Byłem dzisiaj u Karola i obejrzałem nowy model MTB, czyli SU46 041. Odnosząc się do obudowy, można ją przyrównać ze względu na światła, do EU07 Piko. Zapewne gdyby wnętrze kloszy było pomalowane na srebrno i ramki były by szersze, model wyglądał by o wiele lepiej. Nad mankamentem prześwitywania czerwonych świateł przy włączonych białych zapewne można by popracować i było by lepiej. Niestety to mankament ich modeli, podobnie było z E182. Osadzenie na wózkach w sposób umożliwiający jazdę po ciasnych łukach spowodował, że obudowa jest wyżej. Na pewno budowa maskownic wózków nie powala ale nie są nie poprawne, jedynie brakuje im szczegółów. Co do wierności wymiarów obudowy na razie nie będę się wypowiadał. Po niedzieli przywiozę do Karola SU46 041 wykonaną przez Jarosława, która ma wymiary zgodne z orginałem i wtedy może uda się porównać i stwierdzić czy produkt MTB wiele odbiega od prawdziwej lokomotywy.
Na koniec powiem szczerze, na pierwszy rzut oka model wygląda dobrze i dla mniej purystycznych zbieraczy jest ciekawą propozycją.