• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB - modele lokomotyw serii SM40/SM41

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
419 2 1
Umieszczony w instrukcji rysunek PCB jest poprawny. Nie przewidziano tam podłączenia świateł czerwonych.
Też tak na początku myślałem, tylko autor filmiku z linku powyżej pokazuje podłączenie po jednym ze świateł właśnie do wyjść AUX1 i AUX2, i to u niego działa na oryginalnej płytce z gniazdem Next18.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
419 2 1
Jak się okazuje fabryczna płytka wcale nie jest taka prosta, ponadto są na niej niestety pewne zależności między wyjściami dekodera, co uniemożliwia ich swobodne mapowanie.
Żeby nie było wątpliwości przód lokomotywy to przedział silnikowy, tył to kabina.
Na płytce w modelu znajdują się pola lutownicze z wyjściami AUX1, AUX2 i dwa AUX3.
Na początek sprawa prosta, te dwa AUX3 to oświetlenie kabiny (po dwa pola po bokach od spodu płytki w kabinie), można wlutować ledy dołączone do modelu, pasują. Co prawda AUX3 w standardzie NEXT18 to wyjście logiczne, ale sterujemy nim normalnie mapując dowolny przycisk do załączania tego wyjścia.
Ciekawie robi się z AUX1 (dwa pola z przodu na środku) i AUX2 (dwa pola blisko środka od spodu płytki w kabinie).
Wyjścia te działają odwrotnie, tzn. nie załączają żadnego światła (podłączone do nich światła załączają się z przyciskiem F0), tylko wyłączają już świecące: AUX1 wyłącza światła przód, AUX2 wyłącza światła tył. Te wyłączenia nie wynikają niestety z ustawień dekodera, tylko z połączeń na samej płytce. Żeby było ciekawiej, to podłączenie do nich świateł czerwonych powoduje błędne działanie świateł, tzn. światła czerwone świecą się razem z białymi w kierunku jazdy. Można podłączyć światła czerwone odwrotnie (tylne do pól z przodu, przednie do pól z tyłu), wtedy mamy możliwość jazdy z załączonymi właściwymi światłami białe/czerwone, bądź tylko same czerwone, nie ma możliwości jazdy z samymi białymi.
Co ciekawe, jeżeli zrezygnujemy ze świateł czerwonych, a pola AUX1 i AUX2 wykorzystamy do świateł manewrowych, to wszystko będzie działać, a załączenie świateł manewrowych spowoduje automatyczne wyłączenie świateł białych, bez żadnych dodatkowych ustawień w dekoderze.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.252 30 1
hm, a dałoby radę wykorzystać podwozie do budowy SM30 ?
Raczej nie ponieważ wymiary (te zasadnicze) w obu lokomotywach były jednak różne. I wydaje mi się że w modelu wyglądało by to niezbyt dobrze.
Dla przypomnienia rozstaw osi w wózkach SM40/41 to 2200 mm a w SM/SP30 to 1900 mm
Rozstaw czopów wózków w SM40/41 to 5500 mm a w SM/SP30 to 4600 mm
Rozstaw pomiędzy osiami skrajnymi w SM40/41 to 7700 mm a w SM/SP30 to 6400 mm
Tak więc chcąc wykorzystać napęd z modelu MTB należało by niestety przebudować całe podwozie pod model SM30 :(

Jeszcze inna kwestia odnośnie tego modelu. Jak już tutaj stwierdzili koledzy model jest bazą pod ewentualne ulepszenia względem tego co zaproponował nam producent. Wspomniano też o kalkach dla tego modelu. Postanowiłem narysować projekt takiej kalki. Moje założenie było takie aby model przedstawiał stan po opuszczeniu bram fabryki w Budapeszcie. Zatem w projekcie są tablice z cechą PKP oraz numerem. Nie ma oznaczenia serii, bo jak to już udowodnił nam kol. @Rysiek w pierwszych egzemplarzach było ono wykonane farbą. Natomiast w projekcie są tablice fabryczne zarówno na drzwi przedziału maszynowego ( na tej tablicy jest rok produkcji i nr. fabryczny lokomotywy ozn. SM40-10) oraz tablice na czołownice lokomotywy jakie występowały w pierwszych dziesięciu egzemplarzach dostarczonych na PKP.

kalka SM40 2.jpg

Na chwilę obecną czekam na potwierdzenie czy takie oznaczenia pasują do modelu wydanego przez firmę MTB ponieważ ja modelu nie posiadam muszę posiłkować się opinią kolegi Roberta @baktrian odnośnie poprawności wykonania projektu.
Sprawa ewentualnych poprawek oraz uzupełnienia projektu jest otwarta ;)

Pozdrawiam Świątecznie

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.855 15 1
Ja zakupiłem dekoder węgierski DigiTools na ***USUNIĘTY SEO SPAM***. Dziś go rozpakowałem. Niestety wszystko jest w instrukcji po węgiersku.

Lokomotywy chwilowo nie mam bo jest na montażu reflektorów, pewnie będę miał po świętach i wtedy podłączę dekoder. Martwi mnie niemożność podłączenia świateł czerwonych. Patrząc jednak na film zamieszczony przez Węgrów to mają tam światła manewrowe takie jak u nas. Dekoder ma za to cztery pola lutownicze. Ktoś ze speców mógłby wyjaśnić jakie wyjścia obsługują.

Na płytce w modelu znajdują się pola lutownicze z wyjściami AUX1, AUX2 i dwa AUX3.
Na początek sprawa prosta, te dwa AUX3 to oświetlenie kabiny (po dwa pola po bokach od spodu płytki w kabinie), można wlutować ledy dołączone do modelu, pasują. Co prawda AUX3 w standardzie NEXT18 to wyjście logiczne, ale sterujemy nim normalnie mapując dowolny przycisk do załączania tego wyjścia.
Jak masz model to może mógłyś zrobić zdjęcie tych miejsc gdzie trzeba wlutować diody do oświetlenia kabiny :) Ja może do czasu otrzymam model po montażu lamp do czegoś konkretnego już dojdę dzięki temu.

Tu zdjęcia dekodera i instrukcji w języku węgierskim.

received_492342172973801.jpeg
received_916932362891678.jpeg
received_167704176183088.jpeg

baktrian

Aktywny użytkownik
Reakcje
173 3 0
Z moich obserwacji;
Wyjścia zaznaczone kolorem czerwonym i czarnym aktywowane klawiszem F0(światła) , działają adekwatnie do kierunku jazdy.
Przygaszanie klawisz F5, można wyłączyć działanie przednich zakreślonych na czerwono F21, tylnych F22. Napięcie zaznaczonych na czerwono; ok 1,7V, zaznaczonych na czarno ok 1,6V
sm 40 płytka popr.jpg

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
419 2 1
Tak wygląda moja SM40 z barierkami w kolorze czarnym i lampami od SP42 Piko. Zaletą tych lamp jest ich przystępny koszt i dostępność.
Lampy na razie oliwkowe, bo zastanawiam się nad przemalowaniem budy na kolor oliwkowy.
Oświetlenie tylko białe + manewrowe, ale oczywiście czerwone jest możliwe, tylko trzeba pokombinować z połączeniami z dekoderem.
Dla mnie model jest bardzo fajny, a napęd wręcz rewelacyjny.

SM40_6.jpg

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
520 14 1
Tak wygląda moja SM40 z barierkami w kolorze czarnym i lampami od SP42 Piko. Zaletą tych lamp jest ich przystępny koszt i dostępność.
Lampy na razie oliwkowe, bo zastanawiam się nad przemalowaniem budy na kolor oliwkowy.
Oświetlenie tylko białe + manewrowe, ale oczywiście czerwone jest możliwe, tylko trzeba pokombinować z połączeniami z dekoderem.
Dla mnie model jest bardzo fajny, a napęd wręcz rewelacyjny.
Mógłbym prosić zbliżenie na reflektor? Kolega kojarzy nr erzatztaile z reflektorami?