• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB - modele lokomotyw serii SM40/SM41

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.788 128 1
MTB - PKP SM41-43

SM41.jpeg

- gniazdo dekodera Next18;
- oświetlenie - do samodzielnego montażu (jako części dodatkowe są dołączone diody i lampy plastikowe - bez przeszklenia - plus instrukcja montażu - w modelu są przygotowane otwory);
- do samodzielnego montażu są też poręcze, barierki, stopnie wejściowe...
Cena modelu: 790,00 zł.

Źródło: www.swiatmodeli.com

Ps. Prośba/sugestia do moderatora o dodanie do tytułu wątku modelu SM41. Moim zdaniem nie ma sensu tworzyć, nowych podobnych wątków.

DJs

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 0 0
Tak wyglądają zamontowane reflektory wykonane przez pomniejszone.pl.
Dekoder dźwięku/jazdy od Elvis-Model.
Zainteresowanych obejrzeniem, zamontowaniem reflektorów oraz oświetleniem kabiny, zapraszam na stoisko SMK Katowice na najbliższych Targach Hobby w Poznaniu lub na priw.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Czy komuś udało się już rozszyfrować sposób podłączenia świateł w modelu SM40/41 tak, by uzyskać również światła manewrowe, czyli sygnał Tb 1: jedno światło białe z przodu i z tyłu, po prawej stronie lokomotywy? W lokomotywie jednokabinowej nie ma potrzeby zmiany świateł przy zmianie kierunku jazdy, więc potrzebna jest możliwość włączenia jednocześnie po jednym świetle z przodu i z tyłu, zawsze po tej samej stronie (bez uzależniania od kierunku jazdy). Dla utrudnienia dodam, że nie chodzi o wyprowadzenie jeszcze jednego wyjścia AUX bezpośrednio z samego dekodera, tylko o wykorzystanie wyjść funkcyjnych już dostępnych na płytce modelu. Ciekaw jestem, czy ktoś już tego próbował?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Dekoder digitool z dźwiękiem, odpowiednie mapowanie i działa. Mi się udało.
Super, ale mi chodzi o sposób podłączenia świateł. Instrukcja jest w tym względzie bardzo, że tak powiem, oszczędna w informacjach. Czy wystarczy po prostu przylutować przewody od czterech świateł tak, jak podano w instrukcji? I druga sprawa: które wyjście i jak jest wykorzystane do Tb 1? Jak trzeba zmapować dekoder, zwłaszcza, że ja planuję użycie ESU. Nie chodzi o to, który klawisz, ale które wyjście AUX trzeba uruchomić i ew. w jakiej zależności z czymś innym?

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
Nie pamiętam rozkładu wyjść funkcyjnych, robiłem to dość dawno i to na dekoderze, który ma inną filozofię programowania niż ESU.
W moich notatkach mam zapis: F6 - wyłączenie F0 z obu stron, pozostają AUX1 i AUX2 - oświetlenie manewrowe.
W instrukcji wyjścia są dobrze opisane.