia, czy też podane wymiary, nie za dużo tu wniosły. Szczególnie mam na myśli zdjęcie czoła dwóch lokomotyw, które mamy porównać, gdzie czoło tej z prawej strony jest równoległe do matrycy aparatu, a czoło tej z lewej strony skośnie. I jak tu porównać szerokość?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.198 504 30
czoło tej z lewej strony jest równoległe do matrycy aparatu, a czoło tej z prawej strony skośnie
Generalnie zgadzam się z kolegą Mafo, ale akurat w kwestii ustawienia czół modeli to chyba jest odwrotnie: ta z prawej (MTB) jest równolegle, a ta z lewej ukośnie. A w ogóle, to użycie dość szerokiego obiektywu dało zniekształcenie perspektywy.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Maciej a ja pomimo to, że ma kilka mm za dużo i tak kupię 2 szt :) , zajmą zacne miejsce w mojej skromnej kolekcji.

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20
Generalnie zgadzam się z kolegą Mafo, ale akurat w kwestii ustawienia czół modeli to chyba jest odwrotnie: ta z prawej (MTB) jest równolegle, a ta z lewej ukośnie. A w ogóle, to użycie dość szerokiego obiektywu dało zniekształcenie perspektywy.
Już poprawiłem, jakoś pomyliłem strony... :giggle:

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20
Maciej a ja pomimo to, że ma kilka mm za dużo i tak kupię 2 szt :) , zajmą zacne miejsce w mojej skromnej kolekcji.
Temu to ja akurat się nie dziwię, bo jak ta lokomotywa wpadnie w Twoje ręce Mariuszu, to po paru dniach pokaże swoje zupełnie inne oblicze i wyglądać będzie jak rasowy model z manufaktury. Patrząc na Twoje umiejętności i to co zrobiłeś np. z Rumunami to jestem pewien, że i tu pokażesz, że z takiej nie do końca dobrze zrobionej miniatury można wyciągnąć maksa... ;)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Temu to ja akurat się nie dziwię, bo jak ta lokomotywa wpadnie w Twoje ręce Mariuszu, to po paru dniach pokaże swoje zupełnie inne oblicze i wyglądać będzie jak rasowy model z manufaktury. Patrząc na Twoje umiejętności i to co zrobiłeś np. z Rumunami to jestem pewien, że i tu pokażesz, że z takiej nie do końca dobrze zrobionej miniatury można wyciągnąć maksa... ;)
Maciej już zamówiłem nowe okna do niej, te obecne wyrzucę i wstawię witraże :) z pracowni od Jurka Owsiaka.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.449 442 99
Jak dostrzegasz tę różnicę 0,23 czy 1,73mm to szacun. Ale może warto by też sprawdzić wymiary tej od Wawrica? Tak z czystej bezinteresownej ciekawości.
Jaja by były, gdyby Wawric okazał się za wąski :LOL:
Dobra, żartowalem... ale już trochę nudna robi się ta dyskusja. Wasze zdjęcia niewiele wnoszą bo tak naprawdę ktoś coś zmierzył, ktoś coś przyłożył, a dalej nie wiadomo jakie główne wymiary (wys/szer./dł.) ma buda mtb. Z drugiej strony niby nikomu nie pasuje, a wszyscy uczestniczą ochoczo w tym wątku. Skoro doszliście do wniosku że jest do kitu, to nie wiem, po co piszcie tu dalej? Widocznie coś was do niej jednak ciągnie...

Ja na ten przykład doszedłem do wniosku, że nie kupię więc wypisuję się z tego tematu. Patrząc na cenę lepiej wykonanego modelu, choćby SP45 Piko, ta SU46 mtb jest po prostu za droga i tyle.

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Jaja by były, gdyby Wawric okazał się za wąski :LOL:
Dobra, żartowalem... ale już trochę nudna robi się ta dyskusja. Wasze zdjęcia niewiele wnoszą bo tak naprawdę ktoś coś zmierzył, ktoś coś przyłożył, a dalej nie wiadomo jakie główne wymiary (wys/szer./dł.) ma buda mtb.
Waldka model jest wąski bo Waldek robił model pod szerokość pudełka :)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.198 508 29
Paweł na pewne rzeczy można się ugiąć, a na inne nie koniecznie. Tu raczej zdecydowanie nie da się nagiąć.
Nawet nie będę próbował.
Mnie tylko chodzi o coś innego, najpierw euforia, potem fala krytyki, odkąd pamiętam dotknęło to wszystkich polskich producentów małoseryjnych, a nawet zagranicznych potentatów.
Akurat modele w H0 ani mnie ziębią ani parzą, ale obserwować i dziwić się mogę.
Ciekawe jaki model zyska pełna aprobatę, może taki który z kingsajzu przeniesie sie przy pomocy czarodziejskiej mikstury do szuflandii, oczywiście będzie kosztować tylko 100 zł, a najlepiej gdyby producent dopłacał.
A może trzeba porozmawiać z tym Panem i uświadomić mu o co chodzi, bo pewnie nie czyta tego zacnego forum i pozostaje w nieświadomości, miast strzępić jęzory i spuszczać wściekłe kundle krytyki.

Gwoli ścisłości, też jestem zwolennikiem kupowania za niemałe pieniądze wyrobów pełnowartościowych.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Nawet nie będę próbował.
Mnie tylko chodzi o coś innego, najpierw euforia, potem fala krytyki, odkąd pamiętam dotknęło to wszystkich polskich producentów małoseryjnych, a nawet zagranicznych potentatów.
Akurat modele w H0 ani mnie ziębią ani parzą, ale obserwować i dziwić się mogę.
Ciekawe jaki model zyska pełna aprobatę, może taki który z kingsajzu przeniesie sie przy pomocy czarodziejskiej mikstury do szuflandii, oczywiście będzie kosztować tylko 100 zł, a najlepiej gdyby producent dopłacał.
A może trzeba porozmawiać z tym Panem i uświadomić mu o co chodzi, bo pewnie nie czyta tego zacnego forum i pozostaje w nieświadomości, miast strzępić jęzory i spuszczać wściekłe kundle krytyki.

Gwoli ścisłości, też jestem zwolennikiem kupowania za niemałe pieniądze wyrobów pełnowartościowych.

Paweł oto najlepszy model jaki kiedykolwiek wszedł do masowej sprzedaży. Jest wieczny i idealny.

lokomotywa-piko-br-80-w-skali-h0-187-modelarstwo-rybnik-346593297.jpg