• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB - modele lokomotyw serii SU46

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
401 4 1
Zrobiłem kilka pomiarów.
Wg Wikipedii szerokość SU45 to 2900mm a SU46 to 3034mm.
Wg skali to odpowiednio 33,33mm i 34,87mm
Zmierzyłem szerokość modelu SU45 w centralnej części budy, na wysokości bocznych okienek i jest to 33,9mm a szerokość SU46 MTB w tym samym miejscu to 35,1mm, czyli w PIKO jest o 0,57mm za szeroko a w MTB o 0,23mm.
I dlatego te 0,23mm mnie tak razi!!! :)))))

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
918 60 10
To pozostaje poczekać na budę jako serwisówkę, kupić 45 i przełożyć. za całość ok. 900 zł, 600zł - Piko 45, buda ok. 200zł i duperele aby świeciło prawidłowo ok. 100zł.
Pozostanę chyba przy samym modelu.

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Zrobiłem kilka pomiarów.
Zmierzyłem szerokość modelu SU45 w centralnej części budy, na wysokości bocznych okienek i jest to 33,9mm a szerokość SU46 MTB w tym samym miejscu to 35,1mm, czyli w PIKO jest o 0,57mm za szeroko a w MTB o 0,23mm.
Zmierzysz resztę, czyli wysokość i długość?

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Tylko co z tego skoro wózki SU45... dość sporo się różnią. Inaczej w wózkach SUki rozwiązano usprężynowanie, ALE PRZEDE WSZYSTKIM SU46 POSIADA INNY ROZSTAW OSI W OBRĘBIE WÓZKA W STOSUNKU DO SU45. Osie w fiacie są odpowiednio oddalone od siebie 1 od 2 o 1800 mm i 2 od 3 o 2100 mm. Tymczasem Suka ma 1800 między 1 a 2, zaś między 2 a 3 o 1950 a nie 2100. To dość widoczna różnica. Dodatkowo dochodzi sprzęg międzywózkowy. To właśnie dzięki tym właściwościom (jak i mocniejszemu silnikowi), Suki znalazły zastosowanie w rejonach górskich, a fiaty z powodu wykolejeń i małej mocy niekoniecznie. To także z tego powodu jedynymi lokomotywami sześcioosiowymi wpuszczanymi za Władysławowo dalej na Hel po roku 2000 były właśnie SU46.

Co do modelu- za tą cenę go nie kupie, bo cena jest mocno nieadekwatna do jakości (dla mnie max 300) ale psów nie ma co wieszać na MTB. Widać że się uczą, rozwijają i z tego też wyciągają wnioski. Na model ST43 nie dawało się patrzeć. SU46 wyszła już całkiem nieźle. Sporo małych błędów (za wysoko osadzona buda, zbyt mało szczegółowe wózki i brak zgarniacza wózkowego, zbyt kwadratowe okna, nieprawidłowy krój oznaczeń, brak trąbek sygnałowych itd itp. Ale jakość jego zaczyna się zbliżać do PIKO i pisanie o tym z cyklu zabawka, dowodzi że osoba to pisząca ma kompleksy i uważa się chyba za lepiej urodzoną z powodu posiadania modeli z manufaktury. Już kiedyś chyba pisałem że posiadanie modelu z manufaktury nie nobilituje nikogo. Za to przechwalanie się tym jest szczytem wieśniactwa. Zrobisz sam ręcznie model, szacunek, jesteś gość. Kupisz za kupe kasy, twój wybór, akceptuję to, mi byłoby szkoda kasy (ale to tylko moja opinia), ALE JEŻELI DORABIASZ SOBIE DO ZAKUPIONEGO MODELU Z MANUFAKTURY TEORIĘ O SWOJEJ LEPSZOŚCI TO IDŹ KOLEGO JEDEN Z DRUGIM DO LEKARZA :>
Przypominam że zabawka to było SU16 i inne tego typu przemalowanki. Tu zaś mamy niedoskonałą próbę stworzenia modelu. Ktoś nie chce- nie kupuje, to proste. Z PIKO też parę lat temu się wyśmiewano z przemalowanek, potem wieszano psy za uproszczone rozwiązania typowo Polskich modeli, a teraz nawet najzagorzalsi hejterzy PIKO sami przyznają że za tą cenę SU45 czy ET22 nie mają sobie równych i jakość w stosunku do ceny weszła na bardzo wysoki pułap.
MTB zrobiło postęp, osadzenie budy Suki na (wprawdzie za długich, ale konstrukcyjnie podobnych) fiatowych wózkach pokazało że to zaczyna iść w kierunku dobrej jakości modelu. Wiadomo że szwy od formy są do wyeliminowania i producent na 99% ma świadomość niedostatków swego modelu i chęć ich dopracowania w miarę posiadanych możliwości. Nie skreślajmy nikogo, bo każdy ma prawo produkować i zmieniać swe produkty na lepsze. Każda firma jakoś zaczyna, nikt nie rodzi się profesorem. Więcej wyrozumiałości.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Takim pisaniem, że coś jest cool a w sumie do dupy tylko utwierdzacie producenta w przekonaniu, że nic nie musi robic i tak kupią, to chore i dość żałosne opisywanie produktu. W rodzimym kraju nie zostawiają suchej nitki na MTB a tu patrzcie jaki zachwyt, cudo. Kuźwa po SM to forum jechało jak po łysym koniu, a model przebija to badziewie od MTB w 1000%. MTB w dupie ma wasze wszystkie uwagi robi swoje i nic poprawi. SU46 nieczym nie różni się od rumuna.

Za to ich ideologia jest prost i słuszna , popieram ich w całości , skoro jelenie nie wymagają od nas nic więcej to im wciśniemy każde gówno. Ot to jest super marketing ...bravo MTB. Popieram Was...... Polanda kasą płynąca :) .

Poczytajcie grypy FB pieją z zachwytu ..... :)

A tak na koniec , model od Warwica kosztuje 3 tys z dekoderem jazdy i dźwięku na full, pełna elektryka tez na full, ruchome wentylatory i inne cuda ... a i model ręcznie robiony z blachy, pracochłonny ..... więc 800 zł za coś co ma byc modelem ?? To chyba jakies jaja w cyrku. PIKO SU 45 po 600 zł można dostać. To PIKO zrobiło skok w jakość po latach. Pisanie, że każdy producent ma słabe poczatki jest nie adekwatne to tej firmy, zrobili masę innych modeli nie tylko polskich i wciąż ta sama jakość. Proponuję sięgnąć po rozsadek i obiektywizm.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 34 8
Takim pisaniem, że coś jest cool a w sumie do dupy tylko utwierdzacie producenta w przekonaniu, że nic nie musi robic i tak kupią, to chore i dość żałosne opisywanie produktu. W rodzimym kraju nie zostawiają suchej nitki na MTB a tu patrzcie jaki zachwyt, cudo. Kuźwa po SM to forum jechało jak po łysym koniu, a model przebija to badziewie od MTB w 1000%. MTB w dupie ma wasze wszystkie uwagi robi swoje i nic poprawi. SU46 nieczym nie różni się od rumuna.

Za to ich ideologia jest prost i słuszna , popieram ich w całości , skoro jelenie nie wymagają od nas nic więcej to im wciśniemy każde gówno. Ot to jest super marketing ...bravo MTB. Popieram Was...... Polanda kasą płynąca :) .

Poczytajcie grypy FB pieją z zachwytu ..... :)
Dlatego należy bombardować producenta po każdej linii oporu jak to miało miejsce w serwisie aledrogo. Przez 10 dni upierali się że nie da się przywrócić funkcji wystawione w ciągu.. I co udało się?. MOŻNA???? Co do hejtu SM masz rację mamy wręcz identyczną sytuację tylko jest małe ale był model powszechny do porównania a tu zwykły Kowalski nie może mieć 46tki od prywaciarza i z MTB. Problem leży w kasie, MTB najprawdopodobniej opiera się na tanim projektowaniu kompromisie który ma ZARABIAĆ..Szkoda szkoda bo SU46 to piękny Lok i zasługuje na dobry Model...

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Dlatego należy bombardować producenta po każdej linii oporu jak to miało miejsce w serwisie aledrogo. Przez 10 dni upierali się że nie da się przywrócić funkcji wystawione w ciągu.. I co udało się?. MOŻNA???? Co do hejtu SM masz rację mamy wręcz identyczną sytuację tylko jest małe ale był model powszechny do porównania a tu zwykły Kowalski nie może mieć 46tki od prywaciarza i z MTB. Problem leży w kasie, MTB najprawdopodobniej opiera się na tanim projektowaniu kompromisie który ma ZARABIAĆ..Szkoda szkoda bo SU46 to piękny Lok i zasługuje na dobry Model...
Kacper dokładnie tak jak piszesz, ale nie jesteśmy debilami, mamy oczy. Widać gołym okiem i nawet nie trzeba tu innego modelu, aby zobaczyć , że coś tu nie trybi. Porównałem cenowo i celowo te modle bo 800zł a 3 tyś, to w skali roku można uzbierać i zapisac się do Warwica na model.
Podam przykład , znam gościa, który dziennie wypala dwie paczki fajek , to jest 34 zł , w skali miesiąca jest to około 1000 zł , w skali roku juz robi się poważna sumka, ale facet nigdy nie ma kasy na model i biadoli jakie one sa drogi... ale puścić z dymem tysiaka miesięcznie potrafi ..

Poza tym producent i tak się nie odniesie do naszych żali, bo rośnie na FB powazny konkurent dla tego forum. To grupy FB, gdzie ludzie kupują wszystko jak leci, nie przykładając wagi do jakości. Kupują kolejki dla dzieci i śmigają po dywanach.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

asap2u

Aktywny użytkownik
Reakcje
218 2 0
Zrobiłem kilka pomiarów.
Według rysunków w książce Marka Ćwikły i Pawła Terczyńskiego "Lokomotywy spalinowe produkcji HCP serii: SP45, SU46, SP47" obie lokomotywy mają identyczną szerokość , czyli 2905 mm (33,37 w przeliczeniu na skale).
Jak mierzę moją SP45 od PIKO to dokładnie tyle ma , czyli jest idealna.
Natomiast jeśli SU46 od MTB ma 35,1 mm to wychodzi , że jest za szeroka o 1,73 mm ( o około 5%).
I w tym leży problem.

czang

Użytkownik
Reakcje
115 2 0
Popieram tutaj Telewizora. Niektórzy jechali po SM, czepiali się o jakieś szczegóły, a model był rewelacyjny. Natomiast MTB zafundowało nam gniota, źle zwymiarowanego, lampy pominę wymownym milczeniem, czcionka na budzie (co chyba w miarę prosto zrobić...) też kupa i hejt mniejszy niz na SM... Tego nie mogę pojąć. A najgorsze że pewnie lepszy model (seryjny) szybko teraz nie powstanie... Jak PIKO nie puści SU46 to zostaje EFC albo Wawric bo ja tego czeskiego nie kupie...

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Popieram tutaj Telewizora. Niektórzy jechali po SM, czepiali się o jakieś szczegóły, a model był rewelacyjny. Natomiast MTB zafundowało nam gniota, źle zwymiarowanego, lampy pominę wymownym milczeniem, czcionka na budzie (co chyba w miarę prosto zrobić...) też kupa i hejt mniejszy niz na SM... Tego nie mogę pojąć. A najgorsze że pewnie lepszy model (seryjny) szybko teraz nie powstanie... Jak PIKO nie puści SU46 to zostaje EFC albo Wawric bo ja tego czeskiego nie kupie...

No jak dlaczego się czepiano, bo ktoś miał w tym biznes, wyszedł model ...model a nie byle co, za 700 zł o klasie modelu z blachy ze szczególikami !! No i jak to bywa , ktoś miał zarąbisty business aby utopić firmę od samego początku, masa klakierów i udało się.