• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB - modele lokomotyw serii EU05/EP05

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
580 19 2
Rynna za kabiną.

Tu jest rynna prawidłowo.

Dobra nie ma co dalej opowiadać. Dla zainteresowanych, można wejść do wątku EP05 autorem jest chyba Pan Ludwik Igielski i popatrzeć na zdjęcia starej 05. Kończąc, 23 jest źle zrobiona po remoncie. Pozdrawiam.

Załączniki

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.637 91 1
Dobra nie ma co dalej opowiadać. Dla zainteresowanych, można wejść do wątku EP05 autorem jest chyba Pan Ludwik Igielski i popatrzeć na zdjęcia starej 05. Kończąc, 23 jest źle zrobiona po remoncie. Pozdrawiam.
Dla mnie wogóle dziwne jest podjęcie przez kolegę tego tematu w tym miejscu. Skoro Roco wypuszcza Škode 44E i podobno skanowali EP05-22, to EP05-23, mimo to, że ogólnie prezentuje się znacznie lepiej od EU05-22, nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście w kontekście ewentualnego wzoru modelu będącego konkurencją dla EP05 MTB.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.508 221 3
No sorry, chyba jako klient mam prawo zareklamować niedziałający model EN57 za ponad 1600 zł? Czy nie, Panie Reschka?
Skoro napisałem reklamację mailem 5 marca i nie dostałem odpowiedzi, to zacząłem dzwonić. Na początku było "abonent niedostępny", potem włączała się poczta głosowa. No to rozumiem, że została droga pocztowa - list polecony z potwierdzeniem odbioru. A ponieważ ja nie umiem fachowo pisać takich pism to co złego że skorzystałbym z pomocy prawnika? Kilka razy korzystałem w podobnych przypadkach i sprawa była załatwiana pozytywnie...
Nie wiem, może mam coś z oczami ale wątek jest o MTB - modele lokomotyw serii EU05/EP05
tak wiec niech kolega @Arekmiz wytłumaczy mi co tutaj robią wpisy o sklepie SM z Rybnika?

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.275 235 0
Po prostu zapytałem (zaczynając od "apropos") czy ŚM odpowiada na maile i odbiera telefony. A potem się niepotrzebnie rozwinęło.

BTW. ŚM wysłał mi paczkę z nowym egzemplarzem EN57. Ponieważ wyjechałem na święta to dopiero jak wrócę będę mógł sprawdzić czy nowy egzemplarz działa OK i odeślę ten wadliwy do ŚM. Wtedy uznamy że reklamacja została załatwiona. :)

suchoj

Użytkownik
Reakcje
12 0 0
Odświeżę temat.
Wczoraj zamontowałem dekoder dżwiękowy zimo w moim EP05-28. Postawiłem na torach i cisza. Lokomotywa jeździ bezproblemowo, całe oświetlenie działa ale dźwięku brak? W instrukcji jest napisane cytuję: dla dekoderów dźwiękowych gniazdo Plux22 łączy dekoder z fabrycznie zamontowanym głośnikiem 8 omów. Wychodzi na to że jednak tego głośnika tam nie ma? Orientuje się ktoś gdzie niby jest zamontowany ten głośnik? Pod płytką? Jeśli go nie ma w którym miejscu na płytce trzeba przylutować kable głośnika?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.922 624 30
Orientuje się ktoś gdzie niby jest zamontowany ten głośnik?
Ja mam dwa modele, EU05 i EP05 i w żadnym głośnika nie ma, tak że instrukcja, delikatnie mówiąc, wprowadza w błąd. Ja nie montowałem głośników i nie wiem, gdzie je należy podłączyć. Generalnie w gnieździe PluX22 głośnik powinien być podłączony do pinów 15 i 17, ale jak przewody praktycznie podłączyć do tych pinów w tym modelu nie wiem. Z praktycznego punktu widzenia wygodniej jest głośnik podłączyć do płytki modelu i podłączać go do dekodera za pośrednictwem gniazda, żeby dało się wyjąć dekoder bez wyjmowania głośnika. Ale dekodery zwykle są dostarczane z głośnikami podłączonymi bezpośrednio do płytki dekodera, więc w razie czego nie trzeba korzystać z podłączeń na płytce modelu - tak przynajmniej jest z dekoderami ESU, ZIMO nie znam.